LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(44) | 消費券攻略喺頭post

178 回覆
3 Like 7 Dislike
唔開燈應該隻隻粒電都用到一個月以上,矮軸可以睇下nuphy air v2嗰啲
感謝我都係睇緊呢款
懷疑用緊個隻keychron粒電就黎壞
Leopold
見到rainy返貨 但香港唔比買on9
勁多人拍片吹奏,啲錢拎哂去賣廣告
PH Aniya 安妮亞軸係咩水平?
已經pre order左wooting 80he
想入手隻drunkdeer a75pro 點睇
用緊 60HE
爭扎中
呢度有無巴打用緊nuphy?
啱啱隻 gem80 到咗,但用落佢有double typing 嘅問題,好撚麻煩
唔係掛本身仲諗住買佢個75
我用halo 系列嗰啲無問題
係今日隻gem80 到咗試玩,但又update 唔到firmware,聽日返公司先再試
https://m.tb.cn/h.5D6ES8V?tk=RXGAWn6ZH8l
之前淘寶 買左款rk104 g銀pro 打機
想要full size 再加個旋轉音量鍵
搵極都係得 tight個啲款
有無好介紹
畢直1000左右到

目前搵到Keychron Q6 Pro
https://keychronhk.com/products/keychron-q6-pro-qmk-via-wireless-custom-mechanical-keyboard?variant=45761880195391
但係粒旋轉音量鍵 係中間
買啦
買埋zinc alloy
畢直再加1000會唔會有其他選擇
佢啲制好似凌空左咁 唔太啱心水
係淘寶搵應該快D
想請教各位巴打有關ducky鍵盤&logi mouse嘅問題

琴日我部電腦突然mouse自動向上,拉落嚟都係繼續向上。
然後突然個Mon 黑一黑,變咗keyboard傻咗,開始自動打字,幫我mute聲之類。

一開始以為中毒啦,check完又好似唔係,最後用個網站keyboard test,發現我有啲制禁唔到,然後如果㩒g制就會同時㩒好多制,例如enter mute等等,結果無計要整走個usb ducky keyboard。另外,我都發現㩒實g制,個keyboard就會無事,但我無可能長期㩒實……

所以,我想問下各位巴打,依個情況可以點解決?我聽日會落樓下買個平平地試下係咪keyboard 問題唔該晒各位
想問下ducky既one 2 pro mx2a軸定one 3好啲,見人話one 3好易出事
搵過下104配列又要有旋扭真係好少,好似得GS104T & LT104,兩百蚊左右可以試下

其實Keychron Q6 剛出咗Max 版,雖然音量鍵喺中間,但其實方面都相對ok
ducky新出唔係有個project d系列咩,做乜仲用one
我見佢無104 key keyboard ,用慣咗104
搵完對依隻幾有興趣
我見個個都話要snow軸 有無話點解

利申:新手唔熟
Ching係邊到買? 幾錢左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞