LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
好 唔該曬巴打 好詳細
應該會試V5 MAX隻蕉軸
本身未上黎依個PO之前都係諗住換leopold 嘅980m
好鍾意佢齊key之餘又唔會太長
而家keychron好似真係靚過好幾年前
仲記得果時所有巴打都大屌
做功好過之前好多,雖然又唔算最top
不過其實佢唔係好公平
佢幾百蚊但係同realforce leopold 比當年又真係冇得鬥

所以佢而家都轉咗做半客制化,同gateron 整switch
Max先有2.4GHz + BT + 插USB
但如果接近100% full size其實未必需要無線

Keychron等佢有折去淘化算好多,不過啱啱先做完618去返正價
我長期有隻Q6 Max擺咗去購物車但未checkout,好似見過最平1106人仔
Q Max系除咗2.4GHz無線同埋佢夾足料之外有個好處係佢跟嘅keycaps係比較靚,普通黑白係跟double-shot PBT
而Q6 Max仲有隻特別cap,係side printed shine-through double-shot,姐係正面無印但透面有透光字,因為塊board係south-facing LED所以啱用嘅透光cap係好難搵的,佢仲要有Mac mods legend

跟隻Gateron Jupiter Banana我都覺得真係好易建議,幾年前呢種提前段落軸係比較少有所以全世界去炒貴晒Gazzew Boba U4T,但近幾年強國廠間間都做,而呢隻蕉只係用料雞少少所以可以平/跟機送,佢手感堅係好

呢兩隻都靚,最平係$1103,又有rotate button,一步到位都夠,Q 系列唔使擔心quality,一定好過同價位,係成2.2KG V 性價比都高啲因為平好多

當然想玩就買base 慢慢砌
https://www.openshop.com.hk/product_33534.html
有冇巴打講吓依隻值唔值依個價
望落幾靚但覺得比較貴
個價有70%係個設計 係幾特別
BTW 個前高睇落有啲高
過幾個月就會睇到入面D塵
無錯就係白色呢隻側刻透光double shot,唔著RGB嗰時佢刻字係淺灰色係幾靚的
我用咗起碼兩個星期係咁search都搵唔到支援south facing LED,有Mac mods嘅cap,因為想夜晚唔開燈響屋企房俾iMac用
結果發現Keychron跟機有呢set cap,走去問佢客服會唔會獨立賣佢話無計劃
有個moment我直程心諗不如買隻Q6 Max就係為咗隻cap
其實呢啲唔著RGB仲靚

大陸好多鍵帽佢啲效果圖成日開住RGB 搞到Cheap 哂 明明實物唔開係好靚 淡淡地白光其實都好可以

Keychron 奶白唔係冷白已經贏咗好多廠了

呢套嘢乜都有齊,樣樣嘢都中上,外型同埋功能基本上全部夠玩,唔追求極致客制嘅話根本完全夠用
個產品圖要show到塊board係有彩色RGB先咁整姐,因為Keychron有其他款係得白色LED
到真係用嗰時你好易set佢出淨色燈

係咩我自己鍾意淨冷白多d
尤其係因為ano係鍍唔到淨白,所以要用貴d嘅e-white先做到唔黃

我買嗰set到咗
真係好好砌
依兩隻係咩model
Keychron Q6 Max白色
圖二係標配不透光keycap
圖一係特別側透keycap
大陸其實大部分keyboard都係靠堆foam先會有靚聲,包括Rainy75。

原因係因為任何keyboard只要加左PE foam,大陸叫軸下墊,其實啲聲都會變到好沉,俗稱thock sound,同時都會令到隻隻keyboard都差唔多咁上下聲。所以隻keyboard基本上唔洗好靚料,加啲foam就可以變靚聲,咁就可以降低成本,賣到好平。

外國而家其實個trend慢慢係流行緊完全唔加foam,考驗個keyboard本身嘅做工,真材實料嘅聲。

呢個trend暫時未喺大陸好hit,但係都見到慢慢起緊。而家就算係大陸出品聲唔錯嘅no foam keyboard,其實佢地自己都要賣成2000人仔。

我認為平嘅原因,當然一部分係大陸本身物價就低啲,而且keyboard基本上90%都係MIC,同埋佢地自己內鬥鬥平。另一部分其實係因為大家buy呢啲堆曬foam嘅聲,變相令佢地都可以降低成本

我自己睇過下啲大陸group,佢地都認同大陸keyboard暫時無啲真係好頂級嘅no foam keyboard出到嚟。
幾年前唔興form,興段落感同脆聲,慢慢流行加form 玩thock sound

之後大陸炒完再量產左個結構,玩到倒模一樣,200內有齊form 啲聲又麻雀,完全係開外掛 軸既質素無以前睇得咁重,因為啲聲都類近

玩到咁上下都有機會慢慢流行唔加form,似音響咁玩原粹

而家見大陸間間都開始著手磁軸
光軸定磁軸 邊個技術勁啲
大部分RT個啲都用磁軸
緊係光軸技術高d,你有無係淘寶見過光軸?
大陸今年都大把board玩no foam… neo, tech bear, cycle, luminkey呢啲一千左右都做到no foam靚聲, 依家個trend係玩埋快拆同多結構
不過難整又唔等於好,因為keyboard軸係要量產
光學牽涉嘅原理係要間接加多一環物理,而磁只係代替本身機械一部份物理,前者係有少少非必要地複雜
用緊海盜船 K70 Pro RGB 係屋企用

我最近想買一個鍵盤係公司用

朋友介紹穩陣D,買 Filco majestouch 3,不過得有線
我想問下除左呢款仲有咩選擇?

其實我既要求係
1. 最好係無線啦,如果無線會好貴,咁無辦法
2. 一定要 Full Set
3. 係公司用,朝9晚5,最好穩陣D,唔好咁易壞
阻人收工燒春袋

第一次買咁專業既,想問多少少
1. Realforce 好似好正,不過好貴,香港無得買?
係唔係要自己係外國訂?
想問如果500-600蚊屋企打機用 係咪 Keychron V6最抵玩
本身諗緊ASUS 雪軸但太貴
好靚 同我而家用緊果隻ninja filco 一樣
好似仲靚啲
Btw 淘寶長期冇貨係咪正常
睇左V1 Max q1 max 都係得番個底
realforce去日本嗰陣買
技術高咪門檻高 宜家連geon都未有信心出到可靠嘅磁軸嘅pcb,光軸基本上唔使諗

哦佢有貨的,你要先揀你要咩軸,之後佢先俾係你買現成揀色
因為一開始揀無軸所以佢淨俾個case你買
btw佢啱啱出呢隻新紫色都幾好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞