[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
呢個係其中一度,有啲設施會齊全啲
不過蒲甘同吳哥窟唔同,好多古廟仍然有人用,唔單止係遺跡
有咩玩
齊全啲設施嗰啲廟 其實係咪都「好少設施」

經常覺得中式同泰國廟宇先會有好多陳設
相對少啦
我估同經濟狀況有關
有錢自然多擺設
記得2007年考完CE,第一次喺一隻Online game見到吳哥同蒲甘遺跡

事隔7年之後,就第一次親身睇到真嘅吳哥遺跡

但蒲甘遺跡至今都未去過,不過隻Online game重存在緊
純粹個遊樂園嘅官網同官方Twitter好大對比,所以想朝聖下
大航海?

冇錯

因為佢,知道世界唔同嘅地方
我細個見人玩單機版已經覺得好吸引
但最終都無乜點玩過
啱啱睇啲片,佢蒲甘座建築應該就係那爛陀寺
阿難陀寺係蒲甘遺跡中顯眼又出名嘅建築

我曾經有個心願,就係去勻隻game目前開過嘅城市同遺跡

有無邊個特別難去?
要計就非洲、北亞嗰堆港口同遺跡

另外有個西伯利亞港口已經唔存在
叫Mangazeya
原來北冰洋都有港口
非洲 Zanzibar 好值得去
Day 47 蒲甘熱氣球

今天一大早起床,在熱氣球上看日出。

本來並沒有想過在這次旅程坐熱氣球,因為坐一次要 320 美金,在價廉物美的東南亞可謂天價,幾乎足夠我重複一次在緬甸的旅程。

不過後來發現蒲甘的景點沒有想像中那麼豐富,這可能已經是我最後一次來訪,便把心一橫報名了。

熱氣球之旅附贈一張當地瞭望塔的入場券,在塔上可以看到蒲甘所有佛塔。

我上塔後更是懊悔,心想既然在瞭望塔上已經可以看到蒲甘全貌,為何我要花六十倍價錢乘熱氣球?

瞭望塔上的蒲甘
不過坐上熱氣球,才發現根本不是那回事。

一大清早坐上車,睡眼惺忪的來到熱氣球升降地。

匆匆吃過早點,旁邊的熱氣球紛紛充氣升起離去,駕駛員才吩咐我們進入熱氣球。

清晨的蒲甘有點寒冷,不過熱氣球裡的火焰慢慢驅走了寒意。

在充氣的熱氣球

準備升空

神情鬼馬的駕駛員
當地「天價」
但睇落都唔少人坐
因為唔係本地人
不過都比我想像中人多,每朝有六七個熱氣球升空
畀我會嫌貴唔搭
我一開始都係咁諗,不過搭完又有啲唔同諗法
等我今晚 update
熱氣球慢慢升起,我隨之如同昨日在瞭望塔上一般,看到蒲甘的佛塔和村落。

但熱氣球繼續升高,建築變得細小,眼前的視野赫然開闊,變成山林原野,變成當初蒲甘王國所寄身的土地、山脈和河流。

不為意間,太陽在群山中間升起,驅散白霧,讓大地呈現本來的輪廓。

我就像看到當初蒲甘一族的領袖帶著族人,走到眼前河邊的平原,高聲宣布他們不再離去,世世代代在這土地上落地生根。

至於佛塔,此時已小得幾乎隱藏不見,只偶然看到塔頂反射的一抹陽光……

逐漸升高的熱氣球

陽光驅散白霧,讓大地呈現本來的輪廓
景色幾好一望無際
附近似乎都係平原 冇山丘?
難怪熱氣球可以「獨市」了
大部分係平原,遠啲有山
我去嗰時有三間熱氣球公司,我搭嗰間個氣球係最肉酸既
告一段落
坐過熱氣球,也代表我在東南亞的旅程告一段落。

經過四十多天,我終於離開東南亞,進入印度次大陸。

我之前跟人笑說,東南亞的旅程只是前菜,真正的旅程現在才展開呢。

印度是個神奇的國度,到訪過的人們反應都很極端-- 他們要麼極度痛恨印度的髒和亂,要麼極度喜愛印度的獨特文化和景象。

我是屬於哪一種呢?很快便會知道了。

熱氣球回到地上,早有小孩趕來售賣明信片
東南亞旅程就此完結,未來我們會開始印度篇
最近事務繁忙,更新得比較慢

這幾天會休息一陣,讓我先儲儲稿
我們復活節前後再見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞