[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
Cultural anthropology field trip
咁你有咩感想?其他地方既生活歸納出黎,同香港比有冇咩明顯分別,定佢地都係依從緊[讀書工作儲錢買樓結婚生仔]既變化形/skip咁某一兩步
三十幾四十啦,無特登計
好問題
我覺得每個社會都會有自己既 convention/expectation。
去環遊世界,會認識到好多唔係活喺呢個 convention 裡面既人(所以先會去長途旅行);有啲可能係 digital nomad,有啲可能帶住小朋友去長途旅行,所以都會見到好多唔同既生活例子。
雖然而家番到香港,都係繼續做野準備結婚生仔,但我知道自己睇嘢既角度同想要既終點已經同一開始有啲唔同。
另一個體會,就係香港真係一個壓力好大既地方
Day 5 告別日惹

水上洞穴

在日惹的最後一天,我和 Alex 來到 Goa Pindul。

Goa 是印尼文洞穴的意思,Goa Pindul 是一座鐘乳石洞穴,有一半位於水下,遊客通常乘著大水泡遊覽。

我當初去得有點不情願,覺得這次旅程以文化體驗為主,所以想回到日惹市中心繼續參觀。

但在 Alex 的大力推薦下,我們便先去了日惹南邊的海灘,再到 Goa Pindul。

來到 Goa Pindul,我才發現景色十分怡人,甚至可與旅遊勝地意大利 Capri 的藍洞比美。

在洞穴盡頭,陽光透過洞頂的破口形成光柱,悠悠的映照在水面上。

由於今天是平日,遊客稀少,我們便盡情在光柱旁游泳、跳水、拍照。

日惹的海灘水清沙幼,可惜今天海浪頗大,沒有下水

Goa Pindul

Couchsurfing
這次旅程,是我第一次沙發衝浪 Couchsurfing。

沙發衝浪有個特色,就是沙發主 (host) 除了提供住宿,有時還會全程照顧客人的行程。

這幾天我便是乘在 Alex 的電單車上在日惹橫衝直撞。

本來我對這做法不是太習慣,始終 host 對行程自有想法,結果卻打亂了我原來的計劃。

但經過這幾天,我倒學習變得安然;而且在步行了幾天後,能逍遙的游游泳感覺可真不錯。

旅遊的特色,就是很多事情並非自己所能控制。

能安然的隨著節奏調整,才能充分享受旅遊的樂趣。

其實旅遊如此,人生又何嘗不是?

Lm支持
好鍾意你最後個幾句 特別係當你自己一個去旅行個時
點解唔拍下YouTube片?
仲多人睇
強帖留名
Lm
留個名先! 啱啱起咗樓主底,感覺你係有自己思想嘅人,respect!
G Chi 好post lm
ching咁幽默得唔得ga
留名
樓主途中會識吓朋友仔 但係通常點樣開始傾計?
行到附近就咁r水吹?
留名
以前去印尼試過,其實咁沖都幾爽
lm
Lm
去埋d第三世界國家
好佩服樓主有呢個勇氣
想問下返香港之後用左幾耐先習慣返香港既生活
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞