LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
BigC 有, 好齊下, 有一個區係Realforce, Filco

我之前都係Big C 買 無格過價但應該唔貴

雖然而家封哂塵
打機而家有咩平平地又有numpad嘅現成推薦
聽日Crush 80 開賣第3批, 都係送Keycap + Alu Board + Switch
又黎幾萬人搶

數量:

楓霧紅 80
青霽藍 80
雲韻紫 200
星象黑無光 50
海鹽藍 150
冷月白 20
櫻花粉 200
暖月白 80
暖煙銀 150
星輝銀RGB 200
星輝銀無光 50
秋韻黃 150

炒到貴過Neo80
其實係咪因為咁啱衣家個檔期無晒任何其他牌子TKL係in stock所以佢先搞得起個勢?
明明本身賣點係性價比,但炒高又要搶咁個賣點係咩?
謝謝你

唔知友都八喜有冇呢
搵下先

BTW 點解封晒塵?
如果你最後真係鐘意玩keyboard, 你會買好幾隻, 得閒rotate下, 我隻realforce都封曬塵
鋁TKL有邁從GX87, $299-$499 都有,成2KG啲軸都係靚野,用環諾同TTC

Crush80 主要係Wob 隻Rainy75 做左標竿產品,當時一出,造工對比過千嗰啲都唔輸蝕,所以有啲信仰喺入邊

正如都有人比較過Neo80 (唔玩棉)同第二批Crush80, 啲做工都係平分秋色,但個價錢差成倍 前牌都有人1換1
RAINY75 想睇或者買應該去邊?
上網見幾靚啲顏色
因為Realforce太平凡好多放二手啲價崩哂,我見到個價都自己都寧願封塵唔放

對比而家啲客制鍵盤,講打佢又唔算好好打,雖然Topre 都唔差,但同而家啲軸千變萬化嘅手感係有距離

啲聲當年算好J ,但係對比返而家啲鍵盤又係差得遠,就算對比唔玩棉嘅base,佢都係唔夠acoustic

功能同個設計又普著通通,個價又唔算平,當年引以為傲嘅優點去到今時今日已經變到平平無奇
2000Fun 有現貨

咁想買隻full size 嘅黎返工用,有咩好介紹?
下面幾款都無伏, 價錢唔貴, 外國都有好多人討論

可以自己Youtube 睇下Review, 全部都係2.4G+藍芽+USB, 啲軸都係好野, 第二款仲要係TTC睇你想唔想要靜音軸, 個樣Retro 款, 定係有旋扭, 唔啱心水就自己換軸換鍵帽, 都唔算好貴

唔貼Link 了不過可以自己Search

腹灵OG87/104三模无线蓝牙有线机械键盘复古风键帽热插拔电脑办公

HKD 494

SKN青龙三模机械键盘gasket结构客制化无线热插拔ttc烈焰红轴RGB

HKD 365

Keychron K10Pro蓝牙无线Mac机械键盘苹果适配108键外接办公专用

HKD 568.5
唔想淘係香港買就平平地玩 Logitech Signature K650, 當然唔同水平 或者玩番Realforce, 雖然無上面果兩隻咁好打同咁好Feel, 悶, 但係無伏

Leopold 都係不錯, 唯一一款我覺得可以同強國$500以下Keyboard一戰既, 我自己都仲Keep 著FC900 Cherry MX2A 茶軸

香港Youtuber 係咁推既Logitech MX Keys S 就不了, 特登出去利東街專門店試, 個打感完全唔掂, NuPhy Air96 V2 贏佢一條街仲要個樣好睇好多

Keychron Q5 Max都好多外國人用, 成HKD1300, 係唔錯但性價比低過上面頭兩隻好多

呢隻開賣係咪可以盲搶
你話呢一日做得幾十部, 仲要而家乜都送Keycap + Alu Board + Switch 呢度賣出去都值2舊水, 幾百蚊做工唔輸千幾蚊果啲, 仲要而家係改善版

Rainy75 淘仔官方399-539 香港行貨679-819
Crush80 淘仔官方599-719 香港可能要800-1100

唔計強國班炒家幾萬個而家F5緊, 仲要有一大班Reddit/外國鍵圈班友開高一個Double 價黎搶
WOB 係有兩間官方淘寶, 買過佢產品就知, 佢有張手冊仔有條Link
一間賣Rainy75
一間賣Crush80
屌貪平買左垃圾大陸機械鍵盤,屌佢D keycap係唔穩會搖,好彩有得本地退
請教佢係個結構缺乏左乜野先會令keycap搖下搖下?
想下隻鍵盤避開買呢D
下,點搖法?個keyboard幾錢?
雜牌紅軸3舊水keycap按落去左搖右擺,唔穩
非固定直上直落咁....
聽日退左佢算
https://youtu.be/VBtdhJOMzFg?si=qoY9jNSm1rR-WXF8

係咪類似依d wobble咋
正常黎講就算淘寶唔洗3舊水都有個正常keyboard
咩牌, 香港買定大陸先

係呢種搖法
個舊keyboard asus rog strix scope rx 好穩定,唔會點搖
雜牌打字搖搖下,個手感好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞