[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
新加坡用麵包就夠
星架坡嘅軟件點都做得好過香港

唔係話踩唔踩港,而係過去十年每次踏足樟宜機場同出發時嘅香港國際機場,已經感受到個分別
我覺得新加坡硬件還好
軟件就香港仲有啲底蘊

btw 大家會寫
新加坡
星加坡
新加坡係官方國名
星架坡係我由細到大叫慣

兩邊都OK
我細個都係叫星加坡,因爲 "Sing"apore
Day 15 馬六甲

海峽殖民地
離開新加坡,乘車過境到馬六甲。

這次旅行有一個很特別的現象,就是我所到之處大多是英國以前的殖民地。

我在馬來西亞選擇停留馬六甲和檳城,之後才發現原來這兩個地方和新加坡一樣,以前都屬於英國的“海峽殖民地 Strait Settlements”。

三地都位處馬六甲海峽的關鍵地點,負責確保英國在東南亞的貿易暢通無阻。

橙色的海峽殖民地,扼守著馬六甲海峽

位置優越
在三個殖民地中,馬六甲的資格最老,早在六百年前已是馬來半島的貿易中心。

但正因為地理位置優越,所以殖民國家紛紛對馬六甲虎視眈眈,結果馬六甲先後被葡萄牙、荷蘭、英國和日本佔領。

不但如此,正因為馬六甲被各國覬覦,所以佔領者都不希望馬六甲在貿易中獨大。

最後馬六甲在殖民地時代反而慢慢衰落,重要性被檳城、雅加達等城市超越。

停留在岸邊的戰艦遺跡

當地的傳統馬來民居

糅合中式風格的清真寺
請教一下 當時每個國家逗留幾耐 去邊啲城市 係一早計畫好?定係「到一站先諗下一站」呢?

覺得時間充裕 就可以隨心一啲
歷史滄桑
到了現在,馬六甲在貿易上微不足道,卻有著豐富的旅遊資源。

這裡有古堡,有鄭和到訪的遺址、有聖方濟沙勿略曾經設立的學校。

而且這些古跡都沒有經過修復,反而保留了當初的容貌。

之前說過新加坡的古跡保育得太過刻意,這裡的建築剛好相反。

同樣是舊區,新加坡的牛車水全經“活化”,內部重新裝修,外面更髹得七彩繽紛。

反而走在馬六甲的大街上,看著柱廊下斑駁的油漆和半空的店鋪,反而呈現出一種歷史的真實和滄桑。

上面是牛車水,下面是馬六甲;有點像更殘舊的中上環

天主教堂遺址 (網上圖片)

來到星馬,才發現真正的珍多冰原來不是飲品,而是類似刨冰的甜品。甜膩的糖漿配合微甘的班蘭顆粒,有時加上玉米和紅腰豆,和當地的濕熱天氣十分配合
睇樓主遊記真係長知識
馬六甲

可以提一提明扶植嘅滿剌加王子,係鄭和下西洋嘅政治角力產物

啲中國人成日話鄭和下西洋唔似歐洲人咁殖民、愛好和平

但偏偏唔提呢四件事:

一殺陳祖義
二扶植舊港王子拜里迷蘇拉做滿剌加王
三喺舊港派人設宣慰司
四請汶萊王室親自來使南京
會唔會好沉重
我通常喺地圖 mark 好啲想去既地方,然後早一兩站安排交通住宿
每個地方大概三到五日,視乎有幾多地方想去
不過其實咁安排都唔算好隨心,唯有中間再調節下
畀樓主啲介紹同文筆 搞到好想去就真
上次歐洲深度遊記 吸引到我的起心肝去意大利

我都係睇完呢套嘢先去行
睇巴打d用字...應該似40中

利申: 小弟40
唔會,幾鍾意歷史野
太過隨心/即興嘅缺點 就係搞到唔順路試過
浪費車程 (同車錢)
有時睇到街景/市容好修飾 人工化
就會聯想當地嘅富裕程度
明朝要做大佬收靚,都要殺雞儆猴插下旗既
相比歐洲殖民又的確和平啲
期待期待
小弟未夠四十
可能文筆比較老餅,鐘意用成語
想喺馬六甲海峽插旗,所以先安插個王子喺滿剌加嚟策反當時統治今日泰國嘅嘅阿瑜陀耶嘅勢力
最乞人憎係班中國人成日話冇殖過民,但明明南洋都殖咗唔少
最遠試過兜幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞