【無定向甜甜地】一百個斷尾故(3)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
啱晒你啦
佢識搵地方避雨嘅
最安全嘅安全措施就係冇得做

上回講到綺雯問個同學仔想唔想睇佢校裙底~
人細鬼大啦~
之但係同學仔睇完又怕羞~又冇進一步喎~
綺雯見同年嘅都係怕羞仔,睇嚟要搵返啲哥哥先有嘢玩~
不過喺邊搵呢?教課外嘅Mark Sir又好似對自己冇乜性趣...
上交配App咪得囉~
綺雯上交配App搵啲哥哥嚟玩~
中學嘅又有~不過唔係急住約出嚟扑嘢,就傾唔夠幾句厭悶就Quit~
都係搵啲再大個啲~睇吓有冇趣先~
點知就連做得綺雯爸爸嘅叔叔都對佢有性趣~
綺雯覺得幾好玩~就搵啲叔叔嚟玩~
搵到個廿幾嘅,傾咗段時間甜,就約出嚟~
點知原來係大肥佬!仲要好鹹濕!
綺雯勉強滿足吓個大肥佬就返屋企Quit人!
諗住都伏多㗎啦~點知有個自稱係ND嘅人撳佢喎~
ND?呢期勁紅嘅YouTuber喎~真唔真㗎?
搞到綺雯半信半疑咁...又好有興趣傾落去~
傾到佢話想約出嚟車河喎~咁綺雯都有啲好奇想見吓佢真人係唔係ND~
然後就約咗有一晚,綺雯著住吊帶背心加條短裙仔,企喺路邊...
唔使幾耐,就有架白色跑車駛到過嚟!
綺雯八八卦卦咁上車...
『你...』綺雯望清楚戴咗口罩嘅男仔,『係ND?』
「係吖係吖...」ND隨咗口罩,「冇呃你㗎~」
真係ND呀!!!好靚仔呀!!!
ND帶住親切嘅笑容:「你就係綺雯?」
『嗯...』綺雯怕怕羞羞咁點點頭...
「好可愛...好得意吖你...」ND摸摸綺雯把秀髮~
『係咩...』綺雯勁怕羞...面都紅晒...
「你幾歲吖?」
『我...我十一...會唔會覺得我太細吖?』
「唔會唔會~」ND帶住微笑擰擰頭,「雖然估唔到你係小學生...但我鍾意~」
ND鍾意...綺雯?
「我鍾意你吖~綺雯~」ND錫咗綺雯塊面一啖~
ND錫我吖!搞到綺雯個心跳得勁快!勁緊張吖!!!
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 55-錯到盡頭]

『唔唔...嗚嗚...』

同東仔分咗手之後,我日日都會忍唔住喊...

『嗚嗚...點解喎嗚嗚嗚...』

一個人喺屋企喊...

『咩性格不合喎嗚嗚...』

同啲好姊妹出嚟又喊...

『唔唔...唔嗚...』

返到動物診所又忍唔住喊...

其實我都知唔應該影響到工作...但每次拍拖我都好投入!好認真!

就係因為咁...每次一分手失戀就勁傷心!

最慘就係一齊生活有太多經歷...好易觸景傷情!
『嗚嗚嗚...嗚嗚嗚嗚!』唔得喇唔得喇!喊到黐肺喇!

或者因為喊得太勁...俾Kate姐發現...

「穎茵?」Kate行過嚟,「冇事吖嘛?」

『Kate姐...嗚嗚...冇...冇嗚嗚嗚!』我又忍唔住爆喊!

「發生咩吖嘛?講俾Kate姐聽...」

『我...嗚嗚...我同男朋友分咗手吖嗚嗚嗚嗚!』

「傻妹嚟嘅~分手咋嘛~好平常㗎咋~」

『嗚嗚嗚嗚嗚嗚!』
Kate姐有安慰我...又有俾時間我冷靜...

我都有冷靜吖...但真係冷靜唔到呀嘛!

已經過咗個幾兩個禮拜!都仲係一見到同東仔有共同回憶嘅地方同物件...就忍唔住爆喊!

或者係因為真係影響到工作啦...

「喂穎茵~一唔一齊燒嘢食吖?」

Kate姐想約我一齊燒嘢食散散心。

都好嘅...好耐都冇燒過...燒吓囉~
到咗燒嘢食嗰晚,Kate姐喺燒烤場門口接我。

Kate姐一路帶住我行,行到去一大圍人:「介紹返先~我老公William你見過㗎啦~嗰個Charlene~佢老公阿Ben~阿怡~佢老公阿趙~仲有牛丸~呢個係我個同事穎茵~」

『大家好~』我帶住笑容揮揮手~

「HI~」大家都好親切咁同我揮揮手~

係三對夫婦...加一個單獨一個男人?

點解好似...怪怪地?

「想食啲咩?」牛丸主動咁問我,「我幫你燒~」

『哦哦...我咩都得~冇所謂~』呢啲咁嘅情況...

唔係想介紹男仔俾我識吖化?
我都覺得有古怪㗎喇!初時諗住同Kate姐成班Friend燒嘢食姐~但Kate姐又叫我著得靚啲...而家又同三對夫婦加一個男人...好明顯啦...

『我想講呢...』我打量住Charlene,『Charlene好似Asuka!』

都係搵啲大圍嘢講...唔好搞到佢哋三對夫婦有佢哋三對夫婦傾,我同牛丸有我哋交流...

「Colour嗰個吖嘛~」牛丸又搶住答,「係吖~佢中學嗰陣仲似!」

「邊係呢...」Charlene有啲唔好意思咁擰擰頭~

『你哋同學嚟㗎?』繼續將個Fo放喺佢哋身上!

「係吖~同班添~」

『但係Charlene好後生喎!仲諗咁後生就結婚~』

我都盡量同埋佢哋三對夫婦一齊傾...但佢哋都好似一早夾埋咁!俾勁多機會我同牛丸相處!
到走嗰陣...

「穎茵你住邊吖?」牛丸問一問我,「我車埋你啦~」

『會唔會麻煩到你吖?』其實我就唔係咁想嘅...

「唔會~邊會麻煩呢~我平時工作都要車嚟車去~」

『咁...咁就麻煩晒喇~』

唉是旦啦...
講真我對牛丸就冇乜興趣...絕對唔係我鍾意嗰類...

即係你話有Kate姐老公咁靚仔就話姐...就係冇吖嘛...

希望過咗今晚就唔使再見啦...

不過過咗幾日,Kate姐又話約我睇戲...

話晒Kate姐係我上司...我都唔想得失佢...只好應約囉...

今次睇戲仲要得Kate姐兩公婆同牛丸...唉當同Friend嘅話應該好過啲嘅...

睇完戲又行陣街,仲食埋飯...

「呢個啱你食吖~你尋日話想食㗎嘛~」

都係講啲普通嘢...

『係吖係吖~勁想試!』

日常嘢...
「原來你鍾意食?咁今晚呢餐好彩揀啱喎~」

「定係你哋兩個心有靈犀吖?」

仲有就係俾機會牛丸咁囉...

『哈哈...』

佢哋兩公婆都做到好出面㗎喇...但我又唔好意思Say No...咪俾返個尷尬而不失禮貌嘅微笑囉...

我哋四個一齊行街睇戲食飯,都試過幾次。

我都係Keep住向Friend嘅方向對待牛丸...

然後牛丸就開始單獨約我...
起初我都唔係咁想,都係搵埋Kate姐兩公婆啦。

之後見同牛丸都好似Friend到嘅...

“得閒吖”

就試吓單獨見面囉~

我哋都算係傾到嘅~

『尋日個客真係有啲驚...』

當係Friend咁傾~

『連醫生都話嚇咗嚇!好彩救得返咋!』

雖然未係有進一步發展嘅可能...

「你都好鍾意小動物喎~」

但做Friend都仲可以嘅~
『所以先做動物診所咋嘛~』

再加上...

「係吖?我都好鍾意小動物㗎~」

原來牛丸都好鍾意小動物!

『係?咁你有冇養吖?』

「有吖~我屋企隻貓識打關斗,不如上嚟坐吓~」

我見鍾意小動物嘅男人都應該唔會太差吖~咁就上去探吓佢隻貓貓啦~

但當我一上到牛丸屋企...

「哈喵!」牛丸指住佢隻貓貓,「你又咁曳啦!係唔係又要坐監?」

原來佢隻貓貓哈喵又整到佢屋企啲嘢亂晒...
『咁貓貓係咁㗎啦~』我就去摸摸一面無辜嘅哈喵,『你唔想佢整亂你啲嘢,係要放喺佢見唔到嘅地方㗎~』

「唔得㗎...佢總係會走去搞亂檔!鎖佢入籠反省就啱㗎喇!」牛丸仲想捉哈喵入籠!

『喂唔好啦~』我攬住哈喵,『貓貓唔係咁教㗎~要就返佢哋個生活習慣㗎~』

「就佢嘅話,每日返到嚟屋企都有排執吖...」

從牛丸對哈喵嘅言行舉止...就知道佢根本唔係一個鍾意小動物嘅人!只係想養隻貓陪自己!要控制哈喵!

我就知道...牛丸唔啱我...

本來仲諗住有冇機會發展吓...

講真外貌唔討好呢樣嘢,相處耐咗就變得唔重要!我又唔係真係好外貌協會!

之但係佢咁嘅性格絕對唔係我杯茶!

做Friend啦~做Friend都仲勉強可以嘅~
都係以做Friend嘅心態同牛丸佢哋出街食飯~

係吖~都係同埋Kate姐佢哋成班好啲~單獨就免喇~

而我嘅心情都真係平復咗好多~

咁都係要多謝Kate姐嘅~識到新朋友,有新嘅圈子係可以為情療傷嘅~

然後又約咗幾次一大班人出嚟食飯...

『咦?我哋九個咩?唔係八個咩?』我見Kate姐開咗九個位,就有啲好奇...

「係吖~仲有一個...呢佢嚟喇~」Kate姐指住後面~

我回頭一望...有個男仔行緊過嚟...

個男仔行到去牛丸後面:「喂~好耐冇見喇~」

「喂好耐冇見~」牛丸拍一拍個男仔,「介紹返先~呢個係穎茵~呢個係Smith~」

「Hello~」Smith坐喺牛丸隔籬,帶住微笑同我揮揮手。

『Hi...』Smith...都幾靚仔...係我鍾意嗰類吖!

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 56-潛在規則]

『Ka姐!』我一聽到Ka姐話要畢業,就忍唔住攬實佢嚟喊!

「CoCo...」Ka姐攬住我,摸摸我把秀髮,「傻妹嚟㗎~使乜喊姐?」
已經將[Story 55-錯到盡頭] Upload上Penana
做咩咁灰嘅 星期五喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞