LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

384 回覆
3 Like 8 Dislike
最近喺日本買左二手Filco Convertible 3,放左兩粒叉滿嘅電芯用左半日已經無哂電,想請教各位Ching有冇頭緒係咩問題同埋香港代理會唔會整水貨
最後決定下個月去日本旅行買2隻Realforce r3
一隻屋企用一隻office用
一買就買兩隻
返工真係要打好多字
呢個款強國大把 由幾百蚊Rainy75 玩到而家百幾二百蚊人仔Gasket, 性價比高到

不過唔知易唔易壞 當玩具玩/自組學野就一流
我隻R3係BigC 買 因為唔放心寄倉, 拎果時好重 同埋建議你唔好用2個, 玩下其他幾好, 隨非你好追求Consistency typing

我公司用左R3好耐, 疫情果期入左Leopold FC900R 放屋企, 兩隻都係黑色, 好打係好打, 反而一WFH 就好大壓力 好似見到對皮鞋咁

比我揀過我一定係屋企玩吓Rainy/Zoom75/Nuphy/Luminkey呢啲Playboard, 而家被班鍵盤發燒友玩到又好聲又好打 又有得玩, 仲要唔貴
收到風Meletrix已經Discord出咗聲整緊Zoom 108同Zoom Max (108加左面兩排macro),連100% full size都打埋,做嘢用都要玩埋一份
老老實實我買咗set Gazzew U4 silent,又tactile又靜音,覺得好啱office用
Gazzew U4 silent 我都想試玩

Zoom 其實特點係咩, 點解咁搶手 明明套模好多人都做到, 唯獨Meletrix 特別多Fans, 到而家都咁難買

Zoom board啲front height咁高比狗用 佢出親都有knob/ screen咪多人買
多嘢俾人玩又唔係貴
用料開模係無咩特別但對得起個價嘅
要成個package咁睇
連登會員「派膠子」 (#17606):姜濤中學欺凌過我。

https://lihkg.com/thread/2847387/page/1
Realforce 揀隻35g 嘅
買過幾次都順利,用wechat pay 畀錢,扣香港credit card/中銀acc,不過你買多過一件野要遂畀運費,各$35一件。
好唔好打呢啲因人而異,你唔玩過其他又點會甘心一直用靜電容? 同埋靜電容買返嚟都要拆開攪攪佢,你要玩過其他野,先明白個原理去mod,整到啱自己心水。
BT 定有線?
有線
又幾靚仔喎
不過多數三模kit都係要用自家app, 比較新嗰啲三模kit 其實都用到via,呢款可能好耐之前已經design好,你如果用mac機有需要remap 避一避,或者等下套kit
依家啲平價keyboard $300-500已經做得好好,除咗換keycap 都冇咩需要攪。你唔係要追brand 追design 無咩需要買更貴嘅keyboard
你有冇試過鹼性電?
無玩幾年, 而家睇番強國啲Keyboard 玩到好癲

好似軸咁, 以前追Cherry 追Topre 但係而家Kailh,Gateron, JWK 呢啲都做到勁高質

外國鍵圈又好, Reddit 又好, 都係淘啲200 蚊Base番黎換Keycap 就算 (成日見到Amazon #1 果隻RK, 狼蛛, VGN, Leoborg 個名好柒), 但係又三模又Gasket又Lubed, 用啲代工軸啲聲都Creamy 到不得了, 除左配色設計柒到仆街咗少少個價真係無敵到不得了 加多200人仔仲有鋁玩, 雖然我麻麻地

而家客制化熱度比以前低咁多, 係真係因為比強國做爛哂市, 好似玩Zoom 個體驗已經去到好頂 幾年前啲名牌, 用幾年時間研發左新產品, 就係由有線變藍芽 啲打感過其實已經被班鍵圈廠追哂

衣家輪到外國開賣,個價真係爭好遠尤其砌多野更加
而2kF個價好似係跟外國仲要mark多一mark
反而淘佬好似有幾多店一齊賣埋

不過我結局Zoom忍吓手唔買住
因為啱啱見到Luminkey65出咗隻新冷白e-white就買咗
我都係開始玩咗無耐,全日一得閒就搵野睇,又可以淘d平野零件慢慢砌,外貌先決買貴少少又有,成件事又真係幾好玩,又可以邊玩邊學
係呀我主用Mac
其實用Win exe行都無問題,好易搵到部機去做
不過software唔會夠QMK / VIA咁多野customize尤其係macro,呢吓真係deal breaker
衣家retro風都好勁吓,8bitdo嗰d直程入到外國大舖門市,呢種趣味盤應該會越出越多
8bitdo 其實好唔好打 真係靚

而家啲stock keyboard 出到好高質又好打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞