[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
都覺得可惜,因為睇過佢既 vlog, 整得幾有心機
希望佢唔會被打擊到,繼續探索世界
二戰真係重新洗牌
結果鷸蚌相爭,漁人得利
個post後來變人身攻擊
個樓主寫得有啲造作 但都唔駛咁攻擊下嘩
估計佢繼續嘅 但唔會係度分享啦
成場二戰最得利係蘇聯
(如死咗2500萬人唔當係成本嘅話 不過極權國家人命冇價值)
歐洲係蘇聯,全世界嚟講係美國?
Day 18 吉隆坡舊城

起源

昨天到過吉隆坡近期才發展的城中城,我轉到西面的中央市場、唐人街閒逛。

這裡可謂城市的舊區,靠近吉隆坡的起源地。

與馬六甲和雅加達不同,吉隆坡並非一個海港,而是起源於河流交匯之處。

當年礦工來到河谷開採錫礦,便就近在河邊定居,漸漸形成群落。

吉隆坡自從被英國人選定為馬來聯邦的首都後,才開始急速發展,成為今天的大都市。

不過出乎我意料的是,吉隆坡雖然身為大都會,但人口只有百餘萬人,只是香港的七分之一。

不過其實馬來西亞總人口也只有三千萬人,比印尼的兩億少多了。

吉隆坡的起源地,遠處是占美回教堂

獨立廣場,當年馬來西亞就是在這裡宣佈獨立。旁邊是前高等法院,建築糅合印度蒙兀兒風格,十分有特色
宜居之地
可能是密度比較低的關係,吉隆坡雖然熱鬧,卻不會感覺得很擠逼。

我在這裡遊玩了幾天,越來越覺得這地方頗適合居住。

這裡先進之餘物價卻相對低廉,而且綠化環境充足,還有很多值得一逛的地方。

對老饕來說,亞羅街夜市熱火朝天,足以滿足任何人對美食的慾望。

對好靜的人來說,唐人街附近有許多咖啡室,能讓人悠閒的度過一天。

如果走遠一點,在城市西南面的湖濱公園不但有偌大的草地和湖泊供野餐划船,裡面的雀鳥公園更容許禽鳥自由飛翔。

能看到孔雀隨意走過行人道,或白鷺在耳邊掠過,感覺很是過癮。

當然,如果氣候不是那麼悶熱就好了。

湖濱公園裡的孔雀

夜晚遇到印度人慶祝象神節
都係嘅
不過美國係一戰獲利更豐 一嚟經濟上得巨大利益 二嚟奠定世界強權地位
此外好似得佢一國獲利 (其他國家全部損手)?
覺得係馬來西亞大城 養老可能唔錯 (好過泰國)
同樣係熱 消費唔高 政治似乎相對穩定一啲

記得以前有啲廣告 推銷馬來西亞樓盤 (投資)
一戰二戰都有著數,二戰仲順便解決埋大蕭條
我諗啲歐洲佬都無估到係咁結局
留名
如果養老,可能檳城適合啲(之後會介紹)
吉隆坡似係馬拉版新加坡,消費可能再平啲
Day 19 檳城生活

喬治市

我以前一直以為檳城是個沿海的城市。

乘火車從吉隆坡到達海邊,才知道原來檳城是州名,分為外島檳榔嶼和內陸的威省。

檳城的首府喬治市位於檳榔嶼,也是馬來西亞的第二大都市。

要到達喬治市,需要從內陸轉乘渡輪。

我登上渡輪時已是黃昏,兩岸白霧茫茫;直到靠近岸邊,檳城才緩緩展現出它的殖民地風貌。

喬治市港口
城市迷宮
如果單看地圖,喬治市的面積並不大。

可是由於街道兩旁的建築大同小異,便很容易令人分不清方向。

我曾試過連續三次無意間走回同一個地點,好像走進了迷宮一般。

檳城的建築大都是兩層高連門廊的平房,與我們在西環和油麻地等舊區見到的樓房相若。

我不禁想,如果香港在戰後停止發展了,會否變得像這裡一般呢?

檳城市貌

與人力車夫合照

感覺十分懷舊的餐廳,還播著鄧麗君的音樂
如果真係要用,我會自備廁紙……
當地人就真係唔知
用底褲抹
我都以為檳城係城市名稱而喬治市個名就好有殖民感
舊建築如保養得好就唔錯 如果差嘅話就
諗起多年前睇鏗鏘集 (約有30年前或更早) 講戰前舊樓 有騎樓三層高嗰啲 類似巴打影嘅建築
原來入面環境好差 (衛生差冇馬桶 間咗好多戶 樓底高又整埋閣仔) 亦缺乏保養維修成危樓
我估啲人通常講檳城都係指喬治市 (有啲似香港既維多利亞城)
戰前唐樓應該都幾殘舊,係而家講保育先比較受人重視 :p
繼續留名支持
我不禁想,如果香港在戰後停止發展了,會否變得像這裡一般呢?

其他地方既人如果之後來香港,見到呢度,會唔會令人諗起2019年
可能會諗起八九十年代……
之後去有幾個地方都有類似既停滯感覺,特別係仰光
就好似之前喺澳洲遊記所講,唔同城市喺脫殖之後各有際遇
Day 20 美食天堂

重返童年
近年來有不少香港人選擇移居檳城,正是因為檳城像六七十年代-- 他們童年時的香港。

檳城生活節奏比較慢,鄰里關係密切,充滿人情味。

而且馬來西亞的醫療和教育配套都不錯,樓價相比香港也不算貴,自然受人歡迎。

美食天堂
檳城還有一個優點,就是到處都是美食。

由於結集了來自五湖四海移民的關係,檳城可謂一個美食天堂。

無論你是走進室內的餐廳,還是光顧街邊的小吃攤,都可吃到來自福建、廣東、印度、甚至土生華人峇峇娘惹的菜色-- 炒粿條(貴刁)、叻沙、薄餅、雞飯、煎蕊(珍多)……

最戲劇性的是,在檳城旅程的最後一天,我竟顧著尋訪一檔地道娘惹糕而誤了到下一站的飛機,可見檳城不宜久留!

美食薈萃

海南鷄飯,這餐廳採用的是炸鷄;後面是班蘭蛋糕和豆蔻汁

咖央多,配水煮蛋和煉奶咖啡 Kopi

當地的街頭飲品通常用膠袋裝著喝

在熟食中心遇上,吃過最有鑊氣的炒貴刁

海邊吃煎餅卷

源自檳城的亞參叻沙,醬汁含有羅望子,味道酸酸甜甜
記得十幾年前去檳城,係由吉隆坡坐過夜火車北上去到北海,大概凌晨5點幾落車。

然後再由火車站行五分鐘去到街渡碼頭,搭十零廿分鐘船去對面檳島喬治市,一落到去沿住條街行,搵到檔開門嘅茶樓坐低食點心,間舖重要有好多年冇見過嘅點心車,同埋綠色嘅……燒賣
我條路線差不多,不過去到係黃昏
漫天紅霞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞