【無定向甜甜地】一百個斷尾故(3)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
學生妹要小心有變態出沒
你咪一樣
我好乖咁留喺屋企
影影午

上回講到阿沖車阿May返屋企~
阿May問阿沖係唔係好鍾意Colour~成個List都係佢哋啲歌~
咁呢期佢哋紅~唔聽佢哋都冇嘢聽~
都係吖~不過嚟緊Asuka就畢業喇!好可惜囉~
可惜吖~阿沖嘅最後寄託都冇喇~
雖然阿沖做廣告嘅~不過佢哋嗰Team就唔多OT~
係遇到啲氹唔掂嘅麻煩客囉~
帶住班細,都算做得嘢~係阿May就大頭蝦啲~
唔緊要啦~一班兄弟姊妹齊上齊落係開心嘅~
咁啱隔籬Team大地震!
兩個大粒嘅被炒!Justin水鬼升城王!
太子女一上場就玩呢啲嘢?
唔好理人咁多啦~做好自己就夠喇~
又一晚OT到夜晚,阿沖又車阿May返屋企~
就喺呢個時候,停喺燈位之時...阿沖見到旁邊都有架車...
阿沖驟眼一睇...見到車裡面有一男一女...喺度親熱緊...
本來呢啲嘢阿沖都唔多會在意...之但係...佢認得個男人係...阿Ben?!
係Charlene嘅老公...好耐之前飲佢哋嗰餐...阿沖好認得...
但而家阿Ben親熱緊個女仔唔係Charlene!
點會...
「沖哥...沖哥?」阿May叫一叫阿沖,「轉咗燈喇~」
『哦係係係...』阿沖立即開車!
唔會有錯...好肯定個男人...係唔係應該要通知Charlene?
「沖哥?你冇嘢吖嘛?」阿May再問一問。
『冇冇...冇事冇事...』
但咁多年冇見...又唔知點講好...
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 51-撞破秘密]

「Venus同高梓俊!」Miss Tong大嗌我同梓俊個名!「又有你哋兩個份吖!放咗學唔使去課外活動喇!留低做返啱啲功課!」

我同梓俊對望一眼...然後露出尷尬而不失禮嘅微笑~

喺放Lunch嘅時候,我同梓俊都去食漢堡包。

「唉...」梓俊咬啖漢堡包,「又冇得練波喇...」

『我夠冇得去跳舞啦...』我都咬啖漢堡包,『點解中四都咁鬼忙㗎?』

「咪係囉...」梓俊一面無奈,「一上到高中就咁鬼忙...我想練波吖!」

『唔好話練波啦...我想瞓都冇得瞓喇!尋晚又三點幾先瞓!』已經成個禮拜都係咁!
「有計咩?咁多功課...喂尋晚我哋傾住做功課...都係錯晒喎...點搞吖?」梓俊冷眼打量住我...

『係囉你仲好講喎...』我又冷眼打量住梓俊,『你又話啱硬嘅?點解又要俾Miss Tong留堂㗎呢呵?』

「咁你都冇反駁到...」

『好似係你話啱硬我先唔去質疑你咋喎...』

「唉你咁樣唔得㗎...DSE點算吖?」

『唔怕啦~年年都有你墊我底㗎啦~』

「咁搞法入唔到大學㗎...」

『咁你就努力啲啦~』

「你唔係?」

『大家咁話啦~』
同梓俊一齊讀中學都有四年喇。

我哋兩個嘅成績...就一定唔係好...但又未去到最差嘅~

算係中規中矩咁啦~

但每次都有梓俊墊我嘅~

我都幾擔心我上到大學,佢上唔到㗎...

雖然話仲有啲時間~之但係而家啱啱先中四開始,就已經唔係咁跟得上...

「喂你兩個點㗎?」Miss Tong望住我同梓俊啲功課。

一個禮拜總有三四日要留堂做返啱...
「你兩個都係錯埋同樣嘅嘢...抄㗎?」

『唔係唔係!我哋只係一齊討論姐...』

咪就係晚晚都討論到兩三點,但都係做錯囉...

除咗功課,仲有溫書...測驗...

「喂呢題我話實出硬!」梓俊胸有成竹咁!

『係唔係㗎?』我就唔多信喇,『上次你夠話第五第六課會出多啲啦...結果呢?』

「上次還上次!今次一定中!」

『係咪㗎?再炒又要俾Miss Tong留堂㗎喇...』

「留咪留囉~有我陪你吖嘛~」

『再留又冇得練舞㗎喇...』

「係喎...我又冇得練波...就比賽添㗎...」
難得今次真係俾梓俊估中晒出乜題目,終於都有得練舞~

練到咁上下,有休息時間,我都喺平台望落操場,望住梓俊練波。

望住梓俊帶住個波走嚟走去...

「喂~」幾個同學走到嚟我身邊拍拍我膊頭,「一放Break就走出嚟𥄫仔吖?𥄫緊邊個吖?」

『邊係吖...邊係𥄫吖...』我擰晒頭咁...

「仲話冇?」糖糖古古惑惑咁,「好明顯就係𥄫緊高梓俊啦~」

「吓?」美琪勁驚訝咁!「原來Venus鍾意高梓俊㗎?!」

『唔係啦!』我立即勁大反應咁否認!『我點會鍾意佢吖?!』
「唔使扮喇~」糖糖又古古惑惑咁,「全世界都知㗎啦~」

『咁個世界都幾細喎~』我冷眼打量住糖糖...

「咁即係係啦!」美琪又跟我望住梓俊,「都幾Charm~幾時上姐?」

『咁Charm你上囉~』我古古惑惑打量住美琪~

「我唔會同好姊妹爭嘅~」美琪又古古惑惑咁打量住我,「點姐?都識咗咁耐啦~幾時開始有Feel㗎?仲等咩吖?」

『唉唔好亂講啦...』

「擺明就係唔想自己做主動嗰個啦~」

「咁又係吖~女仔做主動好蝕㗎!」

『咩主唔主動吖?』
「咁人哋對你點先?」

『咩點吖?』

「喂點都有啲Feel啦?唔通真係當你係兄弟咩?」

『可能係呢...』

「點睇你都唔會係兄弟啦~有兄弟咁女仔㗎咩?」

『點吖又?』

「唔知喇唔知喇~又Break完要入返去練舞喇~」

其實係幾時開始對梓俊有Feel?

我都唔肯定係幾時...不過確實係有Feel...

但美琪講得啱!女仔做主動好蝕㗎嘛!

所以...我都係等...
「高梓俊同Venus!」Miss Tong大嗌我同梓俊個名!「又係你哋兩個吖!放咗學留低做返啱啲功課!」

又成個禮拜都同梓俊俾Miss Tong罰留堂...

「Venus走得~」Miss Tong睇完我份功課,「高梓俊仲未做返啱吖!」

『喺長檯等你啦...』我細細聲同梓俊講...

「嗯嗯...」梓俊點點頭...

成個禮拜都會等埋梓俊先一齊走~

「喂今日想唔想食甜品吖?」

又會同梓俊食啲嘢~
『今日想掃街喎~』

「要食到...行街...隨便掃~」

『喂!』

「吃到血壓有變數~」

『唔好唱啦!』

「轉吃素依然徒勞~」

『仲唱!』

「我吃到身材如蟠桃~」

『咪嘈!』
每日留堂都等埋梓俊一齊行街掃街~好似已經變成習慣咁~好似生活嘅一部份咁~

不過...你永遠都唔知呢個生活習慣會幾時突然消失...

「今日唔使等我喇...」梓俊有啲尷尬...

『哦...』直到呢一刻突然出現...

有第一日...就有第二日...

然後有好多日,梓俊都係話唔使等佢...

我自己一個返屋企...自己一個做功課...自己一個溫書...

專登做得慢啲...溫得慢啲...

然後到咗夜晚諗住同梓俊傾住一齊做一齊溫...但...

“梓俊:我而家唔得閒”

又打唔到俾佢...
有咩咁唔得閒?忙緊咩吖?

我都搞唔清...又問唔到佢...總係好少時間見...

明明之前日日都一齊...突然又成日都話忙...

係唔係我哋之間發生咗啲乜...得罪咗佢我唔知?

定係俾佢知道咗我對佢有Feel...佢有心避我?

就喺我諗埋一邊之時,有日唔使留堂,練完舞都有啲夜...成間學校啲人都差唔多走晒...

我一個人路經班房,見熄晒燈以為冇人...點知就俾我見到裡面好似有兩個身影...

我偷偷咁望入去...喺幽暗嘅班房裡面...我見到梓俊同Miss Tong...攬埋一齊?!

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 52-人妻煩惱]

『我返嚟喇...』我一返到入屋就立即除咗對高踭鞋...

「返嚟喇老婆?」老公立即拉住我埋梳發坐,幫我按膊頭,「返工好辛苦呢?」
已經將[Story 51-撞破秘密] Upload上Penana
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞