[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
我都相信同殖民背景有關
(陰謀論就係美國門羅主義,唔容許有其他美洲國家獨大
好奇問下大家會係出發前已經對當地有一定歷史文化知識,定去到先真正去了解嗰個地方呢?樓豬似乎係前者,去到再睇下同自己知道嘅有冇出入?
其實我都係後者,好多嘢都係去到先知
親身去到現場,會更有興趣了解到底當年發生咩事
返到住處繼續查資料,整合自己所見所聞,先寫到眼前嘅遊記
有時睇書睇記錄片後 真係去當地搵返啲景物
覺得咁樣好癡線
係,但啲樓跟本唔值呢個價,仲有當地華人大部分深藍
畀人炒到貴晒?
東南亞華人深藍就預咗啦 (其實度度華人都係咁上下 係多啲定少啲嘅分別)
係比要移居過去買啲樓會比較貴
嗰陣啲一百萬令吉樓盤大部分座落喺新山,主打星架坡-新山生活圈,即係星架坡搵銀,新山住同消費,東南亞版嘅香港-深圳生活圈咁

我嗰陣去行過新山嘅富力公主灣個盤,係喺正星柔長堤邊,經CIQ返星架坡係真係好快

但呢啲盤多數係中國地產商嘅作品,除咗富力地產之外,重有碧桂園個新加坡旁
我都係知啲唔知啲咁去理解

去到東馬來西亞嘅納閩,見到軒尼詩嚟做港督前嘅事蹟;去到星架坡,又見到金文泰做完港督後嚟到做海峽殖民地總督嘅事蹟,先發現佢哋往往會將自己過去喺殖民地嘅經驗用喺另一個殖民地度

綜合咗在地同外地嘅資訊之後,先至發現當中嘅pattern咁,就好有滿足感
呢啲盤真係不了
同埋呢種「生活圈」似乎唔適合養老
馬來西亞同印尼合邦可能性唔大

印尼嘅主體民族係爪哇,同馬來西亞嘅主體民族馬來人,兩者文化都唔太相合

而且印尼係行世俗法,無指定國教(但要求每個人有自己嘅宗教信仰,話知係基督教天主教佛教儒教,要係valid嘅宗教),但穆斯林人口佔九成嘅國家;而馬來西亞就係一個穆斯林人口只佔六成,但聯邦國教係伊斯蘭教嘅國家(但憲法容許每個國民有宗教自由,唔信教都得),兩者嘅建國方針都唔相同,合邦就更加難提

而最重要係經濟,馬來西亞同印尼嘅人均GDP差幾遠下,難互補;同埋印尼唔止係石油輸出國組織嘅成員國,而且重係世界上最大嘅錫礦產地國,呢啲點可能咁易同馬來西亞對分

所以都唔太可能合邦
養老嘅話,雪隆地區都有

物價唔貴,如果有大舊錢係幾好使

而且雪隆地區講粵語
我以前睇 big bang theory 成日聽到 pasadena
結果真係走去睇下 Caltech 係咩樣 (雖然都同套劇無咩關係 lol)
係呀,去到唔同地方,發現原來歷史互相牽連,感覺好好玩
講遠啲,成個人類歷史就係自從人類走出非洲之後,各地各族點樣互動,互相影響既歷史
我都覺得唔大,純粹諗下
不過以前蘇卡諾就好似真係想統一成個馬來世界咁
Day 23 胡志明市的平行時空

超現實

走在胡志明市的街頭,有一種超現實的感覺。

明明這裡的市貌和某些中國城市幾乎相同-- 一樣的面孔,一樣的廟宇,一樣的旗幟,一樣的交通……

但我就是讀不懂街上的文字,聽不懂人們說的話。

這就像進入了一個平行時空,裡面保留了所有圖案,唯獨改變了語言和文字,令人感覺疑幻疑真。

街頭熟悉的舞獅,和背後讀不懂的文字

城中滿是電單車,站在路口上看著電單車從四面八方飛馳而至,有點駭人

越南的馬路很有“彈性”,過馬路時需自己指揮交通

胡志明市是個急速發展的城市,前面的唐樓和後面的摩天大廈成鮮明對比

越南獨有的高臺教,教中聖人分別是孫中山、雨果和越南詩人,同樣超現實
成日覺得越南文好fun
特別去查找下高臺教係咩嘢……
呢個教嘅發展 而家係畀佢存在但受到監視
唔識睇
佢係似一貫道既“大同系”宗教
我嗰時入左個聖堂周圍睇
依種間隔同細個返大陸一樣
舀水舀到手軟
法國遺產
和我想象中洋溢著法式風情的西貢不同,胡志明市其實只保留了少量殖民建築。

法國人留下的遺產,可能只剩下法式三文治。

不過單是這遺產,已足夠我回味-- 這數日來我幾乎每一天都在吃法包。

不是因為我特別喜歡吃,而是因為每當我感到有點餓的時候,街頭上總會有一檔法式三文治。

而且每檔的食材和用料都有少許不同,讓我忍不住買了一個又一個,根本顧不上到餐廳吃飯。

碩果僅存的殖民建築

法式三明治檔,可見用料處處不同

越南米卷

當然不少得牛肉河
正話睇咗一篇介紹 個總壇好特別亦好靚 用咗廿幾年由教廷自己起嘅
燒肉 (有啲似廣東/港式燒味) 配法包似乎唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞