【無定向甜甜地】一百個斷尾故(3)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
怪唔得係咁話佢啲功課唔得
原來係假公濟私
各位早晨
好鬼眼瞓
終於放學
有變態出沒

上回講到Venus同梓俊又俾Miss Tong罰留堂做返啱啲功課~
又冇得練波練舞喇!
明明尋晚一齊做,梓俊話冇問題㗎嘛!點知都係做錯晒嘅~
咁搞法會唔會上唔到大學㗎?
Venus都驚自己上到,梓俊上唔到!
雖然話仲有時間,但啱啱上中四就跟唔上!
又要俾Miss Tong留堂做功課~差唔多成個禮拜都係咁~
難得有一日做啱晒~終於可以練波練舞~
休息嘅時候Venus都睇梓俊練波~
姊妹都話佢鍾意咗梓俊~
係幾時嘅事吖?通常愛情都係不知不覺咁嚟到㗎啦~
不過Venus就唔做主動喇~
又要留堂~Venus都會等埋梓俊一其行街掃街~
好似係習慣咁~但往往就係唔知幾時會突然改變~
梓俊突然就對Venus好冷淡!又唔使佢等埋一齊走!
然後到咗夜晚諗住同梓俊傾住一齊做一齊溫...但...
“梓俊:我而家唔得閒”
又打唔到俾佢...
有咩咁唔得閒?忙緊咩吖?
Venus都搞唔清...又問唔到佢...總係好少時間見...
明明之前日日都一齊...突然又成日都話忙...
係唔係佢哋之間發生咗啲乜...得罪咗佢Venus唔知?
定係俾梓俊知道咗Venus對佢有Feel...有心避佢?
就喺Venus諗埋一邊之時,有日唔使留堂,練完舞都有啲夜...成間學校啲人都差唔多走晒...
Venus一個人路經班房,見熄晒燈以為冇人...點知就俾佢見到裡面好似有兩個身影...
Venus偷偷咁望入去...喺幽暗嘅班房裡面...佢見到梓俊同Miss Tong...攬埋一齊?!
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 52-人妻煩惱]

『我返嚟喇...』我一返到入屋就立即除咗對高踭鞋...

「返嚟喇老婆?」老公立即拉住我埋梳化坐,幫我按膊頭,「返工好辛苦呢?」

『好明顯啦...今日公司勁多嘢做...淨係搞文件嘢都搞咗半日...』攰死人...

「係係係~」老公好落力咁幫我按幾下~

『唉啲細又唔生性...』

「係係係~」

『上司又唔理...』

「係係係~」

『乜都要我做晒...』

「係係係~」
『嚟緊仲有個同事生子...』

「係係係~」

『佢啲嘢又要我跟埋...』

「係係係~」

『又唔見佢俾埋份糧我?』

「係係係~吖老婆~」老公走去拎部電話埋嚟,「我睇中咗呢隻嘢吖~」

我一睇老公部電話:『呢隻公仔你上次唔係買咗返嚟喇咩?』

「唔同㗎~唔同㗎~」老公放大啲相俾我睇,「上次嗰隻係GX-68~今次呢隻係GX-104~」

『吓?有咩分別吖?』我冷眼打量住幾張相,『咪又係高達...』

「唔係唔係~」老公擰晒頭,「呢隻唔係高達嚟㗎~呢隻係GaoGaiGar~」
『但係你已經成間房都係高達㗎喇喎...』多到一堆堆垃圾咁...

「唔同㗎真係~」老公擰到頭都甩,「呢隻呢~好平㗎咋~」

『幾平吖?』

「二百幾咋~」

『二百幾叫做平吖?爛鬼膠嚟咋喎!』

「唔係唔係~超合金魂嚟㗎~」

『成隻都係?』

「咁又唔係~有啲係合金~有啲係膠囉~」

『咁咪即係爛鬼膠啦!』
「唔係㗎唔係㗎~嗱呢啲唔係膠嚟~啲關節嗰啲都係合金嚟㗎~二百幾好抵㗎真係~」

『唉是旦喇是旦喇...你鍾意買就買啦...二百幾食餐飯好過啦...』

「多謝老婆大人~」

唉...真心唔知啲爛膠公仔有乜咁吸引...

仲要隻隻都一樣咁...

成間房都係啲玻璃櫃...裡面又放滿晒隻隻差唔多樣嘅高達...

仲有都未計啲未砌嘅...砌好嘅...唔知砌唔砌嘅模型盒!堆到成座山咁!

仲有仲有佢哋工具吖!成張檯吖!架吖!仲有個咩噴盒吖!全部都係佢啲嘢!

真係想買個包包返嚟氹自己開心都冇位放!
『我返嚟喇...』我又死死吓咁返到入屋...除咗對高踭鞋...

「返嚟喇老婆?」老公喺房嗌出嚟...

我拖住疲憊嘅軀殼...行到房門...就見到老公又喺度砌緊模型...

剪完又剪咁...又好似磨指甲咁磨...又抹乾淨再磨...

『你又買咗嘢返嚟吖?』我冷眼打量住老公磨嚟磨去...

「唔係唔係~」老公眼尾都唔望我一眼,「之前買落未砌,見得閒咪開嚟砌~」

『得閒?你而家好得閒咩?』

「難得今日準時收工吖嘛~」

『仲有冇做家務吖?啲衫洗咗未吖?』

「整埋先~整埋先~差少少就OK~」

『咁就唔係得閒啦!乜都未做就掛住玩!』
有時見到老公咁沉迷啲爛膠...真係好鬼火!

都唔係有時!係時時!唔係見到佢喺度玩啲爛膠公仔,淨係見到成間房都係就眼火爆!

就好似今日咁!早咗放工本來好開心~但一入到房見到成間房都係爛膠模型我就火都嚟埋!

咁啱老公返到嚟...

『喂你返嚟啱喇!』我指住房中,『你啲模型吖!』

「做咩吖做咩吖?跌咗吖?」老公仲要好緊張咁衝入房睇睇!

『阻住我吖!買咁多返嚟!』

「吓?冇多到喎...都係之前問過你先買返嚟...」
『咁我而家覺得好阻住吖嘛!』我指住啲爛膠模型!『想搵個地方擺嘢都冇!』

「吓?但係之前問過你㗎喎...」

『我唔理!而家阻住我!同我Dom晒佢!』

「吓?Dom?」

『係!同我Dom晒佢!我俾半個鐘你,你唔Dom就我Dom!』

結果老公終於都將佢啲爛膠模型Dom晒~有返間房俾我放包包~

『老公我返嚟喇~』我好開心咁拎住一大袋Hermes行入房,『我買咗新手袋吖~限量㗎~』

「哦...」老公睇住部手機...

我偷望老公手機一眼:『又睇模型...都Dom晒啦...仲睇...都唔知有乜咁好睇...』

老公冇出到聲...

唔出聲算數~放返個包包入房先~
「喂咁你老公冇再買啲垃圾返嚟喇?」同Florence食Tea,講起老公。

『冇啦~』我擰擰頭,『不過都仲有睇囉...唉成廿七歲人,仲成個小朋友咁鍾意埋晒啲爛膠玩具!嘥錢!』

「咁又係吖~」Florence點點頭,「而家啲男人真係好幼稚㗎~唔好話廿到尾吖...三十幾歲人都仲係成個小朋友咁鍾意打機玩玩具!」

『唉...咪就係囉...』咁大個人都唔生性嘅...

「或者好似我咁囉~」Florence食啖Cake,「生個小朋友囉~」

『我仲想搵多啲錢喎...』又可以買多幾個包包...

「俾老公湊囉~」Florence點點頭,「好似我老公咁幾乖~留喺屋企做湊仔公~」

『你咁叻就話姐...我又唔想自己搵晒咁辛苦...』我都係想自己搵自己使姐...

「咁就要自己取捨喇~」Florence諗一諗,「同埋女人唔好咁老先生仔吖...又危險...養又辛苦...」

要自己取捨吖...唔好咁老先嚟生...

都好難取捨姐...
同Florence食完Tea又行街買衫買包包~到差唔多時候就返屋企。

一直諗諗Florence所講...一直都係諗唔到應該點取捨...

點解唔可以兩樣都要晒呢?

『老公我返嚟喇。』我又拎住一大袋戰利品。

「哦...」老公又睇住部手機...

我又偷偷望望老公部手機:『又睇又睇...都掉晒就唔好睇啦!』

老公又粒聲唔出咁繼續睇...

『Edmond!有冇聽我講嘢吖?叫你唔好睇吖仲睇?!』

「唔睇囉...」老公Lock返部電話,然後就行入廁所。

唉!咁搞法...係唔係真係要生返個BB先搞得掂呢?

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 53-一鵰雙洞]

「Calvin...啊啊...Calvin好勁啊~」Aka俾我撳住喺床上抽插...

“滋滋滋滋滋滋”抽插到淫水都濺晒出嚟...
已經將[Story 52-人妻煩惱] Upload上Penana
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞