LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
其實用緊FC980C
不過覺得返工打字用麻麻哋
Zoom98囉,2KF仲有幾款現貨貨尾
之前用賊船k70 個音量滾輪覺得好好用 想搵返個都有滾輪嘅
追完post 暫時睇中都係rog azoth
Ching 有冇其他75% wireless keyboard推薦吓
TKD Cycle8個國際group buy衣家先開始但無包香港
之前miss咗大陸嗰轉有無途徑衣家搵外面源頭買?
https://clickclack.io/products/tkd-cycle8
睇個表限量得好緊要吓,得3000隻仲要分區限量
二手都賣到好貴,想知佢有啲咩過人之處
https://www.youtube.com/watch?v=qZ-n6h4zpfY
我諗佢係將一堆高階嘅finishing擺去中階價錢?
石洗weight,有d curve嘅鋁殼,幾滑吓嘅ano同埋d色揀得幾好
有三模,但單模時有得換SS weight入去
d設計位除咗個RGB井之外全部都好睇;而佢有俾人揀唔要個井
top case用ball catch,而mounting有O ring,堆plate又勁多flex cut,隻聲有d空間俾人tune咁樣
正,好似幾好J 但個井太趕客,無井又太普通

有得Tune 聲夠多野玩,而家太多綿
想問Mac window 用 有冇介紹?要有獨立數字鍵
用緊keychron k4 啲鍵位好唔舒服
要Keychron 就揀下面啲配列

V5Max, Q5Pro, V6MAX

K4 太緊湊太易按錯,Nuphy Halo96又係好Compact再唔係Logitech

其實大部份牌子都Support Mac 但唔知好唔好 上面果啲牌子係多Mac User 用
應該有得揀case top
頭先是但拎左 rainy75 bluetooth 連 iphone 都好易 (我而家無macbook 係手)
唔駛入via/karabiner 直接用到, 即時connect到無延時
fn+m 3秒變mac mode
咁我諗大部份keyboard都可以掛連mac呢d咁基本既野, 咁可以唔駛keychron
最後買咗Nuphy Air96 v2 學緊用VIA,好多嘢可以set有排玩
佢嘅Mac/Win mode實體掣只係對應QMK/ VIA嘅layer 0 (Mac) or layer 2(Windows)
睇落只要任何有QMK/VIA嘅keyboard都可以set到轉Mac/ Win mode呢個效果
有實體Win / Mac掣
支援QMK / VIA
出廠已有Mac legends (尤其F row)
hotswap + 三模

有齊呢堆賣點應該係得keychron同nuphy
其他唔係唔可以Mac Win共用,而係實有某d位會棘
而巴打係嫌K4堆掣太密,姐係其實佢最好搵返keychron但要full size,姐係K10 / V6 / Q6
不過近排好多TKL出緊,好似已經開始唔應該再望Cycle8 / Neo80 / Luminkey80呢d
例如上面我post嗰隻DOTS87可以玩nav cluster變全掣 / southpaw
或者衣家仲IC緊但應該就嚟開賣嘅Wind X80
兩隻都玩三文治夾心
https://windstudio.store/products/ic-wind-x80-keyboard-kit
有買過, 實物造工同個樣靚到不得了
個觸感都好正. 不過我成日打錯字, 又少拎出街所以無咩用放左 有啲後悔
呢部靚到
305 USD 起 Sold Out
佢未開賣,placeholder嚟未sold out
不過個定價的確已經俾大陸仔笑佢太進取,淨係昆到鬼佬買
我自己就成日留意住Mode堆board,佢隻TKL姐係Mode Loop其實同呢隻個側面都幾似樣,又係夾住一個中圈
https://modedesigns.com/products/loop-tkl
呢隻都係咩都加已經$299 USD,而打爆加晒銅料係去到$6xx
本身已經想扑鎚,但見到隻X80就覺得可以轉去呢隻度玩吓
以為Sold Out 哂, 而家太多 TKL, 呢啲設計感咁高真係要賣貴少少行差異化 佢唔係量產, 成本高人地好多, 賣平少少都未必得

Crush80 而家自己開爛左個頭玩爛市塞綿玩靚聲又送軸送帽送鋁板, 但可能定價太低220目陽極玩到一日做得幾十隻 不過拆佢啲綿又會搞到好普通. 買番黎直接用先性價比高

Cycle8, Neo80, TB8 呢3隻上年尾自成一角, 可以玩無綿鋁定玩O-Ring, 玩到而家都仲玩緊仲要食炒先買到 我一隻都未入係因為無一隻買到唔想收二手同食炒

拎得千幾兩千蚊入手個套件, 就會想配埋Keybobo Keycaps+ $3以上既軸仲要兩套 玩玩下搞到幾千蚊唔捨得用。好似屋企買咗成皮果啲冬天外套唔想著一樣
neo80算易買啦,官網訂好快有,只係陽極冇另外兩隻咁好
造工真係靚,聲已經足夠好
有啲衝動買多兩set軸、shine through keycap甚至想買多隻60/75
Compact design相當難搞,睇嚟有排習慣
F, J, up arrow, num 5有凸起做定位尚算OK,但最頂𠴱排掣真係不停撳錯
暫時對我嚟講最麻煩都係冇2U 0
除左 Keychron
有冇平靚正 Alice layout 連Num Pad
淘仔都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞