[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
Lm
樓主隱性gay
好難解釋
印度人一般無乜 boundary, 比香港人多好多身體接觸
你個諗法同我一模一樣 趁後生 睇多啲 去多啲地方 唔好有主線任務 結婚生仔升職等等等等
我依加就快完成3個月環歐 就快去土耳其 跟住東歐
20歲第一次solo trip 東南亞 8日
22歲第一次solo trip環歐1.5月
24歲開始環遊世界
-
有個youtube channel: 人生漫遊記 EYExplore WORLD 唔擺link啦 有興趣先去睇啦
小弟有拍都係環遊世界ing
好正喔
整片會唔會好花時間?
印尼有好豐富文化呀
我之前睇番喺印尼影既片段,好似去左另一個世界咁
特別推薦當地音樂 Gamelan,結合身體語言同節奏,感覺好得意
https://www.youtube.com/watch?v=UEWCCSuHsuQ
我通常喺香港買,不過好似最多買半年,千幾二千蚊
所以都要帶定藥,打嗮針之類
印度 d 樽裝水都飲得
反而大伏係咖哩,因為食物壞咗都唔知
我當時就係食完個咖哩餐先開始唔舒服
其實旅途中都幾易識人,因為當地人都會對生面孔既遊客有興趣
可能分享下野食、問路
如果去到南印度,啲人直情會走埋嚟同你握手影相
會!但好在諗題材+拍片前期都順利 所以剪其實好快 但要上字幕就煩 第一次做呢啲嘢都習慣左
88日環歐 應該會整到75條片
好少去東南亞 可能唔熟悉 以為得飲飲食食
巴打好勤力,加油
羨慕巴打有得結婚 有下一代
Day 6 印尼眾神

伊斯蘭大國
雖然日惹最有名的是佛教和印度教遺跡,但現在印尼最盛行的是伊斯蘭教。

以人口計算,印尼更是世界第一的伊斯蘭大國。

在每個印尼的社區,都有自己的清真寺;每當日出的時候,清真寺便會發出各具風格的吟哦之聲,互相唱和。

我初時覺得頗為擾人清夢,後來倒是慢慢習慣,即使聽到誦唱聲仍然能夠呼呼大睡。

有趣的是,經過各種宗教的影響,日惹的建築大多糅合了不同風格。

在伊斯蘭教的墳場外,可能會有印度教式像普蘭巴南的大門;在清真寺旁,更可看見從佛教傳來的大鼓,召集信眾聚集。

日惹的清真寺,左邊可見到佛教式大鼓

印尼傳統皮影戲,描繪印度教中天神與惡魔攪拌乳海的故事,其中惡魔的形象驟眼看去竟有點像日本浮世繪裡的鬼怪

地理分佈
以地理而論,印尼越近西邊的地方,便越相信伊斯蘭教。

在爪哇島以西,蘇門塔臘島最西端的亞齊省,便通行嚴格的伊斯蘭教法,之前更曾嘗試制定投石死刑,最後被總督否決。

至於印尼從前流行的印度教,便退讓到爪哇島之東的巴厘島。

我一向以為巴厘島上只有自然景色和水上活動;但來到印尼,才發現原來那裡保存了不少印度教文化。

而且由於巴厘文明之後與印度本土斷絕來往,結果反而保存了不少一千年前古印度文明的面貌。

印尼的宗教分佈
火山神
除了比較有組織的宗教外,爪哇人也很崇敬火山神。

這裡傳統民居的屋頂都會設計成火山的形狀,日惹蘇丹每年更會到火山口投放祭物,祈求火山神不要大顯威靈。

印尼和日本同樣位於火山帶,我常聽說日本人因為長年受到火山、地震和海嘯的威脅,朝不保夕,所以存在一種危機感,覺得生命稍縱即逝。

於是我問起一位印尼導遊,他們倒沒有類似的危機感。

可能是因為印尼氣候和暖,令人們性情平和之故?

日惹城外的火山(網上圖片)

設計成火山形狀的屋頂,日後有香港建築師參考了,變成本地屋邨售賣小食的冬菇亭
印度基本上全部野都好污糟
以為當地天氣會好熱 但參考維基資料又唔係 起碼唔會熱到34/5度
都熱,不過印象中唔算好濕,比馬拉舒服
巴打可以考慮下出書
文筆又好
未去過馬拉 只去過星加坡兩次 應該差唔多?
熱得嚟經常會曬陣雨
環遊世界你預幾多錢呀
幾好睇 支持 留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞