LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

382 回覆
3 Like 7 Dislike
平平哋可以上qk 買neo 80
不過冇knob
一時間搵唔到有咩tkl 有knob
各位點睇ROG Falchion RX
睇咗都幾好!
我見佢set嘢都幾齊全
軸方面可能想揀Gateron mink
Keycaps會買GMK
除咗lube switch同stabiliser之外
想問仲有冇啲咩mod會建議做埋
例如加foam之類?
新出果隻?睇你係咪需要無線,如果唔係買razer隻光軸仲好
想問QK75N同Zoom 75會推薦邊一隻
請問現成full size100%無線keyboard有無咩好選擇?
最好可用連接器無線連接(舊機無藍牙,只有藍牙連接的話有啲難用)
budget大約1k左右,有需要的話可考慮比預算高少少
有諗過FILCO Majestouch Convertible 3,但是只有藍牙無線駁舊機的時候變左要用返有線mode
香港潮濕天氣真係Realforce嘅天敵
副R2 PFU買咗番嚟一年個steel plate已經開始有少少氧化同生鏽

想請問有玩開Realforce嘅師兄會唔會都遇過同樣問題,最後點樣解決
拆出嚟自己磨走啲鏽再上油又好似好大工程,網上睇又好似淨係得 R1 (86/87u) 嘅plate file
其實依家啲kit 都做得幾好,冇foam 都ok。Neo 80 買返嚟已經有foam,你睇情況加減試吓,試吓唔同mounting style。

建議你買多板solder pcb , 遲啲玩下plateless
QK75N 各方面都好過zoom 75
Eg. 內膽mounting, 新PCB connector, mon, knob
可以睇下OG 104。

如果唔足full size 就多選擇啲 infi 100, Lofree flow 100, nuphy air 96v2, vgn98 pro, skn 青龍 3.0 之類
唔足fullsize 但是有數宇鍵都ok
我睇睇呢幾款先,謝謝
neo ergo
話時話,頭PO個現成推薦係咪時候可以update下。其實而家D鍵盤不論係電競品牌定係中國D牌子都進步左咁多,出廠D軸有自潤加曬綿,反而Filco呢兩年都仲係同而前一樣,完全冇進步,賣一樣咁貴。其實係咪仲差過頭PO屌緊嗰埋電競品牌
我都想講... 其實第一次入嚟留言
留意同research咗一排,結論係去咗買成set Keychron Q3/Q0 Max因為我要Mac layout / 雙無線 / 分拆numpad,入門又想現成之後慢慢砌 (又或者唔會再砌,如果現成已夠做)
追咗幾個post都唔敢入嚟問因為係keychron
頭po outdated係真嘅不過加foam=好就見人見智
支大把owlab spring layout嘅board筆直少嘅可以睇下
打機唔推薦有rapid trigger既鍵盤真係講唔過去

頭Po篇文嗰條友會同你講磁軸係陷阱嚟
不過篇文都寫左好幾年,唔知佢而家會點唸啦
嗰陣嘅磁軸邊有依家咁成熟 宜家peak polling rate又快咗 冇得咁鞭屍嘅 EC/ HE都多咗option比大家揀係好事嚟
但係篇文寫嘅角度係用打字體驗去評價會唔會怪左少少,磁軸成熟與否其實都係針對緊打機嘅體驗,RT呢個功能更加係完全為遊戲而服務。冇話想鞭屍定點,不過都想好奇下寫文嘅人有冇改觀咁姐。

而家大牌子越黎越做到打機到日常打字嘅平衡,反而係頭PO吹奏嗰埋現成頂點仲係固步自封,呢幾年咩新功能都冇,比起D電競牌子仲抵屌啦。
rt keyboard試過手感最好都係razer隻huntsman v3,可惜無白色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞