LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
你講緊嗰隻MCHOSE mouse我擺咗隻入淘佬購物車,下轉checkout會買埋

其實鍵圈都係咁,不過因為個餅無咁大,無咁hitech,同埋依靠廠嘅工藝質素比其他電子野多,所以強國廠個食相好睇好多,甚至可以話做得似樣過外面
我覺得牙石做得起周邊 係佢ROG個brand 做起咗
有fan base 出呢D有銷量先會keep住出 keep住update

G同M 周邊都唔太出名 好難跟埋一齊玩周邊
呢隻mouse仲好新,但見鬼佬用家嗰面啱啱先開始收貨,d討論都開始緊
我真心覺得會係mouse圈game changer
主要係因為佢個壞撚咗都可以合埋眼買過隻嘅價錢

強國內卷惡性競爭已經燒晒出嚟
MCHOSE佢都有整keyboard的,好似隻GX87 TLK我望過,又係RGB全鋁蔗渣價,不過無QMK VIA所以先無理佢
reddit r/MouseReview同r/MechanicalKeyboards基本上起碼十份一係討論Aliexpress野
kb呢面可能六七年前已經有直接淘寶教學,好似就係淘實開始開埋海外shipping嗰時
鬼佬唔係傻同埋都好多cheap友的,明知有平野好野執點會放過,係難接觸d姐
好多牌子唔識, 又唔識係邊買所以我無睇
認真click入去睇先知 epomaker x aula 係狼蛛 完全聯想唔到
有, 大慨80%似, logitech 個外觀專利唔知係咪完左, 好多廠呢一個月狂抄

你search Dareu A980Pro, 都係用PAW3395, 65g-74g, 睇你要唔要個TFT mon仔

logitech個微動用埋啲低階貨$2 一粒
g304姐係邊隻,去淘佬search mchose見得隻a貨gpw
呢隻我剛剛收到貨用緊
暫時黎講幾好用

佢係叉電有少少煩
同埋佢無待機模式,你唔用隻滑鼠一排佢都唔會自己熄

Pro Max 就係多個Mon 可以睇電, 但係佢會重啲同埋會無咗快叉功能
建議買Pro版會比較好
好多牌子對外都係用epomaker外銷
狼蛛既大陸版driver有keylogger,唔知外銷版有冇。
keyboard呢啲用via/qmk做setting就冇所謂,但大陸mouse要裝program去set就可免則免
cerakey 好似很不錯
實用性好低的
stem甩皮甩骨,黐到斜晒等等
不過好有玩味係真嘅,買幾粒當係artisan鳩fing無妨
我諗緊遲d7月中會吾會再減
98key 3 modes鍵盤有咩推介
用緊leopold fc980m有線銀軸 開始壞
追咗陣post
返工打字用現成貨係咪keychron Q系列最好
個手型好似太厚 同埋感覺太輕
鍾意用g502 就係貪佢夠重手
咁用番G502 改微動 而家果啲係愈出愈輕
有比佢更好,睇你本身用咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞