LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
係taobao買既雜牌,
rog光軸出名穩,你買十字軸就算有防塵壁都好,都一樣會搖,係睇個幅度大定細
懷疑你曲線rog打手
大陸牌子黎講都算大
狼蛛所有軸已經係BOX 設計 係壓力細啲,但唔算搖,個Feel 好爽 因為我打字係掃咁打,唔係硬直按
明白ching手感真係要親身試
可能佢特色黎,懷疑個設計係咁
只可以話手感唔夾
的確人人手感唔同,我打青軸個頭會痕

未玩過光軸,都諗唔到邊隻做到直上直落,我hold住個keycap 上下左右搖點都有啲郁 係有啲厚身pbt keycap 用落穩啲
Cherry MX style軸因為構造原因本身一定要有少少鬆動先得,如果夾得太實會好唔順甚至卡
MX 的話box style同埋long pole會幫到少少
同埋自己打開佢潤吓pole

而上面提ROG光軸佢係完全唔同構造所以無呢個問題
其他機械軸好似咩space invader嗰種都係打風都唔會搖
有無矮軸推薦?邊度有多啲矮軸display試?
要有num pad, 最好100%同wireless
唔需要背光/ RGB
筆直1千左右

用緊Logitech MX Keys,試過問人借隻正常高度嘅靜音紅/茶軸覺得手指好攰,想搵返矮軸

落黃金望過吓矮軸啲款好似好舊,間間都係Keychron
搵左幾間先搵到Nuphy Air V2 但得紅、茶軸display,Aloe得一粒掣試,其他軸直頭無
聽聞Nuphy有脹電著火issue?

Keychron之前奶過嘢永不錄用
最近最似樣嘅low profile board應該係上面有人提過Lofree,尤其係新嗰隻edge用碳纖top case同埋Kailh POM軸
不過我自己無試過,但明知可以換軸就無咩所謂啦,之後慢慢搵軸砌,買set switch tester通常都會有幾粒矮軸
compact design num pad個0有啲難搞,分開買num pad會唔會易搵啲?
換軸好貴喎,Lofree官網90粒軸賣69usd,唔同牌子嘅矮軸好似唔通用
係呀矮軸基本上係無標準,但起碼同一隻軸底你係多數可以搵齊紅荼藍銀蕉同埋或者有埋靜音
矮軸盤因為多數係針對laptop / tablet用所以當然會盡細,無numpad係主流,而有pad如Lofree flow100或者Nuphy Air96佢無錯係焗你用1U 0因為要讓位俾十字掣
我無印象有任何96-100%矮軸盤係會堅full size,姐係nav cluster同十字會留白同埋有2U 0

其實你係咪肯定矮軸幫到你手指攰個問題?
因為普通軸用扁身keycap同埋long pole switch (<3.4mm travel)的話已經㩒少好多
Low profile 唔駛問一定係Nuphy Air ,做工好到成件藝術品咁

Lofree Flow 評價都好好,玩Gasket,啲聲好仲好少少

兩隻都大勝MX Keys

Keychron 就平一半,不過質素就好一般,都算對得住個價錢
得Keychron K5 Max 有2U 0 矮軸不過你奶過野無計
係喎其實佢用開MX Keys點解唔係望MX Mechanical full size先?
嗰隻full size所以2U 0
當然最大問題switch係hotswap
果隻唔差,但真係貴 我自己唔捨得買
香港啲Youtuber 吹到佢上天,但試玩完Nuphy 好佢太多太多
NuPhy功能同spec再加埋外觀都係好
不過耐唔耐都聽到用家有死掣問題
無事嗰時當然NuPhy係打晒,尤其係V2支援埋QMK VIA
但96%嗰個1U 0真係deal breaker
都係習慣同preference,由細到大都用矮薄膜

MX Mechanical 一出就已經去搵display試過,除咗貴,手感同聲都完全唔係想要嘅嘢

Nuphy另外俾錢買透光keycap有2U 0 keycap,唔知其他有無,但係會食咗right arrow key個位,都係難搞

Lofree low profile有3種軸,Nuphy low profile 8種,啲軸名改到鬼五馬六咁唔知邊度有得試先係大問題
狗啲可以買Nuphy+Keychron 玩幾日再無條件退 我自己都係聽聲同睇Spec 去買,暫時未中過伏

Nuphy 我試哂4隻,因為買果時佢送一粒,線性差別唔太大,全部都大勝Logi MX Mech S
我都見到Nuphy嗰set nSA shine-through,唔知咩原因俾埋粒2U 0
明明隻Air96無論V1定V2個0同右箭都一定要分開,個PCB同塊定位板都無中間整多個軸位,你係用唔到個2U 0的除非擺去backspace嗰度
(佢可能想套keycap可以賣埋俾其他人用去第二d盤?)
Nuphy low profile有8隻
Red 2.0
Brown 2.0
Blue 2.0
Aloe (37gf)
Cowberry (45gf)
Daisy (48gf)
Wisteria (55gf)
Moss (60gf)
問過間鋪話得紅青茶Aloe,其他無賣
茶軸幾好但有啲嘈,想試埋Wisteria不過未必搵到

Lofree flow完全唔見有,可能代理無入貨,上網睇係Nuphy double價錢
以為係design for 霸2個位用到
原來只係普通貨色
都係Gateron, 但後5隻定制應該好好多

我用Cowberry ,應該係最受歡迎,類紅軸無伏
Westeria 都好正,好好聲,我得一粒 段落軸

其他麻麻地,一係太輕一係太重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞