[多圖] 700日環遊世界

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2024-02-16 22:37:05
都覺得可惜,因為睇過佢既 vlog, 整得幾有心機
希望佢唔會被打擊到,繼續探索世界
2024-02-16 22:52:10
二戰真係重新洗牌
結果鷸蚌相爭,漁人得利
2024-02-16 23:15:51
個post後來變人身攻擊
個樓主寫得有啲造作 但都唔駛咁攻擊下嘩
估計佢繼續嘅 但唔會係度分享啦
2024-02-16 23:24:30
成場二戰最得利係蘇聯
(如死咗2500萬人唔當係成本嘅話 不過極權國家人命冇價值)
2024-02-17 00:29:11
歐洲係蘇聯,全世界嚟講係美國?
2024-02-17 00:33:59
Day 18 吉隆坡舊城

起源

昨天到過吉隆坡近期才發展的城中城,我轉到西面的中央市場、唐人街閒逛。

這裡可謂城市的舊區,靠近吉隆坡的起源地。

與馬六甲和雅加達不同,吉隆坡並非一個海港,而是起源於河流交匯之處。

當年礦工來到河谷開採錫礦,便就近在河邊定居,漸漸形成群落。

吉隆坡自從被英國人選定為馬來聯邦的首都後,才開始急速發展,成為今天的大都市。

不過出乎我意料的是,吉隆坡雖然身為大都會,但人口只有百餘萬人,只是香港的七分之一。

不過其實馬來西亞總人口也只有三千萬人,比印尼的兩億少多了。


吉隆坡的起源地,遠處是占美回教堂



獨立廣場,當年馬來西亞就是在這裡宣佈獨立。旁邊是前高等法院,建築糅合印度蒙兀兒風格,十分有特色
2024-02-17 00:36:23
宜居之地
可能是密度比較低的關係,吉隆坡雖然熱鬧,卻不會感覺得很擠逼。

我在這裡遊玩了幾天,越來越覺得這地方頗適合居住。

這裡先進之餘物價卻相對低廉,而且綠化環境充足,還有很多值得一逛的地方。

對老饕來說,亞羅街夜市熱火朝天,足以滿足任何人對美食的慾望。

對好靜的人來說,唐人街附近有許多咖啡室,能讓人悠閒的度過一天。

如果走遠一點,在城市西南面的湖濱公園不但有偌大的草地和湖泊供野餐划船,裡面的雀鳥公園更容許禽鳥自由飛翔。

能看到孔雀隨意走過行人道,或白鷺在耳邊掠過,感覺很是過癮。

當然,如果氣候不是那麼悶熱就好了。



湖濱公園裡的孔雀


夜晚遇到印度人慶祝象神節
2024-02-17 00:39:00
都係嘅
不過美國係一戰獲利更豐 一嚟經濟上得巨大利益 二嚟奠定世界強權地位
此外好似得佢一國獲利 (其他國家全部損手)?
2024-02-17 00:47:08
覺得係馬來西亞大城 養老可能唔錯 (好過泰國)
同樣係熱 消費唔高 政治似乎相對穩定一啲

記得以前有啲廣告 推銷馬來西亞樓盤 (投資)
2024-02-17 00:49:47
一戰二戰都有著數,二戰仲順便解決埋大蕭條
我諗啲歐洲佬都無估到係咁結局
2024-02-17 07:03:57
留名
2024-02-17 09:22:07
如果養老,可能檳城適合啲(之後會介紹)
吉隆坡似係馬拉版新加坡,消費可能再平啲
2024-02-17 09:57:27
Day 19 檳城生活

喬治市

我以前一直以為檳城是個沿海的城市。

乘火車從吉隆坡到達海邊,才知道原來檳城是州名,分為外島檳榔嶼和內陸的威省。

檳城的首府喬治市位於檳榔嶼,也是馬來西亞的第二大都市。

要到達喬治市,需要從內陸轉乘渡輪。

我登上渡輪時已是黃昏,兩岸白霧茫茫;直到靠近岸邊,檳城才緩緩展現出它的殖民地風貌。


喬治市港口
2024-02-17 10:02:00
城市迷宮
如果單看地圖,喬治市的面積並不大。

可是由於街道兩旁的建築大同小異,便很容易令人分不清方向。

我曾試過連續三次無意間走回同一個地點,好像走進了迷宮一般。

檳城的建築大都是兩層高連門廊的平房,與我們在西環和油麻地等舊區見到的樓房相若。

我不禁想,如果香港在戰後停止發展了,會否變得像這裡一般呢?





檳城市貌


與人力車夫合照


感覺十分懷舊的餐廳,還播著鄧麗君的音樂
2024-02-17 11:37:03
2024-02-17 11:52:18
如果真係要用,我會自備廁紙……
當地人就真係唔知
2024-02-17 11:55:24
用底褲抹
2024-02-17 13:57:33
我都以為檳城係城市名稱而喬治市個名就好有殖民感
舊建築如保養得好就唔錯 如果差嘅話就
諗起多年前睇鏗鏘集 (約有30年前或更早) 講戰前舊樓 有騎樓三層高嗰啲 類似巴打影嘅建築
原來入面環境好差 (衛生差冇馬桶 間咗好多戶 樓底高又整埋閣仔) 亦缺乏保養維修成危樓
2024-02-17 17:03:40
我估啲人通常講檳城都係指喬治市 (有啲似香港既維多利亞城)
戰前唐樓應該都幾殘舊,係而家講保育先比較受人重視 :p
2024-02-18 00:44:29
繼續留名支持
我不禁想,如果香港在戰後停止發展了,會否變得像這裡一般呢?

其他地方既人如果之後來香港,見到呢度,會唔會令人諗起2019年
2024-02-18 01:40:36
可能會諗起八九十年代……
之後去有幾個地方都有類似既停滯感覺,特別係仰光
就好似之前喺澳洲遊記所講,唔同城市喺脫殖之後各有際遇
2024-02-18 01:46:09
Day 20 美食天堂

重返童年
近年來有不少香港人選擇移居檳城,正是因為檳城像六七十年代-- 他們童年時的香港。

檳城生活節奏比較慢,鄰里關係密切,充滿人情味。

而且馬來西亞的醫療和教育配套都不錯,樓價相比香港也不算貴,自然受人歡迎。

美食天堂
檳城還有一個優點,就是到處都是美食。

由於結集了來自五湖四海移民的關係,檳城可謂一個美食天堂。

無論你是走進室內的餐廳,還是光顧街邊的小吃攤,都可吃到來自福建、廣東、印度、甚至土生華人峇峇娘惹的菜色-- 炒粿條(貴刁)、叻沙、薄餅、雞飯、煎蕊(珍多)……

最戲劇性的是,在檳城旅程的最後一天,我竟顧著尋訪一檔地道娘惹糕而誤了到下一站的飛機,可見檳城不宜久留!

美食薈萃


海南鷄飯,這餐廳採用的是炸鷄;後面是班蘭蛋糕和豆蔻汁


咖央多,配水煮蛋和煉奶咖啡 Kopi


當地的街頭飲品通常用膠袋裝著喝


在熟食中心遇上,吃過最有鑊氣的炒貴刁


海邊吃煎餅卷


源自檳城的亞參叻沙,醬汁含有羅望子,味道酸酸甜甜
2024-02-18 03:37:31
記得十幾年前去檳城,係由吉隆坡坐過夜火車北上去到北海,大概凌晨5點幾落車。

然後再由火車站行五分鐘去到街渡碼頭,搭十零廿分鐘船去對面檳島喬治市,一落到去沿住條街行,搵到檔開門嘅茶樓坐低食點心,間舖重要有好多年冇見過嘅點心車,同埋綠色嘅……燒賣
2024-02-18 08:56:34
我條路線差不多,不過去到係黃昏
漫天紅霞
2024-02-18 10:10:24
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