【無定向甜甜地】一百個斷尾故(3)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

上回講到三伍煮緊飯,老婆阿晴就放工返嚟喇~
阿晴攰到死咁講返今日又俾Florence姐喪屌!
唉~出嚟做嘢係咁㗎啦~
三伍就邊聽老婆呻邊煮飯~
講真咁辛苦,不如唔好做~等三伍養好過啦~
但係阿晴想為個家出分力吖嘛~
好啦好啦~不過都係要三伍執手尾~
阿晴本身就大頭蝦~不過三伍就唔兜口兜面講~兩公婆有時就係要默默喺背後支持嘅~
其實三伍返工都辛苦㗎~都想搵人呻㗎~不過老婆咁多嘢呻,幾時輪到三伍吖~
冇所謂啦~
阿渣打嚟喎!話想搵埋三伍一齊參加高達比賽!
嘩十年冇打過!邊識打吖?
唔緊要喎!仲有時間操㗎喎!
就喺呢個時候...
“砰磞!”
「呀!」老婆大嗌一聲!
『點吖老婆?』三伍望過去老婆嗰邊,見佢好似想踎低,『喂唔好執啦!等我執啦!』
「唔使啦...呀!」老婆又大嗌一聲!
『喂你唔好...』唉實整損手!『喂阿渣唔講住...』
「喂唔係呢...」
『喂唔係呢我要睇睇我老婆先再講啦...』
「喂…喂...」
三伍冇理就Cut咗線!立即走過去睇睇老婆先:『點吖老婆?』
「流血...流血...」
『咁唔小心吖...都話等我嚟啦...幫你止咗血先...』
三伍幫老婆止完血,再幫佢黐埋塊膠布...再去清理埋啲玻璃碎...
一路執...一路諗...
『打比賽?』三伍擰擰頭,倒晒啲玻璃碎落垃圾桶。
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 58-我的主角]

搬住一箱二箱上樓...

『家姐!』我一放低啲箱,『係唔係最後一箱㗎喇?』

「係吖係吖~」家姐就走嚟點點啲箱,「最後喇~」

『呼...』我就去閂返埋度門,『攰死喇...』

「總算俾我哋兩姊妹搞掂啦~」家姐就去拎兩罐可樂過嚟~

我哋兩姊妹就邊飲可樂邊抖抖...

『嗄~』我抖一大啖氣,『喂家姐...你一個搬出嚟住生唔生存到㗎?』

「點會生存唔到吖?」家姐仲係大安旨意咁~
『你喎...你喺屋企都唔識照顧自己㗎啦...而家仲話要搬出嚟自己一個住喎...』我呢個家姐雖然大我差唔多七年,但就仲衰過我...

啲家頭細務又唔做...

我哋間房又係我執嘅...

啲用過嘅杯又隨便放喺我張檯...好似等我洗咁...

試過我唔幫佢洗,佢真係放喺度足足成個月㗎!自己用另一隻杯㗎!

燈膽壞咗唔識換都算喇~等老豆搞掂啦~但風筒唔著就嗌晒救命咁!一睇...原來熄咗電掣!

咁少事都搞唔掂...都唔好話啲咩電器壞咗吖~爆水喉塞廁所嗰啲喇~咁仲點自己搬出嚟住吖?
「咩唔識吖?喺屋企唔使照顧自己咋嘛!搬出嚟住就唔同㗎啦!」家姐好有自信咁!

我又睇你捱得幾耐~

老豆就話家姐可以捱到半年...實在太唔了解佢個女喇~

媽咪就直頭冇眼睇添~都係媽咪心水清~

不過呢...應該就唔會餓死家姐嘅~

家姐煮嘢食都有一手㗎~

係囉~煮嘢食可能就係家姐唯一點滿嘅生存技能囉~
「喂唔好講我住~趁住而家得我哋兩姊妹,傾吓心事呢~」家姐古古惑惑咁打量住我~

『傾咩心事吖?你有心事咩?』我呢個家姐平時都傻吓傻吓咁...可以有咩心事?

「我就梗係冇啦~但你有吖嘛~」家姐搭搭我膊頭~

『有咩心事姐...』我就成條小蟹柳咁...

「扮咩吖?呢排睇你個樣都知你有啲嘢啦~點吖?同嗰個男仔點姐?」家姐勁八卦咁~

『邊個男仔吖?』

「仲有邊個吖?你暗戀咗好耐嗰個吖~」

『唉...唔知吖...佢條友仲掛住人囉...』
「咦咦好似好大粒花生喎~」

『唔講...』

「講啦講啦~點姐?你鍾意人?人哋又有鍾意嘅人吖?」

『佢仲鍾意之前一個同學囉...個同學都轉咗校兩年㗎喇...不過條戇鳩仔仲未肯死心囉...久唔久又專登路過返我哋之前中一嗰陣個班房...好似好回味咁囉...』

「嘩痴情種喎~同你一樣喎...」

『點吖?』

「唔係咩?咁跟住呢跟住呢?個男仔冇搵返人咩?」

『有啦...我就係見佢咁耐都仲係好似對人念念不忘咁...咪叫佢搵返人囉...』

「嘩你都好偉大喎~咁跟住呢?佢哋一齊咗喇?」

『唔知喎...好似就未嘅...不過見佢近排好似幾開心咁...原來真係俾佢搵得返嗰個女仔...』
我都係諗住講吓姐...點知又真係俾阿𧙗搵得返茵茵...

不過要搵返茵茵都唔難啦...佢咁靚女...話唔定喺連登經常有佢IG啲Po啦...

「未一齊?咁即係點吖?個男仔追緊個女仔?定係曖昧緊吖?」家姐又食晒花生咁~

『好似話都有約出街嗰啲囉...曖昧就應該唔會掛...唉唔知吖唔知吖!』一講起佢哋兩個就心都煩埋!

「哈哈哈~」家姐恥笑三聲,攬一攬住我條頸,「真係青春~」

『你都知自己老呢?』我冷眼打量住家姐...

「唔係囉!唉~」家姐無奈咁擰擰頭,「學生時期嘅戀愛係清澀啲~係唔同啲㗎~」

『係咩...講到自己好似情聖咁...拍過好多次拖咩?』印像中家姐喺中學都好似拍咗三四次拖...
「貴精不貴多嘅~」家姐又好似看破紅塵咁嘅樣...

『小蟹柳...』扮晒蟹...

「咩小蟹柳吖?嗱!愛要自己爭取嘅!要做佢嘅女主角!」

『咁你自己又幾時搵返個男主角吖?』

「都要有緣先得㗎~邊似得你吖~」

『緣份嘅嘢要嚟擋都擋唔住吖~』

「承你貴言~」

愛要自己爭取...點爭取先得㗎?
Lunch完咗返到學校,行過一樓...

咁啱又俾我見到阿𧙗又企咗喺我哋中一個班房門口...

『阿𧙗?』我行到去阿𧙗面前,『做乜又呆咗咁望住我哋以前個班房吖?你呢排唔係有搵人咩?唔係都有約出街咩?』

「唔唔...」阿𧙗擰擰頭...又擰擰頭,「我以為自己可以成為男主角...原來係連愛情大悲劇嘅男配角都冇資格...」

『嗯?』我唔係好明...

「或者我真係唔明啦...我唔明咩叫做愛啦...愛一個人有幾深到好...愛多幾多年都好...佢唔愛你...就係唔愛你...」

我睇得出阿𧙗好失望...

「係愛嘅話...就算大話連篇...佢都會心甘命抵咁盅個頭埋去...」

雖然我唔知阿𧙗同茵茵發生過咩事...
「愛情根本就唔會降臨喺我呢種人身上...」

『唔係㗎...』我望實阿𧙗,『唔係咁㗎...』

「嗯?」阿𧙗打量住我...

『你都可以成為愛情故事中嘅男主角...』

「我...」阿𧙗猶豫不決...

『點解要甘心做人哋嘅男配角姐?佢唔值㗎!』

「佢...」阿𧙗諗一諗...

『你都可以...我都可以...俾我做你嘅女主角!』

「你...」

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 59-匿名電郵]

喺公司Check緊Email...

好多好多...有啲係公司嘢...有啲係私人嘢...又有勁多垃圾廣告...詐騙電郵...
已經將[Story 58-我的主角] Upload上Penana
好準時
今篇好甜
現實唔會有
甜酸苦辣樣樣都有
將佢變成真實
各位早晨
半夜四點幾起身屙夜尿 碌到天光先瞓得返

老人家屙夜尿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞