[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
係呀,燒腩仔同法包好配
香港好似少啲見咁整
越戰
在胡志明市,有好些景點都和越戰有關,例如戰爭地道、戰爭遺跡博物館。

官方透過展出大量受害平民的相片,嘗試凸顯美軍的殘酷。

最為人爭議的,是美軍在越戰中無節制的使用除草劑,裡面卻含有能引致癌症和畸形的二噁英,產生了不少畸形嬰兒。

我看著這些嬰兒的照片,雖然我知道這只是現實的一面,但我也不禁想,當時美軍知道除草劑裡含有二噁英嗎?

如果他們知道,又是什麼原因,在什麼時候,他們決定跨過那一條線,用化學武器攻擊人群?

求饒的越南人

越戰中一幅很有名的相片,描述小孩在逃離戰火
支那仔,洗錢睇醫生啦,花柳怪
你老母個臭閪傳比我囉
你老母睇左未啊 順便帶埋你老豆去驗一驗
佢啲發音好似拍喜劇
呢場仗本身都唔少爭議無論如何 戰爭中平民永遠係輸家
越南話好似同廣東話幾有淵源
去到越南,自然講美軍有幾壞
不過越戰既影響都而家都仲喺度,之後去到老撾有個未爆彈博物館
而家嘅主政人咁樣解讀先正常
呢篇舊年嘅評論 都值得一看

https://www.thenewslens.com/article/183332
只有祖國可以永瀆
民主依啲咁無效率嘅體制唔適合強大嘅祖國
主席一聲令下
所有人即時執行
無一個國家可以比得上
主席萬歲萬萬歲
之後美國都學精左,寧願以震懾/援助為主
幾乎次次落場打都焦頭爛額
我下次去越南想去西寧,就係為咗睇呢個
同粵語一樣係六調(平玄問跌銳重),只係同粵語調值有啲唔同(但平聲、問聲同重聲可以對應返粵語嘅第一、第二同第六聲)

同埋跟中古漢語類似,多疑母(ng-, nh-),聽落係重鼻音

不過我覺得幾好聽
半年前喺峴港街邊食Bánh mì,煎雙強加扎肉底都只係25000盾

但比起10年前喺西貢食12000盾(單強)都係貴咗唔少
如果去順化嘅靈姥寺,會喺後庭見到當年釋廣德自焚嗰陣身後㗎藍色車

嗰張相都震撼世界,亦因為咁班西方白左先唔再同情南越政府

而家距離1976年都差唔多50年,當今越南政府當然會係咁講南越幾賤美國幾衰,然後喺古芝地道講佢哋打游擊點叻、武元甲點喺奠邊府打走法國人

但當日新春攻城、西貢圍城點犧牲自己越南人條命就輕輕帶過
*新春攻勢(Tổng công kích và nổi dậy Tết Mậu Thân 1968)

樓上講起似粵語,都係

Tổng công kích và nổi dậy Tết Mậu Thân 1968

翻譯做漢字就係

總攻擊và nổi dậy節戊申1968
當中và係「及」,而nổi dậy係「反抗」咁解,係越語固有詞,但其他都係漢越詞,可以直接用漢字寫返出嚟,而且個發音都接近粵語
我本身細個讀歷史,歷史堂學到啲睇歷史嘅方法,就開始發展出自己睇歷史嘅角度

我自己係會將唔同嘅歷史碎片排返出個storyline出嚟,因為咁樣先會睇到更貼近全相嘅樣

感覺好滿足
用幾多錢
戰爭圖文影像根本好易淪為政治宣傳 加上媒體推波助瀾操控
現今資訊更發達 就更加容易

唔會只相信一方之辭 因為雙方只會發表對自己有利嘅敍述 睇博物館前最好先打底歷史
其實都唔只睇博物館 睇新聞都要啦
巴打好有料
睇見你個留言,心情好複雜
1975年西貢淪陷,對西方世界係咪算lose the battle but win the war? 如果係,咁近年既香港同喀布爾又有咩啟示?
自由世界除左接收難民,對極權世界又有咩板斧?
之前YouTube睇過美國有班南越遺民仍然會紀念南越政府,唔知道法國、加拿大、英國既會唔會了
我只係喺度鳩噏,束書不觀游談無垠,而且我講嘅嘢充滿立場同偏見

西方世界嘅人自己唔係親歷其境,未必明白南越、阿富汗遺民嘅痛,佢哋冇乜吸收當地實際資訊,佢哋只會見到「美軍又搞搞震」,類似藍絲睇2019咁,所以見到美軍撤退當然擊節讚賞

自由世界對極權世界咪就係類似美國成日爭論嘅槍權問題咁

自由世界係奉公守法嘅人,極權世界會無所不用其極咁取得槍支,當兩者一旦對上,冇槍嗰個咪仆街囉

自由世界因為有制度限制每個人過度嘅權力同maximize每個人應有嘅自由,因為咁佢先至會係自由世界;但呢種制度喺極權世界面前,好易會自縛手腳,因為人哋可以加以利用呢種制度賦予嘅自由嚟攻擊呢個自由世界,例如利用種族矛盾,又或者曲解自由嘅定義嚟攻擊呢種制度,動搖,甚至顛覆自由世界固有嘅社會價值,而家西方社會過份強調嘅政治正確其實就係令人反思自由嘅界限係邊度

而最大問題就係,一般人根本唔會察覺呢種睇落人畜無害嘅Banality of evil,例如Tiktok呢種軟性propaganda technique,有班user真係不自覺咁distort一啲價值再輸出返去自由世界不自知

同埋自由世界嘅政府都係睇選票做人,邊個做下樣收難民,又可以得票;本地人生計?下屆再算。係,我講緊道友多治下嘅加拿大,咪係一個好好嘅例子。所以你話板斧?其實九品芝麻官都有教:唔奸過啲奸佬點剷除佢哋,只係問題又會返返去點限制呢個負責剷除奸佬嘅奸佬之嘛
身為華人,覺得越南而家廢除漢字好可惜,但用拉丁字母,對西方人尤其當年法國殖民政府又無可厚非

佢地當年用過喃字,但無統一系統,推行既政權又奇怪地好短命,如果佢地用類似韓文既符號代表音調,再同漢字混合使用就好了,但歷史無如果
我覺得冇乜問題

始終佢哋漢越詞都係近呢百幾年先多好多,但都係存在大量越南語固有詞,要一口氣用返曬喃字嘅話不如用拼音文字,兼顧越漢兩詞之餘又可以知道保留讀音,寫返做喃字就好易會南北愈分愈遠(南北越南話讀音差幾遠下……)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞