[多圖] 700日環遊世界

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2024-02-22 23:50:30
我都係有個 hostel 既人同我分享先發覺呢一點
好似一套好隱晦既悲劇咁
2024-02-22 23:51:58
都會想探索比較下帝俄、蘇聯同而家俄羅斯(普俄?)既統治
2024-02-23 09:22:18
極度偏執
似乎大多數獨裁者都係偏執嘅人?
2024-02-23 10:24:49
2024-02-23 10:31:02
睇返以前映落嘅舊相,地板有好多乾咗嘅血跡
2024-02-23 11:07:45
而家仲起到好多頭骨
柬埔寨周圍都有好多呢啲靈骨塔
2024-02-23 11:08:40
我第一次去柬埔寨嗰陣有去鍾屋殺人場睇,震撼教育嚟
2024-02-23 12:46:30
馬基雅維利主義 中到呢
2024-02-23 18:33:10
鐘屋好似好多就係 s21 送過去
2024-02-23 22:45:50
都會想探索比較下帝俄、蘇聯同而家俄羅斯(普俄?)既統治


西伯利亞係俄羅斯帝國建立前後先至殖民返嚟,根本冇乜穩定嘅官府建制,都係軍政統治;而歐洲部分雖然一早建立咗地方行政架構(彼得大帝師法西方嘅產物),亦產生咗資產階級,但專制君權一直去到1905年後先建立下議院,即係帝國嘅杜馬,但1917年就因為革命收咗皮,去到內戰,同後來嘅蘇聯,今日嘅俄羅斯聯邦;有關民主同自由理念嘅教育,其實唔係話好普及,都係強調集體主義嘅統治,所以個人覺得三者分別唔大,換湯唔換藥;蘇聯解體,都係由上(戈巴卓夫同黨內開明派)而下咁嚟。因為佢哋都知道經濟問題加劇,東歐開始劇變,不如索性放棄聯邦,換取平安過渡返去俄羅斯本國嘅國家政權(蘇俄只係蘇聯其中一個加盟共和國,但蘇俄又同時係蘇聯嘅主體建構)。咁做好過政、經兩邊一齊崩潰

另外,教科書成日講十月革命,帝俄變成蘇聯(應該係蘇俄,比1922年成立嘅蘇聯要早),但1825年嘅Decembrist Revolt,晚期1905年嘅第一次俄國革命,到1917年十月革命前八個月,由資產階級同自由主義者發動嘅1917年二月革命推翻帝政成立臨時共和政府嘅呢段歷史,係代表住俄人都有效法過西方去爭取民主同自由,只係好快就變成內鬥告終;蘇俄到現代俄羅斯,都有唔少個人會走出嚟去爭取呢樣嘢,但都係零星嘅個人,而唔係好似百幾年前咁一大班人(但蘇俄以外嘅蘇聯加盟共和國,例如波羅的海三國,就喺1980年代做過波羅的海之路呢類抗議活動)

所以統治嚟講,長遠都只會係威權統治,民主之路好遙遠
2024-02-24 00:10:11
好詳盡既解說
你覺得帝俄既集體主義同列寧既(民主)集中制有無分別?定係其實都係一脈相承
發覺通常大陸國家通常集權都比較嚴重,好難做到民主
2024-02-24 00:15:17
Day 27 金邊種種

人們談起柬埔寨,不是想起吳哥窟,就是恐怖的 KK 園;但金邊其實也頗值得一遊。

金邊地方不算大,但有不少景點,而且生活節奏悠閒。

走在寬廣的廣場上,看著人們在上面自由嬉戲歇息,看著一家大小在河邊樂也融融的野餐,感覺十分良好。

金邊位於湄公河的下游,站在河邊看著一望無際的水平線,更是令人心曠神怡。

當然,這只是旅客眼中的金邊。不知那些在平日野餐的本地人,是屬於有閒階級,定還是一般人都能享受的生活?


金邊街頭


皇宮外的廣場有不少人在嬉戲野餐



柬埔寨/高棉的建築特色和泰北很相近



中央市場,設計也很特別



金邊也有一些殖民時代遺留的建築物,例如眼前的圖書館


吃一次道地的“金邊粉”
2024-02-24 00:26:24
我覺得有嘅,後者將階級簡化成權貴、平民同敵對團體,而後者隨統治需要變更,方便拉一派打一派,相對橫向;帝俄就貫徹君主專制,純粹縱向由上而下嘅統治,農奴同受壓逼嘅翻唔到身幾百年,係後尾燒到資產階級先會有力量反檯
2024-02-24 10:24:14
總覺得係一啲非發達國家 遊客區/首都中央地帶 係有啲脫離該國現實
出咗呢啲地方 唔知反差會有幾巨大
2024-02-24 12:50:59
都係,喺越南都仲有公路,一入柬埔寨境就變黃泥路
2024-02-24 13:53:47
搭大巴過境?
2024-02-24 16:16:25
係呀,中間過境要比“小費”

2024-02-24 16:20:42
Day 28 吳哥之美

在計劃行程時,吳哥窟是這次旅程的亮點,曾經被 Lonely Planet 票選為全球景點最強人氣排名第一。

所以到來之前我也不敢怠慢,在金邊到暹粒六小時顛簸的車程中細讀蔣勳寫的《吳哥之美》。



大小格局
但事實證明,無論讀多少書也好,和現實看到的感覺完全不同。

吳哥之美,美在整體格局,也美在微小細節上。

從宏觀看,你可以體驗高棉帝國的歷代帝王花了多少苦心,試圖打造一個神權國度。

從微觀看,從牆上的浮雕,巨像的微笑,你也可以感受到時人對美的追求有多深。

這些美,單純用文字承載,只會變得支離破碎。

用彩色圖片勉強可以;但我發現,最好還是用黑白圖片。

唯有最簡單的黑與白,才能讓我們將視線專注於線條,和光與影的變化。



色彩與黑白
2024-02-24 16:29:29
吳哥之旅
由於運用文字實在無力,我唯有透過圖片,嘗試展開一段吳哥之旅。

吳哥古跡其實可以分為兩個區域,吳哥城和城外的吳哥寺。

平常我們所說的吳哥窟 Angkor Wat,其實就是吳哥寺的音譯,Wat 是寺廟的意思。


來到吳哥窟,首先可以看到圍繞寺廟,大如湖泊的護城河。



越過寺廟的圍墻,可看到寺裡的三座高塔。這是吳哥窟的象征,也是柬埔寨的標誌。


吳哥窟裡最有名的,除了高塔,就是塔下的浮雕。浮雕有些以印度神話為主題,有些則描繪帝王的日常生活,或戰爭場景。透過將兩者結合,高棉王嘗試建立他是天神化身的印象。



離開吳哥窟,通常會先遊覽吳哥城的東面。我們首先來到塔布蘢寺,寺廟經過多年廢棄,早已被樹木佔據,卻被大自然打磨成人力難以達成的面貌。


離開塔布蘢寺,我們進入吳哥城。吳哥城除了有宮殿的遺址,亦有更多的寺廟,例如上圖的巴芳寺。吳哥古跡裡大多是印度教寺廟,頂部逐層疊高,嘗試模仿印度神話中須彌山,亦即神明居住地方的形象。巴芳寺頂的門框,好像通往天堂之門。


在巴芳寺旁,是有名的巴戎寺;寺裡有嘴角微微翹起,似笑不笑的“高棉微笑”。


有些人說高棉微笑代表佛陀的慈悲,有些人則說這是國王自己的面容。最恐怖的說法,是巴戎寺54座塔代表著高棉王國54個行省;塔上的微笑則代表國王的耳目時刻佈滿全地。

2024-02-24 20:55:42
最後張相影得好靚
2024-02-25 00:45:58
黑白
離開巴戎寺,基本已完成吳哥古跡的基本行程。

趁著太陽還未下山,我便回到吳哥寺,打算多看一下遺跡。

這時候有個驚人發現-- 我偶然將照片調成黑白,本來打算將浮雕拍得清楚一些。

誰不知照片一變黑白,吳哥寺裏的光影和綫條才真正浮現,我也找回吳哥古跡的歷史感和蒼涼感。








浮雕裏的高棉王,姿勢多麽威風



不帶色調的高塔,感覺截然不同。黃昏時百鳥歸巢,古城更顯得滄桑
2024-02-25 00:46:43
謝謝啊,雖然我中意黑白相多啲
2024-02-25 11:50:06
蒼涼感
好似好少遊人似的定係因為地方太大?
2024-02-25 13:22:43
其實係特登搵啲無人既地方去影,制造滄桑感
2024-02-25 15:13:15
唔會勁多人咩,以前去個陣勁多團
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