LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
我都係2000fun試,最後買左rainy75
想問ching揀rainy有冇話邊度用落無咁好
啲Keycaps質感麻麻
換咗幾粒之前Akko淨底嘅好feel啲
諗住成套換走佢
其實軸廠包括大廠,應該除咗Cherry之外全部都一早開始鳩改名
本身起碼會根據個殼嘅顏色去改都仲有個譜,姐係紫色就薰衣草,黑白就鋼琴咁樣,但咩色都用晒之後就開始chok個唔關事嘅名,例如Baby Kangaroo同青色我都唔知有咩關係

所以要確定隻軸係咩嚟要睇spec,搵唔到force graph的話都最起碼要搵operation force同bottom out force
我覺得最有用係一百幾十買一set switch tester如Gateron 35粒嗰隻
原因除咗可以試吓呢間廠嘅軸feel之外,就係因為Gateron佢算寫齊spec同埋有英文website唔止淘寶,嗰度會list spec list得清楚好多
咁你有呢一set reference之後,就算望住其他牌子嘅軸個spec就搵返佢同呢set有邊隻最似就會多少少idea
矮軸咩黎冇研究咁深入
用緊就咁叫做 "ROG RX 光學機械軸"..
bridge75 前高低啲又有快拆,公主軸就好似唔係好多人鍾意,不過鍵帽質素靚少少,設計啲人覺得佢有啲密集

rainy75 靚聲少少,紫薇軸同佢好夾,(pc 啲聲仲要好過fr4),設計感大啲,而且多人用緊,中伏指數低,但係前高超過20 mm,手細嘅人可能會唔係好舒服

兩部講緊原價都係$399 人仔唔會中伏

至於軸體嘅話上面巴打都答咗,但係比最原本cherry打落係滑啲啲聲thock 啲,不過鐘意cherry 可以揀gatheron bcp 果類
最衰紫薇淘寶冇貨,2000fun又貴200$
今日無貨 前幾星期仲有, 又白又黑又RGB/無RGB 任買

咁我等下先,睇下行情,反正唔趕住換

有fd入左 crush80, 準備到香港, 到時會同neo80 比較下
睇外國網同強國網好似不相伯仲
之前見到carousell 有人拆機軸賣過
買左very good
比95分
我都係 睇呢到有人推雪軸
去試完結果最後買左Azoth Storm
good 係邊, 想試 本身有96% 了想買隻gaming stock玩下
我未買過
隻軸好穩
for我自己好夠用
size 岩岩好, 隻聲好聽, 手感有feel, 外表靚仔, 個手托用皮做, 有白色

功能果d 無咩研究, 我都係開淨色

(買過magic keyboard 之後覺得1000頭有電腦keyboard 好平)
利申雪軸
asus玩光軸,點解gigabyte/ msi冇跟入呢個市埸?
老婆偷偷送左azoth俾我 但買錯左snow軸..
我想要storm
唔知有無得買軸 逐個換搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞