LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
依個色靚wo V系有冇定一定要Q
可能我唔多識用淘寶 我再試下禁下先
求其Wooting咪得,反正玩FPS啲人對聲都無所謂,都係帶Headphone聽腳步聲
500左右畢直買邊隻好?打機用多,少量文書,靜靜地就好,唔使一定有rgb, 有3模最好,淘寶都得,leopold 98/rainy75 果類細細地既size
打落靜靜地,可能要自己換軸

Budget 唔多,最好喺香港搵

去2KF又見多一隻強國蔗渣價鋁殼現成75
一拎上手勁重手,不銹鋼配重,gasket
可揀磁軸版,三模,VIA,八舊水
https://shortcutofficial.com
橋75 前牌都多人講,不過未試,太多了
Bridge75前高18.5mm 又幾吸引, 仲有快拆, 用EDPM軟彈少少
Rainy 前高22mm, 靚聲啲多軸揀, 配隻紫微軸啲聲已經好Top

呢隻Bridge似係返去實用+打擊感多過搞聲同gimmick
見佢整到咁重手,有non-flex FR4 plate,SS weight,得F13無knob無爛鬼mon仔,我諗手感會好實淨會似返傳統KB
我頭先試打都覺得好少flex,而擺隔嚟就有隻AKKO SPR67搵手指尾都可以㩒凹中間
佢窄面同頂個角其實幾尖,所以前嘴做咗幾mm斜邊,姐係實際擺手會感覺仲低過spec個18.5mm
同埋比起其他雜廠佢個外型算幾正常,無咩柒位誇張位
我都覺睇落靚過Rainy75,雖然Rainy75 都唔算太柒果堆

強國啲柒位太多,記得有隻叫 圖閣,睇Spec 同做工都好好但個Design 加自己Logo 上去勁核突

Bridge 呢隻幾靚,入到既話可以入手
2kf有現貨
得個樣,結構唔掂,又貴
唔知依家仲有無人買Filco同Leopold
突然間心思思想買隻Leopold FC750RBT返公司用
拎隻自組返去又太浮誇
但係量產無lube過實有彈弓聲
做乜咁睇唔開
Jane同Realforce都有
純粹唔捨得拎出街粗用 整花會肉赤
打算搵隻唔花巧嘅量產board
成千銀粗用
2k做緊7-8舊,睇spec
同淘佬比較,計埋滙水同運費佢markup唔算好勁
其實唔係幾明賣thock但唔用膠殼
明明Wooting 80嗰種馬蹄聲仲正
Metal打得耐覺得好煩
我諗好多人入門都係由垃圾膠殼KB上嚟,所以印象咪抗拒膠,廠咪少整,除咗狂開RGB嗰d款
同埋始終輕身 vs 重手好易有個感覺係cheap vs 貴野

btw我見到Mode Sonnet更新咗lattice mount
用膠PC top case + 全銅bottom case可以又有膠thock又有重量
https://www.youtube.com/watch?v=EPRrjQC0x6g
有個問題唔知係咪同軸個force有關
之前用緊Gpro黃配KBD BOW keycap
想換下色買左套新kepcap 換
但試7U果陣落咗去好似啜住咁上唔返黎
換返舊keycap又冇事

係咪姐係要搵粒輕D既(~40G)既放係長鍵到
同問,因為我都遇到呢個問題 換完好似成日啜實咗咁,搞到數字,英文,大鍵,全部唔同手感,明明同一個軸

最後買左啲彈弓勁啲既TTC烈焰紅軸試,聽日得閒先換一換,再唔得就試Acev2 軸
Bridge 75 想問磁軸同普通公主軸 有冇巴打用緊?有咩分別
而家啲廠個個衝鋁(雖然而家的確性價比高,$4-500 有,成1.8kg)

其實鋁係偏脆,陽極/電泳質感高級,出黎有麻將聲,比較響,回饋感硬

膠仲平,300內有Gasket,配PP/PC就我覺得Thock 啲,轉FR4 已經硬硬地,配啱軸又Thock又Creamy

我自己係平果個Thock啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞