【無定向甜甜地】一百個斷尾故(3)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
各位早晨
星期一又要努力
影影午
啱啱先第一次睇UC 原來係講述一個大哥哥 同個𡃁仔爭𡃁妹爭輸嘅故事
一路睇 一路覺得原來啲大哥哥纏住啲𡃁妹仔係好撚煩膠嘅事
成日以為自己大過人就保護到人 為人哋諗 其實只係想佔有個𡃁妹仔
你係咪因為鍾意高達所以先識到月月
我係因為月月鍾意基魔 我先咁想基魔死
你好憎月月咩?
又話門常開?
定係你俾人帽咗咋
有冇睇清楚㗎
我係想基魔死 唔係想月月死喎
因為月月鍾意基魔 妒忌心驅使我想基魔死
其實都唔止呢樣嘅 基魔乞人憎唔止得我覺得
世界各地都有唔少人憎基魔
基魔係大愛撚 口口聲聲話和平 打手打腳打頭唔打機艙(對雜魚)
但係唔夠打就一劍插爆人機艙(Stella) 增加仇恨值
最邪惡係專食人地條女 尤其係自己啲Friend
你話呢啲人係唔係抵死

P.S. 基魔=基拉
環保撚 做愛用唔用Condom?
https://lih.kg/3680214
唔做最環保
香港生長研究結果出爐 18歲青少年男性平均身高172.5厘米 較30年前上升1.6厘米!
https://lih.kg/3680137

高矮唔係問題 信我

上回講到穎茵啱啱失戀,日日喊到黐肺~
即係喺姊妹面前就話冇所謂~返到公司都喊,搞到工作就唔係咁好啦~
結果Kate姐都想幫穎茵散散心~約燒嘢食~
但出到嚟就知唔妥喇!擺明係介紹男仔俾穎茵識啦!
講真穎茵對牛丸真係冇乜興趣,不過又唔想得失Kate姐...只好當Friend咁同牛丸相處囉~
由初時仲會同Kate姐兩公婆陪住,到同牛丸單拖出嚟。
穎茵覺得同牛丸做Friend都OK嘅~而且牛丸都鍾意小動物~鍾意小動物嘅男人應該都唔會太差~
點知原來牛丸都唔係真心鍾意小動物!只係純粹想有隻貓陪佢,控制隻貓!
明顯就唔夾啦~
算啦~做Friend啦~做Friend都仲勉強可以嘅~
都係以做Friend嘅心態同牛丸佢哋出街食飯~
係吖~都係同埋Kate姐佢哋成班好啲~單獨就免喇~
而穎茵嘅心情都真係平復咗好多~
咁都係要多謝Kate姐嘅~識到新朋友,有新嘅圈子係可以為情療傷嘅~
然後又約咗幾次一大班人出嚟食飯...
『咦?我哋九個咩?唔係八個咩?』穎茵見Kate姐開咗九個位,就有啲好奇...
「係吖~仲有一個...呢佢嚟喇~」Kate姐指住後面~
穎茵回頭一望...有個男仔行緊過嚟...
個男仔行到去牛丸後面:「喂~好耐冇見喇~」
「喂好耐冇見~」牛丸拍一拍個男仔,「介紹返先~呢個係穎茵~呢個係Smith~」
「Hello~」Smith坐喺牛丸隔籬,帶住微笑同穎茵揮揮手。
『Hi...』Smith...都幾靚仔...係穎茵鍾意嗰類吖!
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 56-潛在規則]

『Ka姐!』我一聽到Ka姐話要畢業,就忍唔住攬實佢嚟喊!

「CoCo...」Ka姐攬住我,摸摸我把秀髮,「傻妹嚟㗎~使乜喊姐?」

『唔捨得吖!嗚嗚...點解要咁快畢業喎?唔係講好一齊努力十年...廿年...直到跳唔到㗎咩?』明明講好咗...

由我哋參加造星嗰日開始!講好一齊努力!

一齊好俾心機咁練舞!練歌!

一齊俾導師鬧!攬住一齊喊!喊完又一齊努力奮鬥!

到終於組到團,一班姊妹都出盡全力演出!

接過好多Job!忙到連瞓都冇時間!傷咗休息唔夠都要繼續!壓力爆煲都互相扶持!

一齊走過好多好多艱難嘅路!捱到今日...
Ka姐帶住微笑擰擰頭:「我仲有夢想想達成...」

『組團唔係你嘅夢想咩?我哋嘅路仲未完㗎!』前面仲有好多路等住我哋一齊走㗎!

「係咯Ka姐...我哋仲要一齊走落去㗎...」

成班姊妹都圍埋嚟Ka姐身邊。

「你哋...」Ka姐有啲有口難言,「我已經決定咗...都同草哥講咗...」

成班姊妹都一齊喊...

「你哋唔好咁啦~」Ka姐逐一安慰,「我仲有成兩個月先畢業㗎嘛~仲可以一齊努力㗎嘛~」

『嗯嗯...』我強忍眼淚點點頭,『仲有兩個月...我哋要好好咁為Ka姐跳好最後之舞!』

「嗯!為咗Ka姐!」
雖然Ka姐冇講佢仲有咩夢想想達成...但我哋成班姊妹都會尊重Ka姐嘅決定!

而我哋都專為Ka姐畢業造首歌!

係每一個都好努力咁去度!一齊諗諗想點唱!點先帶到個Feel出嚟!以Ka姐咁多年嘅努力,同畢業嘅Feel!

每一個音符、旋律、每一隻字都諗過度過!清清楚楚!

當然就唔少得排舞啦!仲有拍MV呢!

雖然呢個月都接咗好多Job,要出席品牌嘅剪綵...拍廣告...好多好多...而且我哋都仲未可以對外公開Ka姐畢業嘅事...

我哋都要一路忙...一路扮到好似平時咁帶住笑容接收訪問...然後為Ka姐畢業嘅每一項Function出盡全力!
Ka姐要畢業,震撼嘅當然就唔止我哋...

「嚟緊我要畢業喇~」終於到咗Ka姐宣布畢業倒數!

呢個消息一出,成個娛樂界都好大迴響!

當中各大討論區都洗晒版!我哋嘅Fans Club都討論不停!

始終Ka姐係我哋嘅團長!根本就冇人會諗到我哋成軍之後,佢會係第一個畢業!

不過都係啦...討論還討論...大家都好尊重Ka姐嘅決定嘅。

大家都好希望呢一個月嘅畢業活動,可以為Ka姐留下最美好嘅回憶。

而就喺Ka姐宣布畢業倒數嘅記者招待會都將所有問題都答晒之後...

「CoCo...」草哥拍一拍我膊頭,「入一入我房。」

『哦...』我就跟住草哥行。
入到草哥間房...

「坐吖...」

我一坐低,草哥就講:「喺上個月幫Ka姐準備畢業Function,我睇得出你好落力。有冇興趣接Ka姐手...做團長?」

『做團長?』我?

雖然話草哥一向都單刀直入...唔會轉彎末角...

但呢次太突然喇掛?!

「我一直都有留意,你哋咁多個之中...」草哥打量住我,「你係最落力嗰個...」

自己嘅努力有人睇到...係開心嘅事...
「一直都有考慮萬一Ka姐提出畢業...要搵邊個頂上...企得上C位...」

但一直嘅努力...都冇諗過要做團長...

「一直我都唔會睇錯...今次我都唔會睇錯...」

我都冇諗過Ka姐會咁快就畢業...

「你係接替Ka姐做團長嘅最佳人選...」

我竟然...

「不過要成為團長,努力係唔夠...」

努力係唔夠?
「我哋有個大老細幾鍾意你...」草哥打量住我...

大老細?

「只要陪佢...一晚...」

『吓?』陪大老細...一晚?!

「你男朋友阿K其實係幾有天份...只係差一個機會...」草哥行過嚟拍拍我膊頭,「當係幫你自己又好...幫佢攞個機會又好...諗諗。」

阿K...

我一直諗...離開草哥間房...同成班姊妹排舞...望住Ka姐...都諗諗...

我都仲係唔知點好...可以話太過突然...一時之間...太多突如其來!
或者太多嘢諗...今日都跳得唔係咁好...個MV都係聽日先再拍...

然後...我一路諗...諗到返到嚟屋企...

「返嚟喇?」阿K坐喺度,拎住支結他睇緊啲譜。

『係...係吖...你都返咗嚟喇?』望住阿K嘅背影...

「係吖...」阿K好專心咁,「Ka姐今日宣布咗喎...我有睇吖...忙唔忙吖?」

『都係咁啦...』我坐到阿K身邊,『你呢?』

「忙吖今日...」阿K點點頭,睇住份譜彈,「喺琴行教完又要去學校...去完學校又返琴行...走嚟走去咁...」

『係吖...』我都係望實阿K,『咁而家呢?唔抖陣?』

「唔啦...」阿K擰擰頭,繼續彈,「啱啱有啲靈感寫咗少少...想試吓囉...」
我聽住阿K彈...彈得好好聽...

不論係旋律定感覺...都好到...直穿我心一樣...

阿K...係有天份...

「不過...都冇乜機會寫晒成首...」阿K帶住無奈嘅微笑擰擰頭...

『點解吖?點會冇機會吖?』

「邊有時間吖~況且...」阿K摸摸支結他,「都冇人會聽...」

『我會㗎!我會聽㗎!你嘅歌好好聽㗎!』我摸住阿K隻手!

「多謝你~」阿K帶住苦笑望實我...

只係差一個機會...就只係差一個機會...

就算唔係幫我自己...都一定要幫阿K攞個機會!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞