[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
老撾去左邊度?如果女仔獨遊你覺得安唔安全?
留名
D 記 75 L 背囊
到當地買 T shirt
帶多啲底褲/襪
褲就兩三條
我剩係由泰國搭船去龍坡邦,嗰度安全,其他就唔係好清楚
之前去印度都見到有個日本女仔獨遊中國/俄羅斯/印度
細個啲都好有衝動環遊世界,而家旅行多左發現世界之大其實睇唔曬,走馬看花又冇乜意思,相反即使一個小小城市都可以有好多體驗。

而家比較想花d時間去一個culturally different嘅地方生活一段時間,好好體驗生活嘅本質

不過揀定個地方之前,去多幾個唔同嘅地方都係好事
Day 4 日惹皇宮

日惹有座皇宮,皇宮裡住著印尼唯一掌權的蘇丹。

當年佛教和印度教勢力從爪哇島上消退,伊斯蘭國度馬打蘭便乘勢冒起。

可是正當他們幾乎佔領了整個爪哇島之際,他們卻不幸的遇上大航海時代。

終於本地人在荷蘭東印度公司的槍下節節敗退,馬打蘭國也被荷蘭人分裂為兩個小國。

印尼地圖,日惹位於爪哇島中心(網上圖片)

當地市場

農家裡的廚具,別有風味

日惹蘇丹
兩個小國中,一個向荷蘭人靠攏,一個卻堅決維護爪哇傳統,這便是日惹蘇丹國。

日惹蘇丹堅守了兩百年,一直到印尼獨立之際,日惹也是革命軍的橋頭堡。

正因日惹蘇丹對革命軍的支持,戰後他被允許繼續統治日惹,甚至在蘇哈托政變後擔任印尼副總統穩定大局。

所以時至如今,日惹蘇丹仍然住在日惹的皇宮中,擔任日惹的“世襲總督”。

蘇丹大力保留爪哇文化,現在日惹仍然擁有能演奏出一套完整爪哇音樂的樂手,和傳統的爪哇建築。

現任日惹蘇丹(網上圖片)

日惹皇宮和爪哇樂手

日惹蘇丹的離宮

日惹黃昏

夜晚食正宗印尼炒飯
花你老母 生花柳啦支那仔
花你老母 生花柳啦支那仔
同意,如果旅行為左跑景點就好無意思
我都當呢個 trip 係圓一個心願,同埋周圍睇下,為日後再深度遊做準備
lm
未追哂post
樓主有無係中途病咗
旅行最驚係唔舒服
怪你老母個毒閪囉
日日接咁多客又無套
屌完你老母搞到我生花柳
你老母正一臭閪嚟
有呀
去印度肚瀉
去到非洲占寒占凍,幾驚係瘧疾
樓主一個人去? 開始個陣幾歲
Lm
印尼係咪就算去7仔買水 都係會屙到仆街
好撚型
做到我夢想嘅自己
不如就咁等一日 地球自轉完當環繞左世界一圈
好睇,留名
樓主比心機寫
有冇拍YouTube 等我地支持下
去咗幾多個國家?
便利店都 ok 啦,同香港既印尼食品鋪質素差不多
strong post lm
我都有追絲打遊記呀
你地影既相好靚
無呀,可能遲啲開個 IG page
不過可以喺連登同大家交流,都好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞