LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
嗰三個仍然係整體tune好晒,已有一定級數嘅牌子
但如果你拆開細節,就好易有大陸牌有其中某d範疇會好d
同埋我覺得就係因為未完善,但市場又夠大競爭又係大,先多野可以討論
始終keyboard同時可以玩亦可以用,老牌成熟咗咪無咩好傾
我仲用緊呢3隻牌子,但而家Realforce R3已經比唔上R2個代的造工。
玩左keyboard over 10年。
呢3個牌子我計埋有10隻keyboard + 6套Topre Keycaps,6隻Realforce,2隻HHKB,2隻Leopold。
55g Realforce R2 so far係我最鐘意。 黎緊11月可能都會去秋葉原睇下入唔入多隻R3,而家yen咁抵。
想問下有冇用黑軸既巴打?想買kailh box black 唔知伏唔伏 但幾平
你收窄個範圍先搵會好d,要咩profile,要PBT定ABS,要double-shot定dye-sub,要扮工定扮靚,要唔要shine-through
通常一間廠唔會有多過一兩個profile
無咩心水咪愛菲同AKKO呢d睇先
我仲用緊Realforce 第一代,都用咗10年,做工頂級

2kf 而家好似有bridge 75現貨睇落幾抵玩
真係,而且佢個6套彩色keycap真係毒性好強。
最正都係55g手感。
我仲有兩個RF23U的numberpad 黑白各一個,配HHKB係一絕
我都有個黑色Numberpad都仲用緊
我仲以為R3會好過R2, R2之前特價都好抵
因為客制化大陸Keyboard 個市佔率太大,Navi70又好,Cycle8 又好,Rainy75 又好都係大陸

性價比高得太離譜,又內膽玩到軸玩到Keycap,而且質素好高,同砌電腦一樣

玩得上面果啲巴打可能之前都玩過Realforce Leopold,我自己都係,因為嗰陣時就係得呢幾款玩

Realforce 呢類優勢就係勝在穩定,到手即用,而且成件事好標準
sorry,原來我睇返官網,我個D係第一代黎,即係應該叫R1? R2我係未見過。但R3個D係PBT黎,R1係熱昇華keycaps,完全唔同Level。
要珍惜,停哂產,有錢都買唔返
無伏,輕身過Cherry
不過都成60 gf Ching 好大力
以前用青軸
轉左紅軸之後成日唔小心禁錯(因為太輕)
所以先諗住玩返重少少既
Kailh堆重軸其實幾好
佢有條box heavy line,隻box heavy yellow係再大力過box black 10g
另外我啱啱先買咗幾粒speed pro heavy (tactile / clicky)俾隻macro pad用,隻深藍條force curve係咁的: (會裝俾金屬artisan cap用)
咁仲慘, 唔會買得到1手
睇咁多人講 姐係大陸牌先係夠平
唔係真係砌贏到REALFORCE 雖然咁都夠死
無喇,疫情前去都仲有少少, 疫情後去日本搵都搵唔到Realforce R1/R2/HHKB買。
得返Realforce R3。但係R3 Realforce都係唔差O既,只係keycaps真係冇當年咁高質。而且好似冇左55g? 好似得返45g。 我覺得55g手感真係best of the best,如果唔計IBM Model M個類古董的話。
Leopold香港個奧哲/地獄道都仲買到...所以都唔洗周圍搵。
我唔知點講,我最初都係Filco青/茶軸入坑,玩左電容軸之後返唔到轉頭。
無話贏唔贏 最緊要適合自己

Realforce 本身都唔算貴,又唔係咩高科技,Topre R2講緊都6年前,但佢打感係好獨特,Feel 到好有手感

我砌部我「覺得」好過Realforce 嘅唔難,百幾隻軸,幾十個套件,幾十款鍵帽,全部最新,強國有啲個套件都$3000起跳,有平有貴,我自己覺得最好都唔駛1K(不過買左10幾隻軸黎試)

BTW 1手R2 我見OKB 仲有
我覺得如果收窄去淨講MX軸的話,砌贏係必然可以,因為有海量嘅物料同部件可以選擇
而如果拉返去講要vs topre / Alps的話咁就當然最後會去返主觀手感

但總言之個距離衣家真係拉近晒,因為不進則退呢個原理
請問邊幾隻大牌牌子比較好?
g黃類?

我反而隻手打G黃開始會攰
想轉返輕少少既軸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞