LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
買左rog strix scope ii 96 wireless 風暴軸
好撚好打但好貴 唔知有冇智商稅
唔like電競風,但想玩光軸要向佢地埋手...
有冇人檯面幾隻keyboard... 打字換一隻,打機換一隻咁?
用緊Keychron Q1V2, 本身有RGB
但Caps lock大細寫冇提示燈好煩
係咪冇得用via set嫁>?
公司擺左3隻keyboard,做network 野用keychron q6 pro full size ,做linux野用cycle8,平時用neo65
唔出奇,打機好多用65配列,free 右手space 黎拉mouse

我就75 配列,好彩唔駛打好多數字
我聽講雪軸好好打
雪太痴 我打唔慣呢種 以前用開青
好似要刷過個firmware先有
想買套全透keycap 咁多位巴打有咩推介
xvx好似平靚正
睇中咗Gk104Pro
想換

我用緊AKKO ASA clear V2
之前全套用晒佢不過覺得太搶所以衣家淨係alpha用佢,mods同F row用全黑好睇d
為咗唔開RGB嗰時都睇到字所以無要全透嗰種而要半透呢種,個LED燈光會化開全粒keycap其實仲好睇
嗰時搵cap我都考慮過XVX不過佢個profile太低所以無要,佢差唔多係俾low profile switch用(好似有Nuphy用家特登搵XVX俾Nuphy Air用)
係咪矮軸asus low pro?
我睇中咗隻 GK104 PRO
有冇師兄有研究下
我覺得係蔗渣價錢燒鵝味道
有睇過, Hipyo Tech 拍過段Short 有百幾萬人睇

104配列就預左唔會好好聲, 行Top-Gasket, 不過睇片又唔算太差

呢間野係小呆蟲, 出名玩野, 將2U0, 雙Screen, Split Space bar, 3實體旋鈕 放入去104 度搞到45cm 闊, 有無用就睇個人習慣不過多野玩

人仔469有現貨其實又唔係好貴, 外國好似賣貴2-300, 仲要好多人鐘意

強國無咩人買所以出埋下面ACG系再玩大佢

原來有衝出國際
你仲漏咗樣on9功能未講
就係佢果個扮聲mode
有,Youtube 好多片佢呢啲要衝出國際先有銷量

而家強國玩性價比玩靚聲靚軸,每星期出一款新,量產壓到$200-300搞到過千果啲客制化鍵盤無得玩

GK104PRO扮聲Mode 我有睇過專登用大陸啲計數機聲佢好有誠意咁ON9 係幾有趣
唔係計數機果個,擺其它軸嘅聲
係咪咩爆炸果啲 印象中有睇過

隻keyboard 個計算機有啲egamer 話拎黎in game計算傷害
我都準備買嫁喇,同價位搵唔到對手
唔該巴打!即克睇睇先
想問大家覺得rainy75 vs bridge75 邊個好d(定係hi75好)早排去左2000fun 噤過暫時依兩隻望落最啱我

同埋d軸名點分我淨係識紅青茶軸,ttc 公主 芭比 冰淇淋又係咩黎
搵佢係咪類既軸
線性 大概等於 紅
提前/無聲 段落 大概等於 茶
有聲 段落 大概等於 青

其他分別簡單講當係物料/彈弓/力道 唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞