LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
大家打機應該點揀?? 平平地粗用

1. 機械軸VS光軸
2. 紅軸VS銀軸
平平地就買個鋁Base,用TTC 快銀軸 已經好好打,包你話爽

玩Valorant 就上Wooting ,不過就唔叫平平地了
thx ching
仲有,鋁Base 有Faraday Effect,如果真係追求極致低延時,插有線用
用開有線,thx提醒
打感差好遠
今日行左腦場行轉 去左2kf試Rainy75同Bridge75貴版 兩款感覺差不多 再落地庫試Keychron Q6 Max 感覺都係2kf果兩款啱啲 最後買左Rainy即買即用匯豐卡仲有95折
巴打點睇Crush 80
係咪好似YouTube啲片咁吹奏到咁勁
同埋依家啲細廠鍵盤有冇邊隻軸嘅聲同感覺
係同青軸差唔多
我見又磁軸又香蕉軸
明明以前來來去去都係紅黑青茶
最多都係多一隻叫靜電容
依家多咗咁多野玩
咩軸
Cherry 紅黑青茶而家無咩人用, 打感又唔係最好, 聲又唔係最好, 不過真係正宗

Crush 80 就對得著價錢, 唔係咩勁野, 只係Rainy75 幫佢打個好牌

第一批QC唔太好, 右面區下陷, 大鍵有鋼絲音, 漏軸等, 聽日有大型補償

WOB 比行家針死, 搞唔到Rainy75, 搞Crush 80, 應該倒蝕 但佢又真係肯賠, 第二批抄貴幾百, 而家第三批, QC要求極高, 搞左2星期, 先做到345隻出黎

殘體慎入, 入面有官方解畫
https://space.bilibili.com/3546556598847987/article
Crush 80 我都等唔切,又要搶
直接Rainy 75算
又唔可以話無人用cherry嘅
好多人試左唔同軸 最後endgame board都係用返cherry 黑/茶
咁有冇邊隻軸係似青軸嘅feel/聲
雪默用感好好
Crush 最新批次買到咪低買 個標準高到完美

兩星期先產量345 隻,得三隻色做到出黎,即係一日做得25隻
75/80 鍵差唔多
等佢日後有埋右邊數字鍵先
到時仲完美
數字全鋁唔易做,啲聲會唔同,數字區同字母區共震唔一樣,一定大把人玩幾日退貨

加上全人類對WOB 要求太高,唔知佢仲敢唔敢出
近幾年主流係linear (紅) 因為要thocky要creamy sound,而且電莖嗰面要求快上快落
其次係tactile (啡),呢係係比較實際姐係辦公打字coding用
而近排開始多人(包括我)鍾意「提前段落軸」(蕉),佢嚴格係tactile嘅一種,只係將個early bump擺到好早發生
而clicky (青)因為太噪我諗係開始少人要,但廠都仲仍然有整,Gateron咔嚓軸,空靈軸嗰類

啱啱今日新呢隻DOTS87出ground buy
https://www.zfrontier.com/app/flow/65RaylX5lxZ8
佢TLK navi嗰part可以改做numpad,又可以左右調轉做southpaw,而pad塊pcb係分開處理
如果佢最右面有多一個column我會想要,佢衣家咁樣個numpad右下係無enter會好難慣
幾得意,不過配列二會用到好Kick
連Del 都無
俾我set我會整numlock toggle先去做numpad,平時layer0會俾設上下左右同埋home end up down
姐係個0掣唔整2U
其實我一路搵緊有無呢種layout存在
想問下有冇巴打玩hitbox?
之前自己整左個hibox 買左啲seimitsu制玩
但係頂唔順啲街機制 玩玩下都係用番keyboard
不過keyboard個鍵程又太長
而家想試下hitbox換機械軸
諗著買kalih果隻幽靈軸
重有冇啲矮軸適合打格鬥game?
強國啲短片網都開始多review,bilibili 果啲
不過我無睇
hi 好耐冇返黎
我就係最後回歸cherry 黑
耐左大家就會明
我驚得日文版本
同埋邊到有?

大商場有嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞