LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
FC900RBT買咗年零 Spacebar打柴
差唔多價位最近有冇新產品好玩的?
換軸又再戰5年
rainy75 有冇qmk
得VIA
買咗年零打柴? 點打法
換番粒Cherry MX2A 算喇咁新
差唔多價位又要104買番Leopold/上Realforce

104配列我自己Bookmark 咗腹靈OG104無左貨幾個月琴日先番 HKD 700內

98配列就好好多選擇了
Luminkey 98

Azio嗰個木Keyboard撳落似係咩軸
我知本身唔算係軸但用咗年幾都唔知個手感似咩
嘩邊度搵的? Discord?
隻白色98我諗我買硬佢仲要有埋Lumino75塊mon仔
隻60就要睇吓佢layout set成點
同埋佢so far其他Luminkey盤因為三模所以唔係完全支援晒QMK堆command,響60%如果搞唔到tap dance / mod tap會好難用
不過睇佢個spec表無list電池mAh係咪姐係單模
朋友Send 比我,佢喺Luminkey 啲初代發車群入面,而家已經入唔到,白98 咁配係靚到暈,希望佢個Mon 做得好睇啲,入手機會都高

75 87 太多對手,成個行業拉到個性價比無限高 求其揀都有十幾廿款值得買講緊200-500$ 已經好打到不得了,輕身到全鋁都有

98 暫時仲有少少空間,而家Luminkey 而家唔出好快比Wob/Mchose出鋁98 玩殘 呢兩間掌握緊技術又多用家最重要就係有資金量產壓到個價極低
今時今日500以上已經唔係比好唔好打,而係玩聲、工藝、設計、可玩性
假設佢跟足80個spec,到Luminkey隻98出而且長期有貨,到時佢會成為最高質嘅in stock pre-built (Zoom98我唔當in-stock)
同埋都可以epxect佢stabs會tune得好好吓,聲會唔柒等等
外型次要,我最buy佢呢隻98係打直四粒連住嘅nav,其他98好鍾意閹走一兩粒俾個爛鬼銘牌或者mon仔... 要齊四粒先砌到home end up down囉大佬

講開卷王;琴日又有一隻IC緊,今次打到去TKL
https://www.zfrontier.com/app/flow/733kJ9r01rpx
叫Molly80全鋁,配重SS/brass,PCB hotswap可改靜電容/磁軸
定價660人仔...
的確

對上一年成個鍵圈個生態改變晒,量產晒啲客制化

年頭買過一次平價強國Keyboard 果種震撼,仲大過我當年第一次由Laptop Keyboard 轉Realforce

講好唔好打唔止因人而異,仲係因時間而異 有時想悶軸,有時想切牛油果種Feel,一時輕音,一時麻雀音,一時大段落,一時強回彈,一時想體會返Cherry 搞到成屋有成10樽軸,但其實用嗰一刻都係用得一款

貴嗰啲又唔係真係最好打,自己用落最舒服都係四百蚊內

500$ 以上玩聲而家玩返冇綿,同埋外殼噴塗/陽極嘅質感,或者個結構係咪快拆,內槓有冇啲Gimmick 野咁 自己功力未玩到咁深 Meletrix 到而家都未入手,Taku65 又咁啱錯過咗
LMK唔知幾時先出到 幾間廠而家趕著出鋁98,差唔多係最後嘅市場

Molly80 又係卷TKL,平到 而家玩緊既係邊間廠鬥多錢可以同啲外殼廠傾個好價錢,陽極180/220 目同噴塗喺QC上面最難過關,啲設計都係差唔多,直情係搶廠用

之後嗰兩個月相信就係磁軸對決 Gateron 先食咗頭啖湯,實力一樣強嘅Kailh 同TTC 而家都玩埋一份,感覺Wooting 有麻煩
CreateKeebs衣家應該忙緊出Lumino75,好似話呢幾日開賣
呢隻你當佢係調整吓之前隻75太復古,今次出得比較cure咁樣,同堆似上面隻98都係有個mon仔,怕無mon俾人嫌棄

我衣家睇Zoom 100 / Max定Luminkey 98出到先,邊個先就會入一隻
TKL我本身係咁睇晒全部仲買到嘅GB貨尾同in-stock,都好接近入手隻Mode Loop或者起碼要隻neo80 RAW,不過手上隻Keychron Q3 Max我換過晒堆stabs之後發現其實幾好打,係外型同聲爭少少姐,擺公司用可以接受所以都係唔再買TKL住

Wooting我諗佢衣家驚俾Razer搶地盤多d
Plate 你通常玩PC PP 定FR4
taku65冇via,錯過唔可惜
最後買左neo80
軸揀左 boba u4t
好期待

唔該哂咁多位巴打
無伏組合 neo80 玩og no foam 又得玩form 都得

今日搶到Rainy75 噴塗絲絨紅, 睇片靚過張相好多 唔係鮮紅色係暗紅. 同埋見佢500頭平平地

搶完之後諗唔到Keycap 配, 又無理由要多部Rainy75, 之後取消番

唔夠1分鐘想買番已經賣哂
上個月買左個Rainy 真心好好打
係,佢原生既 紫薇軸 雪墨軸 配佢係好好打,又好聽(塞Form 套件黎講)

跟風換親其他軸都無咁好打

將佢啲軸換去其他Keyboard 又係無咁好打

雖然多咗競爭對手,佢仲係好低玩
如果你玩靜電容就會離唔開呢3個牌子,手感獨特,玩keyboard終歸都會買嚟試吓.
通常厚啲、物料實啲都 thock d, 所以依家啲人玩啲陶瓷 keycaps, 勁thock.

Abs double shot 啲色通常好過pbt 熱升華嘅。abs double shot係兩隻色嘅膠夾埋一齊,啲色實啲。
日當午熱華係印啲色上去,會有色差,由其係黑色,通常會變到藍藍地。

其實畀百幾蚊買套日當午,不如買套 GMK 80082,夠百搭,ZF 做promote 都係$500 左右。
因為而家套件啲價錢極平,幾百蚊買套件,仲要連靚軸,好打到不得了,個質素講緊係一年前要千幾蚊先買到

個套件連軸咁平,就唔想比幾百蚊買GMK

睇餸食飯囉,又唔一定係平kit配平keycaps 嘅
不過差不多$200買日當午呢啲抄其他廠嘅就唔抵囉。

如果在意價錢嘅話,買prebuilt 嗰陣真係要考慮埋喂嚟套keycaps 啱唔啱心水,依家啲prebuilt $300-500已經做得幾好,再花錢換keycaps 不如買多一個其他款嘅keyboard。

如果要under $100 嘅,星河山川&Akko都可以。用過薄荷糖好差。

或者有$200幾,可以去Kibou買cannonkeys 嘅nicepbt ,佢平過官網好多,不過款少。

再上就KBDFans, GMK, NovelKeys, Mode Design 都可以。GMK 啲水口係差,不過啲色係靚😮‍💨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞