LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

382 回覆
3 Like 7 Dislike
返工長期都要打好多字
Budget 2000內想要好打keyboard
好少打機 有冇咩選擇
搞搞吓 reset keyboard 又得咗

麻煩晒大家
咁我試吓隻Wooting Two HE先
等80he
https://www.zfrontier.com/app/mch/B8OGDDydyxAo
發現zFrontier有group buy埋Zoom65 v3
想問之前置頂話「zFrontier伏到pk」仲係咪咁嘅情況?
佢有寫佢會賣港澳台但收錢好似無credit card要用大陸堆支付
realforce, leopold fc980c
成日響reddit見到重課人士出post,話點解唔一早咩都唔砌就咁買隻Realforce R3當end game算數
砌都係砌機械軸,我自己唔鐘意機械軸手感(曾經用過10年)
用topre 頭一星期覺得:下,同薄膜有咩分別
一個月覺得有唔同
一年後覺得已經番唔到轉頭
之後出既任何 機械kb 都吸引唔到我
係咪叫退坑
有陣時打字會kick著kick著load 1,2秒先出依個係咩問題
Realforce真係好用
R3有冇邊度可以試架
魔鬼sir 個度好似有...你可以係佢度試住leopold 隻660c/980c先,
其實一樣手感
或者日本的Bic Camera...一定有...
我用左HHKB之後,10年冇換過keyboard...
好多朋友黎我書房,禁我隻leopold fc980c
第一句都係話:嘩,好似我屋企隻 logitech!
或者話似以前舊式,果d dell 好厚keycap 果d keyboard
我頭一星期用都係咁諗:點解個個都話會退燒,明明只係薄膜,仲要搵唔到靚keycap換(無機械軸咁百花齊放),d 聲又唔係clicky

用左一個月左右就身痕,換番隻filco 青軸加套 custom 加厚熱昇華pbt keycap
唔知係咪 leopold 原裝套 pbt keycap 太靚
一禁落去覺得點解 filco 咁鬆,又咁嘈,仲要keycap 手感咁差
即刻換番leopold

就係咁,隻leopold 用緊第5年
連一刻想換下唔同 keyboard 既心態都無出現過

https://domikey.com.cn/products/p000073
Domikey平時用嚟做keycap render圖嗰個盤佢衣家真係整出嚟賣
見到雙F row本身好有興趣,點知部野唔支援QMK要用佢個software
除非佢出新版本囉, 唔係都唔會想換
換舊返公司
轉左topre之後直接退左坑
除左R1 買晒980C 660C
隨緣買埋隻HHKB先
本身都想買660c, 但佢個layout有啲難carry
其實980c 都幾完美,就算full size但因為layout 得好,令闊度唔會太勁,右邊滑鼠都舒服啲

我隻980c 有少少雜音,所以淘左靜音棉同 潤滑油自己改造下, 有諗過改埋usb c頭, 不過好似唔係好實用就算左數
原廠線輕鬆藏線係底三邊出
無咩要換頭既需要啦
660c係要小小learning curve
980c個layout個人覺得最平均嫁啦
用到壞買返同款就岩
其實topre有好靚keycap但係絕哂版
https://www.realforce.co.jp/products/discontinued/R2-US-KT/
我自己10年前玩都儲唔齊,儲得3套
Filco要換好高質的PBT keycaps先得,但始終冇電容咁好feel
呢set caps realforce 出既
一定靚啦
同 leopold 應該一樣質素
本身搵開矮軸,上Youtube 睇到Lofree Edge 玩到碳纖

矮軸而家Stock 做到咁高質 下面隻Flow 啲聲都幾Creamy Thock

https://m.youtube.com/watch?t=390&v=GzU7zLy4efs&feature=youtu.be
本身探索緊矮軸

但今日有機會係巴打度試咗大陸野Rainy75, 同場仲有一隻叫狼蛛F87 既前者好過後者一個級別, 但睇完個價錢真係以本傷人希望佢地唔耐用

望住而家用緊RF R3 個心理好唔平衡

最近想換衫,呢隻叫咩色
搵到了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞