LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike

收緊隻rainy75 但太花巧 想改哂啲帽佢玩吓retro
鹼性電都試過,到左第二日個keyboard都係因為無電無反應
淘佬頂級keycap就key kobo,gmk級數,可能超越埋
熱昇華clone就日當午,成日有新款又追得貼
想玩二色abs性價比高就愛菲
大陸新軸廠仲有hmx,平靚正,聲靚順滑又穩定
見Rainy 有一款用緊,一直都好想試

其實軸係咪啲好低技術嘅野 強國班友咁短時間超越哂當年啲啲大牌

要PBT仲有PBTfans
我最近見佢套RESONANCE R2有返貨,你想retro應該啱用,佢勁多mods同R1俾你任砌

另外retro到打字機年代個feel通常會用SA類profile,個alpha係大大隻字置中咁樣
我幾鍾意JTK嗰隻光滑面HSA,真係勁似舊機械掣唔似現代tech
又真係幾靚, 而家Base 平到癲 , Cap個價仲係咁硬

cap我覺得除咗GMK之外,其他源頭個價多數係有反映實質價值,姐係料/聲/legend清晰/設計
而keykobo / PBTfans / 無銘誠品呢堆淘到但都係貴,係因為佢已經有少少似GMK咁樣供不應求
例如keykobo mixed lights,同埋無銘GSA retro high-light呢兩set
我每一次見其他人post出嚟都覺得勁撚靚,但你衣家斷晒貨唔買clone根本已經要食炒
靚+有少少名氣果d 真係完全買唔到
其實都係注塑, 個產能點會時高時低
鋁坨坨係乜野黎
幾公斤咁重其實係gimmick 定真係function 上因為重所以啲聲比用膠好?
double-shot除非鳩做,如果唔係我諗產能點會高,要逐隻啤逐隻Q
而有時d設計未出嗰時間廠都預唔到會幾受歡迎,其實一開始興group buy個原因就係為咗事先落大訂知道大概需求之後先決定產量的
但強國呢堆廠又未去到GMK嗰種叫坐力,如果唔係有其他人設計後comission佢去生產,佢應該會預一開始就賣現貨
上面提嗰套Resonance R2就係第一水現貨開賣好快無晒,衣家係第二水少量返貨
呢一套仲要係撈double-shot PBT同埋透明ABS兩種
RAZER HUNTSMAN V3 PRO 有冇人用
右上Esc 1 2 呢3隻switch唔知點解好鬆,打Q W用力D會直頭彈出黎,有冇人知點 troubleshoot
連個軸都彈埋出黎???
搵aa膠痴實佢
塊板開位/錯位
早兩日執咗隻bridge75
呢個價有驚喜
一開始用係冇問題,依家過左成年先有呢個問題
我諗你拆散晒幾層板,重新上過晒switch係有機會拉番直
同埋你拆開可以順便睇吓PCB底呢三粒掣hotswap腳窿有無異樣
邊度執
rainy75 同佢個價都係無敵
2kf
七字頭打落啱心水就俾錢
雖然大陸好似五舊人仔
兩三年前呢個價連隻似樣少少嘅成品都買唔到
wfh 果時又砌又拆又換cherry switch, 玩個keyboard駛左成3k, 雖然都唔算話好多

不過最震撼嘅而家玩番
竟然完全唔夠而家兩三百蚊嗰啲好打同好聲
究竟鍵盤圈發生乜事
係咪用黎洗黑錢
純粹強國有d野終於追到/抄到?
同埋疫情完後產能過盛,塊餅細咗而要競爭咁樣?
我諗唔止一個生產範疇係咁
諗落鍵盤又唔係啲乜嘢高科技
疫情期間應該乜都抄晒,將發燒友玩嗰啲嘢量化
啲Switch 種類壽命按鍵感覺質素同埋種類應該已經追過晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞