LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
換另一個keyboard 睇下有無問題

Nono Dots 87 都幾多野玩喎, 個配列搞搞佢都啱用, 唔知有無得轉做轉做2U0, 再VIA 整番啲print scn, page up and down都夠
可惜佢F鍵果行無同數字行隔開, 而家咁太compact

我前面post過佢六個config,佢有2U你睇塊pcb
但其實佢呢度都未show齊,因為你可以上下反轉nav cluster塊板令到2U 0去右上角,但又同時響頂蓋上埋個凹字型擋板去整個十字T出嚟
anyway總之佢係任何方向都可以反
我研究過我點用numpad,覺得一定要有右下角2U enter所以放棄買呢款,搞唔到個numpad出嚟無謂響nav cluster中間加掣搞到唔知自己㩒緊咩,嗰抽3x6全部1U會好亂
https://www.zfrontier.com/app/flow/65RaylX5lxZ8
btw衣家已經錯過咗團購價,貴咗兩舊水
香港邊度有得買wooting
啱啱得閒再睇多次PCB, 真係幾正 好多玩法
夠我玩一頭半個月
我只可以講前日去2000fun 就無既因為我都想試

磁軸大陸大廠呢1-2個月都出左幾款, 睇強國valorant players comment 同wooting 一樣做到0.2ms latency, 0.1mm adjustment, 都係用gateron磁玉軸

同埋wooting 都係果幾間廠整reddit 有人估係廣州同東莞間chuand, suoai. 而家kailh 都研發埋磁軸, 有預感wooting 個supply chain 好快被玩殘
我睇清楚佢點解「F鍵果行無同數字行隔開」
佢要咁做先可以令到nav嗰面3x6成抽係無間隔,而做到任反
另外就算唔反甚至加凹字型擋板,都有人想nav cluster係完整九官格去做某d macro區
例如我衣家隻numpad個九官格個layer1就係set緊做界window嘅hotkey,4係畫面左半,9係畫面右上角四份一咁樣;普通TKL會將789擺高少少會有d怪

其實佢呢個價算抵玩,個波點開窿版配重又好睇

係咪返左去電競牌子溢價嚴重個年代
睇片係好靚,OLED Mon + Carbon Fibre Plate,有實物我一定會去玩吓都睇得出ROG 用心整,不過值唔值呢個價就見仁見智

不過我窮撚真係覺得貴我越玩越平 比我會買Studio 套件 + Keybobo 算或者拎幾百蚊大陸野Mod 上去
https://youtu.be/n52cBjORxDg?si=vkbCNp8Yxy3G4K5X

Hipyo Tech Feel 到佢已經忍住忍住
佢特登focus去gamer嗰面無咩人care嘅south facing LED
通常玩開RGB shine through都要搵north facing,因為south facing真係好少好少選擇
同埋我真係唔覺得買呢隻board嘅人有幾多個會裝GMK上去
呢件野今日新出先$500姐,通常似ROG其他野過一年到跌一半就開始抵返少少
用緊logi G913, 右shift 長按有D 唔穩定/ 連點
想問下有冇補救措施可以做到
呢個價on99 要打機我不如Wooting,要custom呢個價都大把其他選擇。
同我諗既一樣

個keycap 話人over texture 太cheap, 呢點見仁見智, 我覺得個感覺high end, 因為無咁易打油反哂光. 個keycap 跟rgb shine through, 點都用north ga wor

但明知人地north facing 走去用gmk cherry profile (有少少9唔搭8, 仲要唔靚), 咁一定有interference

south facing 多數比d 無shine through/側刻 keyboard/軸加導光柱用
我覺得隻野最致命問題係兩頭唔到岸而又開個天價
佢係應該電莖或custom之中揀一個方向做勁佢,之後先睇吓做成點先開個正路嘅價
例如佢用光軸磁軸的話開三四千咪啱數
不過講真佢衣家呢個package係幾獨特嘅
https://www.youtube.com/watch?v=064GAPmFYKo
https://nuphy.com/collections/keyboards/products/nos75-low-profile-custom-mechanical-keyboard
Nuphy出咗隻premium級low profile 75%,全鋁,PVD配重,四隻mount法,south facing RGB,QMK/VIA
個特點係今次佢塊PCB用嘅軸底係普通MX 5 pin (但造闊中間大粒),姐係未來其他款應該會繼續一齊轉去呢隻軸底,因為咁樣塊board可以同時插普通MX高軸
不過呢... 隻野單模,無BT無2.4GHz
想問吓keychain q5 max 同埋q5 pro應該點揀?🙏🏻
https://www.youtube.com/watch?v=Feny5bs2JCg&ab_channel=optimum

wooting 優勢呢一個月差唔多無哂

razer 呢個 WASD 可以更微抖動 按實A 之後左手食指喺D 上下磨已經做到左右狂震

呢個技術強國磁軸都用緊,估唔到razer 咁快跟到
一定係Max

價錢差唔多
軸靚啲,有2.4Ghz(低Latency 過藍芽)、內部填充厚,即係啲聲厚啲Thock 啲(不過呢個好唔好就見仁見智)

但Keychron 極唔低買

要揀一定係同廠SKN 青龍4.0,TTC軸+更低Latency仲要電量一樣又係有旋鈕,我覺得個Spec仲勁,但價錢只係Q5 Max 3份之1
有冇邊間淘佬keycaps平平地高質又抵用 全部得張圖買咗返黎都唔知係咪垃圾
依加係咪無人再買realforce架喇

我見成個po都講緊大陸keyboard…

Realforce, leopold, HHKB依d已經無優勢?
大陸廠可以將個價壓到勁低又有三模、鋁製底盤、RGB,手感同聲又唔差
仲用緊Realforce R3覺得幾好
請問有咩大陸牌係超越到佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞