LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
色差好遠,pbt thock,abs clack
大牌子講工藝同極致QC, 個一致性真係做得好

不過呢十幾年似無諗過進 或者諗唔到仲可以點進, 大牌一向極少新產品, 一季出幾多款真係有眼睇, 一係出新色當新, 一係用3年時間由有線轉無線, 始終個R&D 太慢太慢, 熱度同以前無得比

有得玩軸體Hot swapping 已經令到玩家兩極化, 討論話題都唔同哂, 不過Keyboard 都係低技術, 而家個距離對某啲用家黎講係話反超, 因為你想點就點
我覺得無一隻牌子好,但每一隻牌子都有一款特別好同性價比好
睇你本物用開咩, 同埋想要咩配列咩功課, 打咩機, 用唔用PS, 駛唔駛Number, 2U0咁
G黃同G紅手感差幾多?我見佢spec係差5gf 好似唔多
求推介
小弟本身有隻leopold fc660m 青軸
用來係office 打字文書用
要買多隻keyboard 放係屋企 home office用

想搵同fc660m差唔多佈置既keyboard
由其係上下左右,del 同 backspace key 特別常用
呢幾粒係擺位易禁好緊要

做野打字多,想搵d 唔使咁大力trigger既軸
有線都ok,唔使RGB燈
有冇比leopold 更好選擇?
Budget心目中大預2-3k
65等其他巴打介紹, 你Budget多可以有好多選擇, Home office 可以揀啲無咁斯文款都得

不過會唔會比Leopold 更好就唔知, Fc660m都係用Cherry MX 50g 青軸, 打感都擺哂係度, 好難話好唔好用

更有性價比既就大把, $800-1500, 睇下有無類青軸
NuPhy Halo65
IQUNIX Q66
Luminkey 65

自己砌又唔急既可以揀啲Studio 客制化 2-3K 應該得
NAPE TAKU 65
Zoom65v3
用緊104UB同R3
幾肯定2隻都係PBT素材 + 熱昇華都刷
可能係打得耐? 或者Keycap厚度真係有分別?
兩隻鬆緊係有少少分別
佢呢隻layout有d特殊,應該係叫66 keys
有三個1.25U右mod,arrows係un-exploded姐係有少少唔齊(正常要三粒mods就要用1U,tofu65咁)
但嗰兩粒navs又exploded喎…
印象中淨係見過Clueboard 66%係好接近

如果唔係強制要似足呢隻layout,咁上面巴打list嗰堆65%都係幾好,我自己都用緊Luminkey65
btw隻NAPE Taku65 reboot好似啱啱琴晚group buy截團? d色出得好靚吓
咁多位巴打 有野想請教下
最近真係太多軸想玩
有無咩hot swap好用推介

tofu之前用兩個月就壞能左
睇中腹靈好似不錯 膠又輕
有無abs 二色推介下
淘佬平而好嘅double shot ABS少過PBT好多
我會「一步到位」要keykobo (cherry),或者domikey (SA)
你指套件? 咩配列
NAPE Taku 65 係靚睇片啲造工好掂又有設計
買到賺到
是的
配列無咩所謂 tkl 同埋hot swap就可以
不直1000內 唔包軸同鍵帽
graystudio個隻space65 成4千銀
咁有唔少選擇

Cycle8 Neo80 睇下搵唔搵到,無伏,印象中仲有啲團

Crush80 就停咗產,最尾嗰個批次質素好左好多,但都同上面兩隻有少少距離,雖然平一大截,佢準備出R2
Tofu其實應該幾易搵PCB嚟換架喎,未必需要廢咗佢

另外neo80其實差唔多全部配色都仲仍然有貨可買,直接去qwertykeys官網,不過我唔知佢ship香港要幾多運費?
可惜leo80 冇燈
好鍾意Crush80有燈 好靚
但搶唔到
Tofu其實應該幾易搵PCB嚟換架喎,未必需要廢咗佢

另外neo80其實差唔多全部配色都仲仍然有貨可買,直接去qwertykeys官網,不過我唔知佢ship香港要幾多運費?
可惜neo80 冇燈
好鍾意Crush80有燈 好靚
但搶唔到
唔該哂巴打
買隻neo80玩下先
可惜唔support via,65冇得改掣好難搞,幾靚都冇用,除非冒險用佢個program
平價double shot cherry abs好似得愛菲同大葉
Keykobo 平平地一套都成五六佰
咁愛菲開始玩囉
佢有幾套抄GMK抄得好足
好似ARGB

而家等R2好啲,反正都係搶
R1V3 改哂啲缺點,二手都無咩人放
之後造工會再好,應該對標過千果啲套件搶埋其他市場,不過唔知仲係咪220 陽極
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞