LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
連pad應該keychron已經最平,另一隻係Feker Alice98
其他cheap料cheap牌子全部無出98% / 連pad
玩alice同split比較明智係將個pad分開處理
Compact ergo啱啱完咗groupbuy
佢果種輕便又有質感係最難做, 高質過Logitech MX Mechanical Mini 好多好多

不過Compact Design 真係要對番佢一頭半個月先適應到
而家要2U0 成個配列選擇就會唔同哂 搵唔到邊隻輕便好打又2U0

軸既話我鐘意Cowberry/ Wisteria, 但唔建議你就咁買黎換, 反而你買多部唔同配列唔同色仲低
就係想買埋Cowberry同Wisteria
香港代理跟kb得青茶Aloe 3種
Cowberry/ Wisteria要另外買軸$280/100粒
low profile無計,咁難搵係要俾佢地㩒住嚟搶
不過最起碼呢水gateron呢堆係做得好手感
2U 0嗰度,因為Air V2已支援QMK VIA,其實你可以試吓d奇怪方法去解決
例如有人會map向左一格,用right shift做上掣
依家用緊keychron K8,拎遠少少已經有connect唔到/撳一次key會彈十幾隻字出黎(但係我隻mouse MX master 3S又完全無connect問題)
想問有無巴打可以推介一啲藍牙連線穩定,80%,茶軸,同埋矮身少少既keyboard
仆街最緊要個budget唔記得講大概800左右
暫時諗住set個layer開咗之後會將right arrow轉做0,然後撳實另一個掣將right arrow暫時變返right arrow
無諗到可以順便將成堆箭咀向左褪一格

用開60%-40%嗰班人成日會咁做,當然好多人會用layer WASD或者HJKL,但亦有人慣撚晒右下角layer 0有arrows所以會閹走right shift同三粒right mods去自製個arrows cluster

另一個玩法係,既然有full numpad,可以用舊世代nav layer
其實用慣咗係幾好用,上下左右pg up down home end喺晒九官格入面

Nuphy Air96呢種setup個point都好清楚,佢係盡量將最多掣塞晒入去最細footprint俾人拎出街/travel用
之前未有QMK VIA要焗忍佢個layout,衣家可以任改其實真係可以任玩
我好似見過人響其他98% board會成抽numpad向上移一格(+同enter以外),咁十字掣就可以唔郁

https://kbdfans.com/collections/new-arrival/products/margo
on9個背靚到
但上面完全見唔到個設計
想問吓如果想要鋁外殼 同埋想要full size keyboard
大家有咩好推介?
入坑睇咗幾日資料
買咗ROG Azoth 75% 紅軸

請問巴打們
ROG隻Storm軸體 淘X 有冇得買?
想換幾粒玩下
閒魚有拆機軸$3 粒,我有少少Snow 同Storm,淘寶你搵吓有無

但好一般 性價比低,對比其他啲大熱軸體(即係啲名九唔搭八果啲)差少少
Thank you巴打

咁有邊隻同Storm差唔多又平又靚?
係好靚,而家間間玩背 (因為前面冇乜嘢玩 搞太多反而會好Low)

但背靚好矛盾 買完就知,頭一個月好好J每隔幾個鐘就望一望,之後太重就唔想望
好撚癲,唔好害啲後生仔啦
我都覺呢種根本已經走火入魔,差唔多全部造工去晒個底
KBDfans其他盤多數係上面側面睇都有特色,係唔知今次咩事
用得ROG Azoth 套件就梗係跟番NX Storm
不過你紅軸係NX紅定係山楂紅
轉去Storm應該好唔慣喎

其實我未收到呀

amazon 見到red switch 165usd就衝咗
啱啱睇咗
係NX red switch

因為我淨係想換幾粒做clicky d
除咗filco leopold
仲有冇非支那嘅mx switch現成頂點board
是咪過咗咁多年都依然得呢兩間揀
btw之前某間賣gaming product嘅舖頭個staff話而家ducky仲好過filco
堅定流
用左好耐K4,見而家入門價就比以往抵玩好多就想試新野
然後發覺好多卷王香港冇乜地方試到

vgn v98 pro v2
mchone G98
infi 100
v5 max
k4 pro
skn 青龍4
s99
f99 pro

以上得 v5max 係2kf 有現貨買到,有D貨直情連盲買都冇得原價買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞