【無定向甜甜地】一百個斷尾故(3)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
世上嘅故事都未必有結局,而你嘅故事又係唔係無疾而終?

逢星期一至五,準時七點正有文出。

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊睇~

有咩都可以留言同我講~有你哋嘅意見,我先會有進步~

下面係Penana嘅Link,想睇返之前嘅章節都可以Click入去。

Penana
https://www.penana.com/story/148320/一百個斷尾故

鍾意我呢條廢腸寫嘅故可以Like Facebook同Follow Instagram~

感激大家長久以嚟嘅支持~在座各位都係讓我光合作用嘅陽光~

Facebook專頁
https://www.facebook.com/whirlingdancer

Instagram
https://www.instagram.com/whirling666/

Penana
https://www.penana.com/user/122935/飛揚/stream

第一個Post 第1,4, 6, 11, 13, 16, 18, 21, 24, 25, 30, 32, 34, 36, 37頁有文
https://lih.kg/3619742

第二個Post 第1, 2, 3, 5, 6, 9, 10, 11, 13, 15, 18, 20, 21, 22, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 37, 38頁有文
https://lih.kg/3636349
lm
Lm
影影
走冰
小新

上回講到阿Ben喺清吧同兩個兄弟飲嘢。
講起對老婆好似淡咗...
阿趙明吖!老婆老咗就係老咗~
William話阿趙老婆都唔老啦~
有嫩梗係想食嫩~上次見到穎茵都想食啦!再唔係上交配Apps搵學生妹囉~
William就好愛自己老婆嘅~
飲完嘢,各自揸車返屋企。
阿Ben坐喺車散散啲酒氣,諗起交配Apps。
Download嚟搵學生妹,好難先搵到...搵到又傾唔夠幾句...
都係返屋企啦~
同老婆搞搞吓又軟返...
同老婆搞真係冇乜癮...
最多都係勉強咁交功課...
講真...對住啲學生妹J圖打J仲有Feel...
究竟點先有美滿嘅性生活呢?
然後有一日如常返到公司...
「大家過一過嚟~」堅哥叫一叫佢哋,「介紹返個Intern大家識~阿芯~」
阿芯…
「大家好~」阿芯帶住甜美嘅笑容鞠個躬,「請大家多多指教~」
係Intern...即係大學生...大學生都係學生...又青春...又靚女...幾正喎...
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 41-拯救愛人]

小息仲見到阿雪一個人坐喺班房...

『阿雪~』我就行埋去...

「Lucius?」阿雪望一望我...

『做乜一個人喺班房?』我就坐喺阿雪前面,『做緊功課?』

「係吖係吖...」阿雪點點頭...

『係今日要交嘅Maths...你唔會唔記得做㗎喎...』我拎份功課睇睇個名,『果然...係家謙...』

「嗯...」阿雪悶悶不樂咁,「我見佢做漏咗幾題,咪諗住幫佢做埋...」

『你根本就唔使對佢咁好...』

「都係順手姐...」
『有幾順手吖?上次已經因為幫佢做功課,搞到連你自己都被罰喇!佢仲要走嚟鬧你!』

「佢份人係咁㗎啦...你又唔係唔知...」

『我就係知佢份人差!唔值得你為佢咁好!』

阿雪冇出聲...

我都唔知應該點講落去好...

阿雪一直都對家謙好好...又幫佢做功課...言聽計從咁...全因阿雪鍾意家謙...

已經鍾意咗好耐...家謙冇理由唔知!好明顯就係利用阿雪對佢嘅愛使佢做嘢啦!

而嗰個家謙,一直就只在乎Hedda!

縱使呢幾日Hedda都冇返學,家謙都仲係成個戇鳩仔咁望住人哋個位!睹物思人咁撚樣!

仆佢個街有大大個阿雪喺佢面前佢唔在乎,在乎空空如也嘅空位?!
每日仲睇住阿雪為家謙不求回報咁付出...戥佢唔抵!

今日又係咁!因為家謙交遲咗功課,累到阿雪俾老師鬧!

見阿雪一面委屈咁,我就買咗包朱古力:『請你食㗎~』

阿雪接過我手上包朱古力:「多謝...」

『喂~』我拍拍阿雪膊頭,『有朱古力食唔可以咁唔開心㗎喎~』

「都未食...」

『咁快啲食咗先~』

「嗯嗯...」阿雪食一粒...
『點吖?』我打量住阿雪,『開心返啲未吖?』

「梗係有啦~」阿雪帶住微笑點點頭,「有我最鍾意食嘅朱古力~」

『咁就好喇~』我再拍拍阿雪膊頭,『喂放咗學得唔得閒吖?我想搵你幫吓眼~』

「幫吓眼?買嘢?」

『係吖係吖~』

「買嘢俾女仔呢?」

『唔係都唔搵你啦~』

「邊個女仔吖?」

『八卦啦你~買到先話你聽~』

「好啦好啦~」
同阿雪放咗學就去行街。

「喂邊個女仔姐?」阿雪一邊行,「唔知好難諗買咩㗎喎~」

『得㗎喇~你揀就啱㗎喇~』我就同阿雪行入啲店舖。

「咁都要知你想買啲乜先得㗎~」阿雪又睇吓呢樣~

『你覺得啱用又鍾意嘅嘢囉~』我又睇吓嗰樣~

「嗱你話㗎~」

『係吖~』

我哋就邊行邊睇~然後阿雪就揀咗個幾得意嘅小擺設~
『幫我揀好,就等我請你食嘢啦~』

「請食咩先?」

『你鍾意啦~』

「嗱你話㗎~我要食壽司~」

『OK啦~』

同阿雪去食壽司~睇佢都食得好開心~

我都當然開心啦~因為有得同阿雪一齊...
食到飽飽,我就同阿雪行返屋企。

「又要你請食飯~」阿雪企喺大閘前,「又要你送埋我返屋企~」

『咁你幫咗我吖嘛~』我拎住份得意小擺設喺手,『我一定要多謝你嘅~』

「係喎!」阿雪打量住我,「你都未講話想送俾邊個喎!我哋班㗎?」

然後我就遞咗份得意小擺設俾阿雪,『送俾你㗎~』

「吓?」阿雪一頭問號咁打量住我。

『係吖~送俾你㗎~』

阿雪笑笑口咁~

『鍾唔鍾意吖?』

「梗係鍾意啦~」

『咁...聽日返學見啦~』

「聽日見~」
自從嗰晚之後,我都見到阿雪笑多咗~

老師讚多咗阿雪~當然啦~因為阿雪冇再幫家謙做功課~

家謙冇咗阿雪幫,就經常俾老師罰留堂做返啲功課又好~改正又好~

不過家謙就將矛頭直指阿雪...

「喂!」家謙行到埋阿雪面前,「你做乜唔幫我做份Maths功課...」

我立即就行到去阿雪面前!撞住家謙:『喂!人哋冇義務幫你㗎!』

「又關你事吖?」

『係吖!我睇唔過眼吖!你次次都係咁!』

「我係咁㗎啦!第一日識我吖?」

『咪就話你囉!』
阿雪分開我同家謙:「好喇好喇...唔好嘈喇...家謙...你都係自己做返啲功課啦...最多以後我提你要交啦...」

「我先唔使你提!」家謙轉個身就走咗去!

『佢呢條友吖...使人唔使管㗎喎!』過撚份!

「算啦算啦...」阿雪擰擰頭...

『佢再煩住你我打鑊佢吖!』嬲得我吖!

「喂!打人唔啱㗎!」

『佢鬧你夠唔啱咯!負負得正囉!』

「咁㗎咩?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞