[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
人工低三四倍 係相對香港印傭嘅人工 定當地勞工嘅人工?
其實做得host 係咪因為想與唔同嘅人交流呢?
例如巴打都會介紹返轉頭
有冇問過Jar係咩驅使佢做
相對香港
喺印尼本土做就可以過年過節番鄉下
佢都鐘意結交朋友呀
同埋佢喺領事館做,可能心態會開放啲,(識多啲外國人)
你估個個都似你咁係低收入公屋垃圾咩
是但一個正常少少讀ACCT 五年內都必上4/50K 一個月啦
其實香港地做五年野 都冇30K以上果啲
係一撚定係劣質基因社會垃圾
比多少少你 100k 又點 唔洗供樓咩傻閪
強帖留名
Day 9 金融危機

金融風暴

在雅加達的舊城區附近,是國家銀行博物館。

這座博物館由印尼國家銀行改建,被譽為印尼最佳,裡面詳盡的用金融角度介紹印尼的歷史。

博物館中最吸引我注意的,是有關一九九七年亞洲金融風暴的展覽。

當年因為風暴衝擊,印尼盾大跌接近百分之八十,銀行紛紛倒閉,最終連統治了印尼三十年的蘇哈托也被迫下台。

到了現在,印尼盾的單位仍然以千元起跳,日常消費動輒可花上數萬元。

印尼銀行博物館(網上圖片)

便利店裡隨便一樣東西都值過萬元
接火棒
世界每隔大約十年便會面臨一次金融危機。

由八七股災,到九七金融風暴,再到零九年金融海嘯,人類好像從來沒有醒覺。

我暫時的看法是,即使他們當初有所警惕,但慢慢地四周的復甦會讓人鬆懈,對財富的貪婪更令人蒙蔽,讓人不禁透過放寬信用,增加槓桿來得到更多收入。

也許人們一開始仍然會保持謹慎,但當他們發現放鬆了銀根也沒事發生時,他們便會變得更大膽的借貸,令這循環繼續。

最終,資產(甚至非資產)的價格便像氣球般越吹越大,大家都像接火棒般邊接邊拋。

結果火棒拋丟,氣球爆破,資產價格便一落千丈,直至下一個循環來臨。

接火棒?

下一個危機
值得留意的是,每次金融危機都有其獨一無二的觸發原因,而且這些原因往往無人猜得到。

數著數著,離二零零九已過十餘年。

世界經濟曾經因為疫情而陷入危機,但經過一輪量化寬鬆,加息減息,好像又能安然度過。

但世界是否能夠長期處於低息狀態?我十分存疑。

唯一肯定的是,只要貪婪和短視仍然存在,經濟危機便永遠不會消失。

印尼銀行第一個危機,大概是我竟然可以從玻璃箱裏將金條拿出來!
會揀一兩個國家去兩三個禮拜就算咁
其中一個原因就係貪
呢個博物館都幾吸引對金融博物館有興趣 (去過法蘭克福同倫敦兩個)

當時「有幸」見證金融風暴 印尼盾係跌得最甘嘅貨幣
當時銀行銀根短缺 利息大升至做定期都可以有9%息
資產大跌 生靈塗炭
見到樓主去每一個地方都可以用唔同角度(文化歷史經濟宗教)去連結落個景點,想請教下係平時有留意開唔同地方既唔同角度既資料?定係去到上網搵/同當地人傾知道?近排都想旅行去得有意義d
同 09 年金融海嘯比如何?
其實而家美股升到咁,都會想問得唔得架
bookmark
多謝讚賞啊
其實本身都中意睇國際時事,不過去到旅行就會特別有好奇心,好想知前因後果。
有時上網睇同同本地人傾,又會有唔同角度。
例如印尼第四任總統瓦希德喺網上睇係一個因為貪污而被彈劾下台既總統,但原來佢係民間民望好高,最後因為太注重同其他種族和解先比掌權既爪哇族趕落台。
有冇打咩防疫針先出發?(利申:唔是打針撚
Day 10 多元國度

印尼縮影
在 Jar 的建議下,我們去了雅加達的“印尼縮影公園”。

這公園本是前總統蘇哈托夫人一手倡議,結合世界之窗、主題樂園和動物園的“大白象工程”。

不過對我這個遊客來說,能夠在一天看到印尼所有省份的傳統建築和特色,倒是令我挺為感動。

印尼是個多元化的國家,全國共有三百多個民族,比中國還多六倍。

多元民族
之所以有這麼多民族,是因為印尼是由荷蘭在東南亞群島的眾多殖民地演變而成,所以領地之間並沒有強烈的文化淵源,也沒有類似中國歷史中像魏晉南北朝、元朝等時期的民族大融合。

民族多元化的好處,是令印尼文化更加豐富多彩;但壞處也相當明顯,就是各民族對國家並沒有歸屬感。

不同類型的印尼建築

南蘇拉威西島的船型建築

北蘇門塔臘島建築,整個家族住在一間屋子裡,牆壁上的花紋十分迷人

西蘇門塔臘建築,參考了牛角的形狀

巴厘島風格建築
(認真答)
打過既針:
細個有打既白喉、麻疹、乙型肝炎
新打既甲型肝炎、瘋狗病、破傷風、傷寒、黃熱病
尤其係黃熱病,好多熱帶國家都要 show 針卡先比入境
勁過金融海嘯 因為金融風暴重災區就係東亞/東南亞
失業率亦高過海嘯 反彈回復速度亦比海嘯慢
金融風暴後就到科網股爆

不過金融海嘯最誇張係 匯豐竟然要向股東供股集資
分離主義
分離主義一直是印尼政府面臨的主要問題。

從開國總統蘇卡諾將簡單易明,卻非多數人母語的馬來語定為官方語言,到蘇哈托實行高壓統治,再到現任總統維多多大起基建,某程度上都是為了解決這個議題。

不過印尼政府的努力效果可謂平平。直至最近幾年,在印尼最東端的西巴布亞仍然有大型抗議,甚至釀成流血衝突。

Jar 說,印尼雖然國土大、人口多,但人民分佈在一千多個島上,所以人心不一,也是這個國家最大的缺陷。

印尼的眾多民族

在印尼最西面的亞齊是印尼最伊斯蘭化的地區,民風保守而彪悍。亞齊地區自開國伊始便爭取獨立,甚至成立游擊隊與中央政府打了三十年仗,最終在2003年成功得到自治區地位(網上圖片)

在公園內剛巧遇上婚禮,當地流行送上如此色彩斑斕的花牌祝賀
唔知係咪巴打文筆同介紹吸引 似乎印尼都幾多嘢值得睇
啱啱印尼選總統 正話睇咗「德國之聲」有篇報道探討一下

https://m.dw.com/zh/%E5%8D%B0%E5%B0%BC%E5%A4%A7%E9%81%B8%E8%80%83%E9%A9%97%E6%B0%91%E4%B8%BB%E8%BD%89%E5%9E%8B%E6%88%90%E6%9E%9C%E5%B9%B4%E8%BC%95%E9%81%B8%E6%B0%91%E6%88%90%E9%97%9C%E9%8D%B5/a-68242377

現任總統 Jokowi 本來屬於素人參政,所以民望好高
不過十年後佢個仔竟然同蘇哈托既女婿一齊選,令好多人都好失望
唔明個仔點解會去對面黨參選
菁姐呢個經典
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞