【無定向甜甜地】一百個斷尾故(3)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
[Story 48-第二初戀]

喺一個婚宴上,我拎住杯酒,望望...

唔係望主人家,係望望啲賓客...

我又緊張...又期待咁望望...搵搵...唔知今次會唔會遇到呢?

今次我都專登著得靚仔啲...差啲都同班兄弟著得咁隆重...俾人誤會...

不過望咗咁耐...搵咗咁耐...都係唔見...

莫非今次...佢唔會嚟?

當我又走去睇吓啲相...又望吓入口...咁啱就俾我望到雅姿行入嚟!左右望咗兩眼!

然後雅姿望到我,就帶住微笑咁行埋嚟我面前:「阿民~你今次都有嚟吖?」

『係吖~係吖~估唔到上次阿穎同Danny嗰餐撞返你,今次阿偉同Bonnie呢餐又推到你~你今晚...』我打量雅姿一眼,『好靚呢~』

「多謝~」雅姿帶住微笑點點頭,「你都係~」
其實自上次阿穎同Danny嗰餐之後,都差唔多已經過咗成年。

呢一年...唔係...唔好話呢一年,呢十年其實我都仲係好掛住雅姿...

雅姿係我嘅初戀...

十年前,我哋都仲係讀緊中學...嗰陣我對雅姿可以話係一見鍾情。

雅姿唔單止靚,又活潑~經常帶住笑面~笑得好燦爛~

所以成為我哋嘅校花係當之無愧~

我每日返學就總係會俾雅姿吸引住...不論係喺操場上PE堂...定抑或係喺班房上堂...

其實我都暗戀咗佢好耐先敢同佢表白!
『其實我...我鍾意咗你好耐...可唔可以做我女朋友?』

講真...而家諗返都唔知自己嗰陣係那來的勇氣~

又唔知邊度嚟嘅狗屎運...

「好吖~我做你女朋友啦~」

又竟然俾我得米喎!

同雅姿拍拖都好開心~雖然就冇乜嘢做嘅~

都係一齊做功課溫書~放咗學就拖吓手仔行街睇戲食飯~

或者係初戀嘅關係掛~簡簡單單就已經好開心~
不過有人話過...初戀永遠都冇好結果...

雅姿喺放學嘅時候突然同我講:「我哋分手啦...」

『點解吖?』一時之間,我接受唔到...

「我鍾意咗第二個...」雅姿唔願直視我...

『我對你唔好咩?』我已經對雅姿好好...

「你又對我好...佢又對我好...有得揀點解唔揀個風趣幽默啲...」雅姿頭也不回咁走咗去...

自嗰日之後,我哋都再冇傾過一句計...亦冇對望過一眼...

雖然日日都總會有機會喺學校見,但就好似當對方透明一樣...

其實嗰段日子都好難捱...好難先捱到中學畢業上大學...

然後我哋就真真正正完完全全失去聯絡...
咁多年嚟,我當然都有試過拍拖啦~

話多就一定唔多㗎喇...一隻手都數得晒...

每次都唔會好長添~

總係會俾女朋友話:「喂你有冇聽我講嘢㗎?心不在焉咁嘅?」

只係拍咗三四次拖,女朋友都係話我個心冇佢哋...然後就分手...

我都唔知點先叫個心有佢哋...

或者真係...我個心太細...一直都放咗個人喺心裡面...念念不忘...必有迴響...

講真嗰句...我冇嬲過佢...從來都冇...

由戴帽嗰日,到拍過幾次拖...到深明我唔可以愛上其他人,我都冇嬲過佢...

愛一個人愛到盡頭並唔係恨...
『同對新人影返張相先?』

「好吖~」

我同雅姿就走去同對新人影返張相~然後又傾幾句~又坐埋同一圍檯,一齊聽個MC講笑~一齊睇早拍晚播~一齊食~

到散宴之時...

『係呢有冇人接你吖?』我問一句雅姿。

「冇吖~」雅姿擰擰頭。

『咁...我車你?』

「好吖~」

“吼!吼~”車雅姿返屋企...

我都唔想揸得咁快...想慢慢揸...想可以同雅姿相處得耐啲...

因為過咗今晚,又唔知要等幾耐...仲有冇機會再見...
之但係香港嘅公路就係咁,你趕時間想快咩?唔係撞車就係壞車塞死晒條路!

你想慢啲咩?成條路都暢通無阻...

“吼~吼...”唔使幾耐就駛到嚟雅姿屋企樓下...

『送埋你上去?唔...怕唔怕俾你男朋友見到?』我係想爭取多啲時間同雅姿相處耐啲...

但一諗到佢男朋友...又好似搞到人咁...

「我同男朋友散咗喇~」雅姿帶住微笑擰擰頭,「我而家自己一個人住咋嘛~」

『散...咗吖?』

「係吖~」雅姿冇打算落車,只係解咗條安全帶,放鬆咁挨喺張凳,「佢吖...份人好火爆~我哋都嘈過好多次...」

『咁...佢有冇郁手郁腳?』我唔係八卦...係想關心...
「咁又冇~」雅姿擰擰頭,「都係嘈幾句姐~每次仲好快會氹返我添~」

『咁...點解今次又會散嘅?』都係嗰句...我唔係八卦...係想關心...

「因為佢工作上嘅問題...發咗好大好大脾氣...又話我幫唔到佢~又話我煩住佢~總之就係嫌我阻住佢咁囉...咁我都...無謂再阻住人啦~」雅姿鬆一口氣~

『咁...你仲鍾唔鍾意佢?』我打量住雅姿...

「唔啦~」雅姿擰擰頭,「鍾意嘅感覺早就消失咗...留低咁耐都只係諗會唔會係結婚對象...但佢都冇諗過...直到分手嗰日佢都係冇諗過會同我結婚...」

原來...係咁...

「好喇~我返上去喇~」雅姿想打開車門...

『雅姿!』我捉住雅姿隻手,『我...我一直都仲好鍾意你...可唔可以做我老婆?』

雅姿眼定定咁望實我,然後帶住微笑:「好吖~我做你老婆啦~」

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 49-艱辛老闆]

喺自己個倉裡面...

『喂明仔明仔!啲貨點咗未㗎?』
已經將[Story 48-第二初戀] Upload上Penana
好準時
然後兩嘢又話
你又對我好
佢又對我好
咁我點解唔揀個風趣幽默嘅
試過咁多次之後 今次唔會㗎喇
未決定
江山易改本性難移
決定咗記得講嚟聽聽
話唔定玩夠想收心養成呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞