[多圖] 700日環遊世界

919 回覆
2466 Like 24 Dislike
唔可惜 胡志明太了解中國人 文化防火牆係必要
巴打真係好 knowledgable,好似講到邊都好有認識咁
今晚正會講到釋廣德~
我都係,曾經諗過將遊記以成個大歷史既角度排列,好似砌一次 puzzle 咁
(可能第時真係會咁做
要喺呢個世代保持觀點明晰都唔容易
只可以話,自由民主社會既韌性普遍比較強
但如果單講戰爭,就好難同集權社會鬥
有啲似嗰時秦對六國咁
除非係財雄勢大如美國啦
好勁,但無錢之前試過10皮左右遊4個月好想再黎過
儲下錢再去
内亂
這一年為1965年。

諷刺的是歷史證明,吳廷琰雖然腐敗,卻是當時南越唯一一個能對抗北越共產政權的軍事強人。

吳廷琰死後,南越陷入內亂,美國被迫親自介入南北越戰爭,最後掀起越戰。

越戰是一場殘酷的戰爭,前後長達二十年,有至少一百萬軍民死亡,越南國土被嚴重破壞。

但最終南越還是落敗,西貢陷落後被改名胡志明市,佛教徒也仍然被當權者逼迫。

越戰中驚恐的老人

因果
在當年釋廣德自焚的路口旁,現在豎立了他以菩薩造型端坐的銅像。

他雙手交疊,雙目緊閉,身上是飛騰的火焰。

我仰望釋廣德的銅像,心中感嘆不已。

他懷著偉大的善意犧牲自己,但他的死最終卻釀成他未必盼望的結果。

在歷史中,種種因果千絲萬縷,我們有智慧作出最適當的判斷嗎?

自焚
突然諗起幾十年前嘅藏人 被壓迫到……

唔係被壓迫到一個點 邊個會選擇自焚?
用馬後砲視角 梗係會覺得佢傻
諗下佢信奉嘅宗教同背景 (佛教) 認為自焚可以「感化」政客
只可以佢信念係人性本善有良心 但好現實人性本惡 係超惡

早幾年大家都係度講良心……
想踩單車去西藏
just do it
我早幾年都踩左去西藏再踩埋去尼泊爾,無論係人、事、物、景都係好L 正,只有真正踩過單車trip 嘅人先明白
好正
有無同喇嘛傾計
後面架車而家就收埋係喺順化靈姥寺

好多野都好難預計……
對得住自己就算了
Day 25 不速之客

我在西貢的沙發主家裡什麼都好,就是有曱甴。

曱甴通常在夜晚出現。它們或者單獨一隻,或者聯群結隊走在黑暗的地方,例如床底或廁所。

由於沙發主的廁所就在天台附近,免不了更受到這些不速之客歡迎。

自從第一晚與它們偶遇後,我便想盡辦法,希望將它們請走。

我知道曱甴怕光,便將廁所連天台的燈長開;昨晚我走進廁所前也特意先看了看,確認他們不在才進去。

誰不知道高一尺,魔高一丈,當我關起門,才發現有隻曱甴躲在門後。

我們對峙了好一陣子。然後它大概比我還害怕,因為它突然……飛起來!

它在空中團團打轉,我的毛管直豎,一動也不敢動。

最終狹路相逢勇者勝,它還是從門縫溜走了。

事後想想,為何我會如此害怕?輪樣貌,曱甴並不算最恐怖,比它們醜的昆蟲在所多有。

但不知為何,每當看到它們左右擺動的觸鬚,帶刺的腿腳,總會令人不寒而慄,更不用提他們飛起時顫動的雙翅了……

掙扎了一陣是否寫這瑣碎的題目,最後還是寫下來。畢竟這也是旅行的一部分,是吧。

放上開心一點的相片-- 這是胡志明市一棟公寓,大部分單位都是咖啡廳,從外面看好像格仔鋪似的,十分吸引
cafe價錢親民嗎?
(去外地cafe 會睇下啲價格同當地生活水平係咪脫節 因為覺得香港有啲真係 唔值呢個價)
路上其實唔係好見到喇嘛,係去到拉薩先多,但嘗試幾次扮問路R 水吹,點知佢淨係識藏語,所以傾唔到計
還好,比一般餐廳貴,不過越南啲野都幾平
去單車遊有無啲奇遇
過境順利嗎?
井多少少
覺得同遇過內陸人 (大家認為係窮鄉僻壤地方) 幾熱情
所以我一直覺得人嘅修養係選擇性咁對人用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞