LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

382 回覆
3 Like 7 Dislike
想問下有無光軸用家 如何?最好係opx
有無人捕緊Zoom65 v3,過幾日開始GB
定其實等2000fun入貨仲好,佢地好似Meletrix都會入齊
想join大陸gb但好似話港澳台只可以join國際gb,唔知用集運地址得唔得,國際gb貴咁多唔抵買
我對佢個磁浮好有興趣,成塊板完全唔會接觸下面好似會幾好手感

我仲係新手未玩過GB都唔太知點join好所以要問
同你講一樣,佢好似將香港撥去海外但又唔肯定集運得唔得
磁浮應該可以將共震減到最低,但手感可能超軟,未必咁易習慣
之前join過cycle8,gb講明順豐到付,我直入香港地址join團可以直運,但zoom未join過唔知點玩
搵唔到邊隻 矮軸108 掂

係咪已經唔會再出
睇呢幾日d新片,個磁浮因為無接觸所以個聲聽落似係完全無由個殼度接觸彈返嚟,而係軸底撞底板同埋殼內空氣反射返上嚟
睇片佢個flex唔會比用彈弓多;同埋今次隻V3玩味真係好重佢都俾足7款mount你去玩
隻cycle8正唔正? 我其實傾向做野係用TKL不過衣家想試吓細layout所以先想玩吓65%
v3多野玩,但又驚mount太多玩法反而冇樣做得好

隻cycle8勁正,ano殼超滑,alu plate無綿啲聲好爽脆,而家搭隻pad擺office做主力
最近買咗chilkey nd75公司用,諗住買多隻rainy 75屋企用
想問如果成日打槍game(apex/cs go)
打得都算ok勁(apex到大師)
鐘意回彈力強嘅keyboard
有冇推介?
想買俾男朋友做禮物
求推薦

我都係TKL + pad主打
前排心諗入套Keychron應該可以咩都唔搞就用,點知一開始玩keycap同switch就停唔到手
隻Q3 Max其實唔差,不過塊板有少少彎,幾隻stabs搞極都震,同埋個殼真係太basic,所以我已經身痕想升級隻勁嘅TKL
Cycle8如果有咩地方有現貨我諗我會即買
板彎係plate定pcb?plate可以淘過塊

cycle8得返咸魚有機會有現貨,int. gb唔知等到幾時

同級又有現貨應該得luminkey80,但冇快拆,或者低一級買neo80
我諗係塊plate開位同PCB有少少唔對,拉衡晒之後右下角幾粒掣會沉少少落去
我拆散晒所有野之後,夾返埋再砌晒switch之後先上螺絲就沉少咗,叫可以接受
我唔太打算再投資落隻Keychron度,可能除咗換stabs,不過似樣嘅加埋lube都舊幾兩舊水

Luminkey80我耐唔耐去2Kfun都會打幾吓,佢其實除咗無RGB之外都幾好feel又齊料,又係唔貴;不過好似升級程度唔係好大?
keychron gasket結構有先天性缺陷,gasket綿支撐力唔夠,pc plate角位會下沉

luminkey如果用alu plate + 風信子v2軸會好響好脆,同keychron完全兩個感覺
我如果砌Luminkey我諗我會要FR4 plate,或者聽你講要埋隻鋁試吓,80蚊人仔姐

btw Zoom65 v3個大陸GB今日開咗
https://zoom65v3.netlify.app/#/
望真d,佢layout無得split backspace,右下角mods得兩粒1.25U (我想要三粒1U),夾埋已經少咗兩粒掣,我即刻降晒火
不過真係好撚多combo同埋好多都好靚吓
個車尾燈同RAW底板堅好睇
想問下Cherry MX2.0/3.0性價比如何?見好似好少人講
一路用緊兩隻filco,最近用嚟打機嗰隻壞咗。本身想買返filco,但睇隔離po依家好似已經唔推薦filco。
想問會唔會有隻價錢係兩千樓下,質素好得嚟又低延遲嘅推介
打機買wooting
已經試過 factory reset keyboard (fn + j + z) 同埋駁住 cable update firmware (駁住 cable 時用到 keyboard)
隻Keychron嗰面好似要按實Fn+1幾秒先會進入BT pairing mode?
Yes 佢有閃藍燈,但 windows 話 connect 唔到
2024年打機冇rapid trigger=讓對面一隻手
睇強國最頂級啲鍵圈都笑緊filco 同cherry 舊技術,擺到而家完全唔入流
就咁睇似係你部腦或者Windows問題喎
你有無其他BT嘢可以試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞