滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
揀twin tip 然後mount binding近中間d 如果係focus玩park多
長度可以比平時用開揀短少少 減輕swing weight
新手學snowboard 想搵廣東話教練
係咪得北海道同白馬易搵d?
之前滑過一次 學過少少
想問下會carving同想練平花
Bindings應該set咩角度會好啲
以前借人地塊板無乜點留意過
全carving focus會set正正(+21/+9)
平花(ground tricks)/free style 多數duck stance多d
平花有時會再特別set兩隻腳近少少
所以好難一個setting走天下 只可以取捨
我而家set咗+9 -9,到時睇下點再現場搞?
又唔好一碌9打沉
我跟嗰個都ok,要最好就1對1啦
上次1對2都覺得爭少少
可以 雪場通常有張枱有螺絲批俾你較
你用咩板?
Carving set咁細角度, 記得小心睇下有冇toe drag/heel drag先
有d板為咗轉向靈活個板waist會比較幼
Carve高速落edge果下你一drag就會仆
Set大角度有時都係為左減少drag既可能性

另外比較少人講係high back angle可以較斜少少
斜d 落edge反應快少少的

+9 -9平花係ok的
主要睇你膝頭, 有d人+12-12會舒服

不過我想講多少少
新學carve係建議硬boot硬binding硬板 camber板
因為你要高速時落edge穩定, 轉edge要快
而新學平花係調轉, 最好乜都軟同flat/rocker板以減少buttering/press時卡edge既可能性
你同時搞兩瓣都唔係唔得, 只係會幾辛苦下,
因為我試過
一年幾個trip, 一個trip幾日咁玩係carve同平花都會進步好慢, 預係for fun就可以既
但一定好難練到好似d 美日carving大神咁carve到一半出大招平花果種

不過如果你諗住stay玩一季咁當我冇講過啦
一大朝早冰面加壓雪加租既gear真係好顛
是旦跌一跌已經可以end trip
有冇protetctive gear都一樣
想請教一下,3月頭大阪滑雪有冇推薦邊度?
定應該轉場去其他地方?
想請教下
本身自學玩過ski幾次 之前都係去niseko
嚟緊月中會飛東京
打算搵教練認真學
想問會推介去邊度
Gala / 苗場 / 上越 / 妙高
定係白馬嗰邊

同埋搵教練有冇話邊度搵好d
感謝
要搵都搵到既
不過我有時都會搵台灣教練
睇你想去邊度玩喇
湯澤區域都算易搵到
但我好耐冇上堂啦所以唔算熟

通常比較大既雪場都至少有一間駐場滑雪學校
(通常姐唔係一定, 有既話官網會有link有介紹)
不過有時剩係得日文同英文教練
有時local d既細場就會真係冇, 要自己搵定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞