[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
會呀,但我老撾唔係去左好多地方,淨係由泰國搭船去龍坡邦
無去永珍?
無呀,師兄去過?
感受如何
就係無呀 以為你有去先想問你點玩咋
阿根廷去南極要幾錢?好似好貴咁
我未去南極呀
你可以睇下千奴巴個 post
而家拜登想競逐連任 有啲人質疑佢年紀大能否勝任?
(雖然有時佢啲發言甚奇特)

似乎大家忘記馬哈廸 90幾歲都仲做到領導人
睇落唔錯
搞到我都想去下馬來西亞加印尼 悠遊下都幾好

年年去歐洲會破產
留名,支持!
馬哈迪好似比拜登仲精靈
不過有時個總統懵啲又唔代表政府差啲,畢竟遊戲規則唔同
幫你慳旅費
啲華人散居住當地,但又會同中原政權遙相呼應,呢種軟性殖民

而家就一堆做曬中國嘅護旗手,睇下班馬華,就算係以前葉亞來都受清封官

BTW喺明萬曆後期,有班呂宋華人就因為畀西班牙征服者懷疑就畀人屠殺咗三日,講直接屠殺就真係西班牙佬最鍾意做
始終處於中華文化圈內
你見啲甲必丹都著哂清朝官服
西班牙/葡萄牙人就擺明嚟搶,係之後英國人就精啲,識得以夷制夷
英人係好識以物換物同呃人,換親都靚嘢
新阿姆斯特丹
香港、新加坡、馬六甲

全部討價還價換返嚟
有時都會諗係邊一步行錯令帝國崩潰
係咪一戰後接收太多殖民地
暫時呢個 post 既氛圍都唔錯
好開心可以繼續學到野
係連登講野唔係咁搶口,正常都冇人理
諗起另外嗰個環遊世界post
本身殖民地獨立喺1776年嘅英屬北美十三州(美國)開始,啟蒙咗拉丁美洲喺19世紀20年代左右獨立嘅浪潮(加上歐洲打完拿破崙戰爭,重整咗歐洲秩序):巴西以外成個南美就居功玻利華同聖馬田;巴西就係由葡萄牙嚟嘅王族同葡萄牙本土對峙從而獨立。喺呢個時候,西班牙嘅殖民帝國就已經開始崩潰

但亞洲呢邊就因為遲成為殖民地,而且19到20世紀亞洲都經歷緊巨大變化(近東、遠東兩個多民族帝國先後收檔;日本、暹羅成為試行西方君主立憲嘅亞洲獨立主權國家),所以都比較遲去殖民地化(列強喺呢段時間爭相鞏固、整合自己喺亞洲嘅殖民地,1898年美國甚至由西班牙手上攞到菲律賓)

不過,當中都有啲比較早被殖民嘅國家,例如英屬印度就已經喺20世紀初推動獨運動,但局勢條件一直不利佢哋

之但係,二戰就令到所有嘢重新洗牌。列強無暇東顧殖民地(所以邱吉爾放棄香港,只能盡力保住海峽殖民地但都失敗)之餘,軸心國喺亞洲就促使同鼓動到當地人嘅獨立意念,「自己當家作主」然後「大東亜共栄」,日本喺呢方面係推手

咁戰後,歐洲國家都百廢待興,咁獨立運動咪可以發展。印巴1947年脫離英國,就令到亞洲各國,甚至撒哈拉以南嘅非洲都發現係時候擺脫宗主國嚟獨立,所以就開始形成去殖民地化嘅浪潮;當中有啲係和平分手,有啲又好似印尼咁出曬軍隊打,所以歐洲列強都唔想太煩,自己都顧唔掂,不如放手,好似一戰之後嘅歐洲各新興國家咁畀呢堆亞非殖民地自決,由聯合國去處理

(順帶一提,1972年中華人民共和國入主聯合國之後,喺11月決議將香港同澳門剔出殖民地名單,令到呢兩個地方再無名義去自決自己嘅前路)

呢種崩潰,某程度都係適應時代嘅手段嚟
講起玻利華,佢影響力大到今日好多嘢都係紀念佢

玻利維亞呢個國名就由佢而嚟;委內瑞拉全名就叫做委內瑞拉玻利華共和國,銀紙就一定印佢樣,等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞