【無定向甜甜地】一百個斷尾故(3)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
做乜咁灰鳩
遇到難題?
呢個老細算唔話得
有呢啲老細 做員工好幸福
各位早晨
話咁快又到星期五

小新晚

上回講到Terry喺自己個倉同班員工做嘢!
老闆都要親力親為㗎~
唔止添啦~仲要做多啲添~
俾啲員工食飯先~自己就繼續做~
唔要啲員工OT喇~聽朝準時返就得~自己就繼續做啦~
做到夜一夜,先有時間落街買返個兩餸飯盒嚟食~
食飽買罐啤酒,食飛煙抖抖先~
而家呢個時勢,個個都死口死面咁...究竟會唔會有光明㗎呢?
就喺呢個時候,差唔多有十年冇見嘅阿渣打嚟喎~
咁耐冇搵過,突然又搵返你,唔係借錢就炸你㗎啦~
點知阿渣話兩樣都唔係~係搵Terry一齊打比賽!
『打比賽?』打咩比賽?
「冇錯!我想組團打今年嘅高達比賽!」阿渣非常堅定!
『吓?』唔係吖化?
「我哋已經好耐冇一齊打過高達喇!」
『係咯...我哋都好耐冇打過高達啦!而家出到第幾代都唔知啦!』
「冇問題吖!距離比賽仲有成半年!仲有時間俾我哋操!」
『問題就係時間囉!邊有時間吖?得閒死唔得閒病啦!仲話打機?』
「唔係呢...你唔想重拾返過去嘅美好時光咩?」
『重咩拾吖大佬?個時代都唔同咗...我哋都老啦~仲打咩機吖?』
「唔係呢...」
『唔係唔係呢~我真係好忙㗎!啲貨又要我跟!而家又要返去上埋埋堆數吖!』
「真係唔係呢...」
『真係唔係唔係呢!唔講住喇~得閒啲約出嚟飲茶就得~係咁啦吓~』
TerryCut咗線...吸埋最後一啖煙...
『打比賽?』Terry擰擰頭彈走支煙頭...行返入工廈嘅行巷...
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 50-逃避不了]

揸車期間都播住歌。

「係呢~」坐喺旁邊嘅阿May突然開口,「你好鍾意Colour啲歌㗎?」

『都幾啦。』我都一邊聽,一邊揸車。

「我見到首首都係佢哋嘅歌喎~應該唔止幾啦~」阿May八八卦卦咁~

『咁佢哋呢期咁紅...唔聽佢哋都冇嘢聽啦。』

「都係吖~不停咁狂出新歌!去到邊都聽到吖~不過可惜吖...Asuka嚟緊要畢業喇...」

『嗯...』
「唔知點解會畢業得咁急呢?」

『唔知呢...』

「明明係最紅嘅時候...應該趁住呢個機會繼續發展㗎嘛!』

『係咯...』

「你話會唔會係因為太攰太大壓力呢?想抖抖呢?」

『唔知呢...』

「咁都唔使畢業㗎嘛!休養幾個月都得啦!啲Fans一定會等佢!」

我就冇咗應阿May...

「而家佢咁樣畢業,搞到啲Fans勁傷心囉...」

由得佢自己喺度噏...
“吼!吼~”夜晚揸車本來應該要專心啲...但又好難專心到...

唔係因為阿May不停咁講...又唔可以話完全唔關事...

「唔該晒沖哥送我返嚟吖~」阿May解開安全帶,向我鞠個躬~

『唔使客氣啦~都係嗰句啦~今晚OT到咁夜,冇理由要你一個女仔自己返屋企嘅。』我都唔放心啦...而家香港治安咁差...晚晚唔係捉人上車,就係國際大刀會。

「沖哥真係好體貼~咁我返上去喇~小心揸車喇~」阿May同我揮揮手,就落車。

『嗯~早啲瞓~』

目送住阿May行入屋苑大堂...繼續聽住Colour嘅歌...

連Asuka都要畢業...連份寄托都冇埋...
雖然話我哋係做廣告,但我哋呢Team人其實就好少會OT。

通常都可以喺返工時間內趕得晒進度。

而最大問題都係睇個客㗎姐...

『王生~我好相信我哋全Team做出嚟嘅,已經係無懈可擊!』

最緊要係說服到個客收貨。

「有你咁講我就放心喇!」

說得掂個客,就做少好多嘢㗎喇。
咁當然啦...有時講到牙血都出埋...

「我都係想喺呢度改改...」

總有啲煩麻客改完又改...講極都唔聽嘅...

『冇問題吖何生~我同班同事一定會改到你滿意為止~』

咁咪要同班兄弟姊妹開OT囉...

『不如食啲嘢先?』不過做還做,都要醫飽個肚,『想食咩?我落Order。』

打工姐...唔使搵命搏嘅~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞