【無定向甜甜地】一百個斷尾故(3)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
玩夠=無條件再玩落去,所以食返個尾水
你試下俾佢有市場,咪又係即刻會玩返
咁即係佢而家冇市場 唔會再玩囉
各位早晨
涼涼地好好瞓
講唔埋咖
市場呢啲嘢一日無唔等於永遠無
講真就算4x歲都好,上交友app依然有機會搵到偷食對象
到時先算 反正又唔係第一次
所以咪話所謂玩夠根本就騙局
玩夠係冇得再玩所以玩夠

上回講到阿民喺人哋個結婚晚宴,等緊人咁喎~
等緊邊個?
望咗幾眼,雅姿就啱啱喺入口行入嚟~
大家都打返個招呼傾幾句先~
自上次婚宴之後,都差唔多成年冇見~
其實唔止呢一年,阿民一直都仲係好愛雅姿~
雅姿係阿民嘅初戀~
都已經係中學嘅事喇~嗰陣唔知邊度嚟嘅勇氣,又唔知邊度嚟嘅狗屎運,同到雅姿一齊~
不過初戀總係冇好結果嘅...
雅姿移情別戀!
阿民唔係冇再拍過拖,不過個個女友都話佢冇心嘅!
鬼叫阿民個心放咗雅姿落去,冇晒位咩~
晚宴完咗,阿民都車埋雅姿返屋企~
“吼~吼...”唔使幾耐就駛到嚟雅姿屋企樓下...
『送埋你上去?唔...怕唔怕俾你男朋友見到?』阿民係想爭取多啲時間同雅姿相處耐啲...
但一諗到佢男朋友...又好似搞到人咁...
「我同男朋友散咗喇~」雅姿帶住微笑擰擰頭,「我而家自己一個人住咋嘛~」
『散...咗吖?』
「係吖~」雅姿冇打算落車,只係解咗條安全帶,放鬆咁挨喺張凳,「佢吖...份人好火爆~我哋都嘈過好多次...」
『咁...佢有冇郁手郁腳?』阿民唔係八卦...係想關心...
「咁又冇~」雅姿擰擰頭,「都係嘈幾句姐~每次仲好快會氹返我添~」
『咁...點解今次又會散嘅?』都係嗰句...阿民唔係八卦...係想關心...
「因為佢工作上嘅問題...發咗好大好大脾氣...又話我幫唔到佢~又話我煩住佢~總之就係嫌我阻住佢咁囉...咁我都...無謂再阻住人啦~」雅姿鬆一口氣~
『咁...你仲鍾唔鍾意佢?』阿民打量住雅姿...
「唔啦~」雅姿擰擰頭,「鍾意嘅感覺早就消失咗...留低咁耐都只係諗會唔會係結婚對象...但佢都冇諗過...直到分手嗰日佢都係冇諗過會同我結婚...」
原來...係咁...
「好喇~我返上去喇~」雅姿想打開車門...
『雅姿!』阿民捉住雅姿隻手,『我...我一直都仲好鍾意你...可唔可以做我老婆?』
雅姿眼定定咁望實阿民,然後帶住微笑:「好吖~我做你老婆啦~」
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 49-艱辛老闆]

喺自己個倉裡面...

『喂明仔明仔!啲貨點咗未㗎?』

我拎住堆文件喺手...

「點緊點緊...」

睇住啲數...

『喂點清楚啲吖!唔錯得㗎!上次已經俾個客話㗎喇!』

又指手畫腳...

「知道知道...」

又行去睇睇另一邊...
『喂志仔吖志仔!呢批貨聽日出㗎喇喎!仲未包嘅?』

又指手畫腳...

「執埋包㗎喇老細...」

又睇住堆數...

『爽手啲啦!喂德仔!李生啲貨返咗嚟未吖?』

「返咗喇返咗喇...喺嗰邊...我執埋呢堆過去推過嚟...」

『唉唔使喇!你繼續執啦!等我嚟啦!』

都係要自己落手做!

我哋做批發嘅,員工就得兩三個...唔親力親為搞唔掂...
『喂你哋去食嘢先啦~』

問心我就唔算係啲黑心腦細嘅!

「咁老細你呢?」

講真唔係唔想請人啦...

『得㗎喇!我自己夜啲先食啦!你哋快啲去食嘢啦~』

係而家呢個時勢...再請多個人返嚟,大家都冇得食喇!

而家係咩時勢?黑暗無光嘅時勢囉...

自己一個喺個倉搬好啲貨...又包好啲貨...

等到班員工食飽返嚟再一齊執執啲貨...
『喂你哋放工先啦~啲嘢等我執埋佢~』

「辛苦晒喇老細!聽日我哋早啲返嚟幫手啦!」

『得啦~準時就得㗎喇~返去啦~』

嗱我都唔會要啲員工OT咁夜㗎!又唔使佢哋一定要早返㗎!我就算唔係好老細,都一定唔係黑心腦細啦!

繼續自己一個喺倉執執貨...然後又入房埋吓數...

對住啲數真係頭都爆!

總係計極都唔啱!計啱完又計返錯!

唉我細個嗰陣都唔係好讀書㗎啦!而家咪就係書到用時方恨少囉!

『唉...都係買個飯盒食啦!』
我落到樓下,去返平時凌晨都會買開嘅兩餸飯...

然後就坐喺街邊慢慢食...

望住啲途人經過...大多數都係啲O完T又或者食完飯仲要繼續OT嘅打工仔...

又有唔少都係出入工廈嘅...大多數都係體力勞動者...又有少數係做Studio...做YouTube...

絕大部份都係男人!想搵條女睇吓都冇...都唔好話靚吖索吖𡃁妹仔吖...

女...一直都冇機會識...

自出嚟打工之後,都係做倉...冇女同事...

見得最多可能都係老闆啲情婦囉~
之前啲老闆真係好鬼衰!

「喂Terry!幫我搞掂佢啦!」

乜都要我做晒!

「喂Terry!叫班細嘅幫幫手!開幾晚OT咪出得切貨囉!唔使我教啦?!」

又要我點啲細嘅做!搞到班細以為我大支嘢咁!

我想㗎咩?都係聽腦細吩咐姐...

咁我個腦細做乜?咪就係日日同情婦偷情囉!

錢就我哋幫佢搵!又唔慰勞返我哋!
咁辛苦幫人搵錢,不如自己做老細啦!

我話過㗎!我做老細一定唔會咁閪㗎!

咁咪呢幾年存返啲錢...又存到啲客...有啲人脈...自己出嚟做老細囉!

我都算叻仔㗎喇!存到三十出頭就夠錢搞自己生意!捱咗三四年到而家三十六歲...算係咁啦...

只係...咪就係一直都冇時間拍拖囉...

食完個兩餸飯,買多罐啤酒坐喺工廈嘅路邊,點起香煙...

一吸...一呼...望住路過嘅工人...熟口熟面...又死口死面咁...

到底呢度發生過什麼事?

其實係由幾時開始,呢個城市唔再識得笑?
吞雲吐霧...飲多幾啖啤酒...

突然!“祝福”嘅鈴聲響起!

『有電話?』我拎部電話出嚟睇一眼,係阿渣?咁耐冇聯絡...我滑動接聽,『阿渣?』

「喂少佐~」聽筒傳嚟阿渣把聲,「好耐冇見喇~」

『係咯...冇十年都有七八年喇...』不知不覺...

「係吖喂~阻唔阻你吖?」

『而家?傾兩句都得嘅~做咩吖咁耐冇搵,突然搵返我...撈唔掂吖?』通常十年冇見嘅Friend搵返你,唔係想問你借錢,就係掉鳩你炸彈㗎啦~

「唔係吖...」我冇等阿渣講落去...

『咁即係結婚啦?』唔會估錯啦~
「都唔係啦~」阿渣帶點無奈,「我拖都冇得拍~」

『仲未有拖拍?做咩吖?仲等緊人吖?』竟然兩樣都唔係...

「唉唔好講呢啲衰嘢...」阿渣好似唔想提起咁,「我今次打嚟係想搵你一齊組團打比賽!」

『打比賽?』打咩比賽?

「冇錯!我想組團打今年嘅高達比賽!」阿渣非常堅定!

『吓?』唔係吖化?

「我哋已經好耐冇一齊打過高達喇!」

『係咯...我哋都好耐冇打過高達啦!而家出到第幾代都唔知啦!』
「冇問題吖!距離比賽仲有成半年!仲有時間俾我哋操!」

『問題就係時間囉!邊有時間吖?得閒死唔得閒病啦!仲話打機?』

「唔係呢...你唔想重拾返過去嘅美好時光咩?」

『重咩拾吖大佬?個時代都唔同咗...我哋都老啦~仲打咩機吖?』

「唔係呢...」

『唔係唔係呢~我真係好忙㗎!啲貨又要我跟!而家又要返去上埋埋堆數吖!』

「真係唔係呢...」

『真係唔係唔係呢!唔講住喇~得閒啲約出嚟飲茶就得~係咁啦吓~』

我Cut咗線...吸埋只後一啖煙...

『打比賽?』我擰擰頭彈走支煙頭...行返入工廈嘅後巷...

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 50-逃避不了]

揸車期間都播住歌。

「係呢~」坐喺旁邊嘅阿May突然開口,「你好鍾意Colour啲歌㗎?」
已經將[Story 49-艱辛老闆] Upload上Penana
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞