LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
WASD?

混軸都得既但幾粒好難買tactile
上面都係熱門性價比高98套件,老實講全部大勝K4 VGN 同Keychron 有啲落後,要就揀佢地個上位同廠,即係ATK 同SKN

我會推 Keyverse Infi100 > SKN 青龍4 > 狼蛛F99Pro

我都係因為無得試卡左好耐,最後都係博下,點知返唔到轉頭 我係由Realforce Filco Ducky 果個代逆向升級 之後到Leopold,再到啲柒牌,即係愈買愈平,但愈覺得好用

K4 都係個期kickstart 買黎玩,貪佢有num pack
SKN 查過係jeychron 子公司,估唔到爬返母公司頭
Keychron 而家唯一大勝對手既就係保證有貨賣

infi 100 要捕捉先買到

試唔到呢下好kick, 用開茶軸怕其他軸唔岩打
大陸人可以買曬返黎試,唔岩就退貨
但呢邊盲中中基本上冇得咁做

大廠固步自封越做越窄,貼唔到地好易死
雖則大廠係試找出缺點,柒牌請列出優點個道理大家都明
但引唔到流貼地都係等死
例如而家d 柒牌成套keycap 用色都肯試d 特別設計
引到人有話題呢下已經好好

我都想試試Filco 個種全部制按感接近一緻既感覺
如果淘,係有某d會俾七日無條件退貨,當然你就要直運唔可以集運
同埋我覺得只係幾舊水,一千之內盲買真係無可厚非 如果香港境內可以擺出嚟俾你試咪都有成本,結局個差價都落返去個客度都係你俾
淘都唔係問題
問題係一黎有D未必直送
二黎有D 件貨本來有問題
有人試過Mchone G98 係直情俾二手貨佢,佢即退
起香港搞退貨唔係DHL 咁簡單,又要身份證又要乜要勿,好廢時失事

之前識個人貪玩買部平板,換三次三次都係壞唔同地方
最後只能夠硬食當跌左

只可以講香港唔鼓勵你玩呢D 野
尋晚都係心大心細
結果cancel咗azoth 買返scope2 96 snow軸
SKN 係用靚Chipset所以Latency低, 佢同Jamesdonkey 都係Keychron 下面啲品牌, 我覺得點都好玩過Keychron 睇個樣都知

前幾頁我見到有Infi100, 你留意到就好了 我都差啲忍唔住買, 隨一日就無哂

鍵盤滑鼠技術太低, 連我都識得拆哂佢黎砌

大廠一年出一兩款, 仲要換色都計一款, 由有線去藍芽又計一款, 日韓無心玩而且速度跟唔到
柒牌一個月出一兩款, 仲要幾隻軸, 唔同配列, 任你客制, 而且Keep 住有Feedback 去改, 仲要性價比極高, 長遠係無得鬥

鍵盤滑鼠下場會同啲充電寶, USB線, 風扇, 甚至冷氣機一樣, 都係比柒牌稱霸
大陸果班梗係爽, 佢地一買就買5部, 番黎試完之後退4部 因為果邊運費平, 街客$8 一公斤, 淘寶店$5一公斤, 而家好多都包7日無理退, 仲包埋退運費, 係因為整一間實體站十皮八皮一個月, 夠班淘寶客退2萬個Keyboard/Mouse了

我自己都退過十幾次, 多數都係Mouse 佢地係問都唔問直接叫我退 退完兩日內收到錢

有啲貨支持本地退, 即係係香港叫個順豐佬上黎收, 一蚊都唔駛比不過我未試過, 因為多數鍵鼠大牌都唔支持本地退, 我就叫個同事 (佢住深圳) 幫手退 到時有速遞佬黎收, 乜資料都唔駛填, 因為件貨資料已經係個App度

香港都可以玩不過煩好多, 但點都易過係香港換一次貨, 有排拗, 太多慘痛經驗
呢隻都有唔少巴打鐘意
有無巴打推介下香港邊度有得換軸
有隻filco 紅想轉青試下

殘體慎入,Youtube 啲Review慢3個月無計 條友有幾百個Keyboard 任佢評

佢推果款Togar T90 有2UO + 旋扭都幾好,只係太醜
見到有Comment 有提Hi98, 聽聲都唔錯

可以考慮

或者買左先睇吓啱唔啱,再去啲店撳幾下試啱軸再換 我有部都係咁,搞搞下又換軸又鍵帽貴過個Base 2倍
呢條友真係犀利,可以有咁多隻俾佢試

早排出去試過,個人習慣傾向段落軸 / 茶軸呢種感覺,線性紅軸感覺有D 淋身;然後就咁一睇發覺大多數都係線性軸多,淘汰左大半
我相信好多都係廠商送,不過佢好就好在,唔係得一間半間送俾佢,而係間間都送,所以變左"公平"啲 你見到佢都會西走啲鍵盤 佢唔會太深入,有啲真係會成個拆,不過都會幫手量度前高,延時咁 我買親都會入去睇一睇個樣,因為淘寶啲渲染圖信唔過😂

同埋強國呢啲片唔只多,仲出得好快 Youtube 仲Review 緊年頭啲款
80% 都係線性類紅 做到好好打
段落少人玩,知夏軸 極地狐比較熱門 你搵搵評測
明明以前段落軸先係主流
青軸個手感同啲聲拍拍拍
紅軸只係推比啲打機要快上快落嘅
依家成個生態調轉晒
利申:鍾意青軸
crush80 rainy75果類係咪完全唔啱
tactile紅軸雖然去咗第二位但都仲算有好多選擇
係clicky藍軸先真係開始絕種姐
我都係傾向alpha用硬tactile,尤其係early bump (提前段落軸),今日的話已經好過兩三年前,間間廠都有整幾隻俾人揀,唔再係之前要食炒買Boba U4T或者要自己DIY Panda出嚟

btw,原生Cherry MX茶軸已經跌咗去狗也不屌級別,勁mushy勁scratchy,彈弓力又唔夠大
tactile

仆街打錯,口不對心
我用緊Boba U4T真係不能自拔 但真係好貴
有冇其他類似既代替品?
同埋其實都想砌個Linear可能打機用 但覺得隻隻都好似好輕
如果要返近似U4T既感覺係咪應該用黑軸?
U4系列衣家已經平返,Gazzew佢衣家唔用Boba料,改咗用其他膠,我前排買咗110粒U4 silent RGB都係472人仔
tactile真係好多選擇,鬼佬嗰面呢一兩年最多人讚應該係AKKO薰衣草或者Gateron Baby Kangaroo
我自己鍾意個bump好早到,所以用緊Gateron Azure Dragon;但其實之前隻Keychron跟機俾嘅Gateron Jupiter Banana可能個手感仲順(佢同Baby Kangaroo一樣force curve,只係用料平d)
用過晒呢堆軸之後一摸返普通茶軸第一個感覺就係點撚樣用呀咁鬼淋嘅
小袋鼠軸都想試人仔$3 粒, 外國好多Review, Gateron 係外國出名好多, 大陸就鐘意同TTC, HMX, JWK, KTT, Kailh 客制

我覺得MX軸先天個結構係廢過Topre同ALPS等等,當年有好長時間都係咁
但MX因為種種原因做咗客制基礎,發展同埋近年競爭都響晒度,選擇一多就令到成件事調轉
好似2 step springs,光柱配south facing LED呢d都係改良同埋做到唔同手感同效果出嚟
提前大段落用個大力少少嘅彈弓但配個long pole的話打字真係飛咁快,feedback又強 (我係老屎忽手勢,必定要觸底bottom out嗰種人)
拎隻J番公司用 反正用得最長時間就係放係公司嘅kb
個keyboard (有線)成日開完機之後全部制都冇反應 ,要插過第個usb port先得,有冇人知係咩問題
Bios set 錯野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞