滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
有時係板唔同
初級果陣成日租到Burton learn-to-ride LTR
flat rocker黎, 新手冇咁易卡edge

Beginner Binding +15-15 都係俾新手未知regular定goofy時方便試晒兩邊姐都係

不過冇租過中級, 因為我一s到就好快就買自己私家板
餃子皮定板袋?
好depends你出trip係點帶板法,
即係板袋only定gip+板袋
要買自己gear幾時都買得 不如話有自己gear會更有心機去練
ski boot既flex rating係每間廠對自己既鞋舌硬度既relative rating
數字越大=越硬=越直接既力量傳遞 同時對你既技術+肌肉需求都更高
數字越細=越軟=越容易俾你壓得郁 同時亦代表佢吸收左一部份你既力去變形

每個牌子既rating都唔一樣 rating只可以同牌子比較
最軟既 女裝鞋可以去到65 男裝多數70起
最硬 可以去到140
數字係+10咁上 女裝通常就5字尾 但都係+10上
大概標準係 你試鞋果陣用力向前壓 睇下壓唔壓得郁 會唔會變左成個人腳踭離地 界乎係壓得郁唔離地既狀態就ok
posi posi(正正)係對練單向轉灣/carving有好大幫助 但對玩switch就非常唔友好
depends, carving 就會正正好啲,但你玩freestyle/ switch, 其實正負對稱最好
有冇人3月中會去法國Les 3 Vallées滑
想體驗滑雪淨係租雪場裝備夠唔夠,定點都要自己買啲?

E.G. https://sapporo-teine.com/snow/school/daily
手套點都要一對既 好少會租借埋手套俾你
一鍵留名 時隔一年又要去滑雪了
好多文爬好多嘢學 興奮
玩snowboard護腕 護膝 護臀必買
你條link school黎架喎
School lesson唔包rental架喎
https://sapporo-teine.com/snow/rental
個個場唔同, 你自己要睇清楚
teine就除左護具以外乜都有得租
Snowboard set (或者ski set)+ Wear set (即係雪褸雪褲) 12600jpy/day
冷帽goggle手套set 2700jpy/day
頭盔 2400jpy/day

建議玩snowboard有護pat, 護膝同護腕

(利申: 由day1滑雪到而家都仲戴緊)
差d唔記左講,
滑雪襪100%要自備/當場買

另外如果怕凍或者for租衫衛生,
係應該要有inner gloves, balaclava 頭套/facemask圍頸
上身衫既中層同內層, 下身有運動legging
想問下湯澤多唔多地方有step on 租
有無人用開咩app gps track 記錄返滑左幾多遠
神立雪場有, 其他唔sure
slopes
slopes
想問下黑貓宅急便由羽田去白馬係唔係最少都要預2日先到? 有冇Ching試過大概幾點送到?
2月1月都唔夠雪
經歷左2024唔夠多雪
應該話咁岩1月尾我滑嗰兩日好暖
走左兩轉
2轉都得一日落雪
下年真係睇定d 先決定
今日ANNUPURI熱到要穿短䄂,仲有兩個禮拜點頂 Orz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞