[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
其實我自己早幾年前都體驗過

喺吉隆坡,就算係飛去聯邦直轄嘅納閩,都要循例過一過border control睇睇護照但冇揼印
係荷蘭嘅博物館睇過啲歷史 講荷蘭殖民政府用軍隊鎮壓印尼獨立運動
之前見過一句說話,比較香港同星加坡
「香港似以前星加坡,星加坡似以前香港」
一開始覺得幾有意思,但再細心諗,星加坡當年都係向前發展,香港以後真係會「由治及興」嗎?如果政權維持的話
同埋會諗,究竟個分別/交叉點係幾時開始?自從星加坡大力開發聖淘沙?香港2014年佔中失敗之後?定其他時候?
印尼獨立派背後有舊日本帝國軍支持、提供兵器同軍事培訓,我覺得荷蘭出軍隊打好無可厚非

而且本身做唔到和平交接。背景係日佔印尼時代嘅日本想畀印尼獨立,結果未完成獨立準備工作日本就戰敗,印尼獨立派又急住獨立,所以咪令到荷蘭佬要出兵收返殖民地
聽講好多荷蘭人都好熟印尼
屋企實有啲人同印尼有淵源,甚至混血
個博物館講到有啲負面唔知點解
“Liberation museum”
算唔算老一派既殖民戰略
英國佬計過數唔化算就走
要放生嘅咪放生

但細而富庶嘅直轄殖民地,好似星架坡同香港,咪留,對前者就放權做自治領,對後者咪著手加速培訓本地管治人才

之後仍然留低嘅咪變成今日嘅海外領土
因為罪疚史觀

同今日默許嗰堆BLM乜鬼嘢同出一轍
都係 呢類博物館立場係要比較「正確」嘅
Day 13 雙城記

雙城命運
相對於新加坡,香港在戰後繼續成為英國的殖民地。

香港的前途問題被延後了三十年,最終在中國改革開放後,英國人協議將香港歸還中國。

對於香港的遭遇,李光耀曾表示羨慕,因為香港不需負擔龐大軍費,能專心發展經濟。

但中國的“保護”並非沒有代價。相比起新加坡樂於繼承英式制度,中國政府有自己一套價值,令香港本來的優勢面臨挑戰。

香港和新加坡六十年來的 GDP 變化
出人意表
那麼新加坡的發展路程,對我們有何啟示?

首先新加坡的經驗表明,一個地方即使缺乏天然資源,隨時面臨斷水斷糧的風險,仍然可以保持發展,甚至擁有更靈活的決策。

可以想象,如果當初新加坡仍然留在馬來西亞,對新加坡充滿警惕的馬來政府將會設法將新加坡邊緣化,或者透過大量輸入馬來人來減低新加坡華人的影響力。

歷史特例
但這裡必須補充的是,新加坡的經驗與其說是常態,不如說是歷史上的特例,未必可以在其他地方重現。

故此,新加坡的發展經驗雖然難以參考,但新加坡的故事有一個積極意義,就是世事往往出人意表--

想當年新加坡獨立,很多人(包括李光耀)都保持悲觀,認為新加坡將會面臨衰敗;但最終,新加坡卻在人民的努力下重新崛起,成為舉世矚目的國際都會。

新加坡的香港街
「如果當初新加坡仍然留在馬來西亞」

會否變成貧窮版本嘅今日香港
人民行動黨本身想玩大馬來西亞

不甘於屈膝喺星架坡內

所以先會令東姑鴨都拉曼逐佢出去

如果(但歷史冇如果)星架坡繼續留喺馬來西亞,肯定會夾東馬嚟壓制西馬班巫統國陣
可能變咗山打根
李光耀可能變咗永遠既反對黨領袖 lol
打算緊下年去仙本那考潛水,睇下去唔去埋斗湖同山打根
留名
Day 14 移民新加坡好嗎?

移民新加坡
近年來有不少人移民新加坡,所以這次來訪的一個目的,也是了解一下這個地方是否適合自己居住。

考察的結果,簡單來說是有可能,但大概不了。

新加坡的優點,是社會安寧,人民安居樂業,政府廉潔而有遠見,而且樂於讓市民(透過加入執政黨)參政。

但正如前文所述,新加坡的缺點也很明顯-- 除了缺乏言論和思想自由外,由於新加坡天然資源貧乏,所以國民必須保持奮發向上,才能保住現有的優勢。

機器與螺絲
由於以上原因,政府的決策往往以打造一個國家機器為依歸,每個人就像一粒螺絲。

如果做得好,國家自然珍惜,如果沒有用則會被國家忽視;如果人民支持反對黨,甚至會被政府刻意打擊。

不但如此,雖然目前政府仍然保持廉潔有效,但卻難保未來會出現獨裁政府的老問題,例如貪污腐敗和錯誤決策等。

故此,即使不計缺乏思想自由等較虛無縹緲的問題,我也未能找到能保持新加坡長期發展的因素。

新加坡街上總有不少“禁止XX”的告示,讓人感到不自在

新加坡唯一容許自由發言的“Speakers' Corner”,和上面的兩個監察鏡頭
Lm
花園城市
而且就個人品味而言,儘管我很喜愛咖央多、肉骨茶等南洋美食,但新加坡總給我一種人工的感覺。

無論是港口處填海得來,花團錦簇的濱海灣花園,還是房屋全經“活化”,外牆髹得七彩繽紛的牛車水,它們都流露出一種刻意。

住在新加坡,好像活在一個巨大的主題城市,卻不見個人創造力的發揮。

溫室裡的濱海灣花園,和新加坡也相像 (網上圖片)

做好自己
所以總括而言,雖然新加坡有著整整有條的面貌,卻未必是崇尚自由的人所嚮往的居所。

不過最後還是一句:先做好自己。

如果自己有能力,何處不可為家?

做好自己,天地總有容身之處
最尾幅圖諷刺到呢
mon住人講嘢 唔知支cam有冇秘密錄音
真獨裁好過假民主

其實新加坡算唔算以「麵包與馬戲」馭民?
Lm
我覺得美國先係麵包與馬戲(物質與娛樂)既典範
新加坡似係市面上 meritocracy 既極致,施行集權善治
人始終有惰性慣性,只要相信政府做得好,自然自己咩都唔想理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞