滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我買咗塊capita doa呀,以前借過舊老細嗰塊幾好,佢又毒鳩我就買咗,bindings就step on,都係佢毒我,不過係最入門嗰個款

20年嗰陣用過佢塊板玩carving,但係問佢咩角度佢又話放咗係寫字樓,有時間翻去先影比我,宜家都未有影

我睇snowsensei (好似係)話平花玩法係+6 -6至+12 -12
諗住set個+9-9試一試,帶埋螺絲批去到時唔啱feel再較下

High back 無郁過,今晚翻去𥄫下先

今次滑三日兩夜諗住睇下練唔練到下反腳或者平花
好似型啲仲有同老婆一齊去,佢通常慢慢落我都無乜空閑可以carving衝落山

睇ig碌reels好多架妹/大陸妹玩平花玩得好有型想參考下
湯澤區最方便, 教練都易搵, 印象中台灣教練多
gala人太多唔太建議
但岩原幾岩新手(sb), ski可能要問番d ski朋友
苗場都熱門同易搵教練
湯澤站Shuttle bus去唔同場幾方便

妙高係其次遠, 主要有4個場
赤倉溫泉滑雪場同赤倉觀光滑雪場果邊應該易搵英文教練
淨係條溫泉街都有2間滑雪學校
池之平滑雪場係冇乜人, 杉之原滑雪場都唔多人,
呢兩個場唔sure有冇駐場教練, 但池之平非常岩新手(非常平)
杉之原就係相對景靚d, 地形好玩d, 大d
新井Arai果個新手唔好去, 主要玩off piste的
妙高住宿赤倉溫泉街果邊多d野揀但嘈
杉之原果邊好難有民宿
池之平有間幾大下既酒店
雪場Shuttle bus好貴又疏, 冇乜人用

白馬有幾個場, 海量港台同鬼佬教練, 一定易搵d
五龍47感覺最多香港人上堂
聽聞栂池最適合新手,但係我自己冇乜感覺
Happo one聽聞最難滑但我又覺得冇乜野
好天就去岩岳睇景
以由東京入去計, 白馬車程係最遠要最耐時間
白馬區自駕搵食會方便d, ecoland都有唔少餐廳
唔自駕可以搭雪場Shuttle Bus, 不過有時會幾full下
人都多

講真每個滑雪場都有佢好玩好唔好玩之處
主要睇你個配套想點
如果你最着重要港人教練嘅話, 就去白馬
想少人d同平就去妙高
想方便就去湯澤
想雪靚就北海道
我去岩岳果陣淨係開得gondola上山頂玩得少少
得1/3場開, 我恨暖冬呀
十分詳細
thanks 巴打
[url]就算有一兩日雪之後都冰到pk
上星期四梅池pow day完一日
星期五下晝已經開始冰
每朝早都有最少兩個比 patrol 車落山 [/url]
上星期頭 白馬有幾日都微雨
冰面vs水戰
我揀水戰
因為唔想被魚雷撞/撞到自己>>>>濕身

屌好怕整親
濕身 好過整親
雪場被魚雷撞斷骨真係基本
唔知之前出事個台仔係咪都頭撞冰面
如果doa你又唔係大腳怪(US10以上果D)應該ok

我冇用開Step on唔知喇, 但可以搞搞high back angle先, 上雪地記得要用少少時間習慣下
可以參考呢個
https://adventurerhub.com/snowboard-highback-angle/
唔好一下子較到太斜, 會好唔慣
我用burton binding通常forward lean F3或者F4
Btw carve會forward lean多d, 平花就又調轉唔好lean咁多

carve可以唔使完全skip switch
但平花switch好緊要,
如果蠢腳太蠢係switch out唔到係會奇怪地卡左唔知edge頭向山腳咁仆,
仆記得小心手唔好撳地

可能係真花少少時間練左Switch+press先
我近排幾鐘意睇ig日本仔 ken.pari教學平花
但至少Frontail press呀buttering 360果d要先練好至做到平花
我一向都小心, 會聽聲避
但都被人(次L次都係新手)低速撞過幾次
所以好怕人多又冰面既場
做好自己都唔夠, 要係咁預判人地

又見過n次 snowboarder飛板落山
飛板我救都救過一兩次
新手唔用leash都好, 唔好放手let go塊板呀大佬

好在次次撞親我都仲就到撞板尾/撞板中間, 雙方人都冇事, 係我塊板花到乜咁only

所以我係好讚成搵雪場教練, 因為安全係度講係冇L用
係雪場見到, 你就知可以幾大獲, 見一次就夠
完全係唔會想自己遇到
滑雪係xgame, 你有板仔精神打不死係一回事,
我就唔想整親, 搞wor下一次滑雪trip囉
我研究下
知道唔可以手撳地
我都見過snowboarder 係山腳let’s it go
聽聲只夠避sb
啲skier快到癲
S turn toe to heel 嗰陣最危險
我無可能次次扭個頭望盲點位咁turn
唔望咪出事
雖然話山上果個有責任避山下果個 但自己都要做足準備 時刻留意自己附近環境 保持自己係一個相對安全既位置同距離 你望一望見到有野咪選擇唔轉過去/早d再轉另一邊 可以減低俾人車中既機會
snowboard最緊要s turn個size predictable
D skier通常唔會特登介入個s位度(除非人好多冇得揀)
做S 多數用1/3至一半track就好, 唔好咁霸道
尤其行緊cattrack時, 留番d位俾快既skier/boarder過
So far咁做係比較安全

最危險係玩carving 大s加速果陣,
因為多數人冇諗住你carve到咁L大個, 用晒成條track
我自己會睇人數就住玩
多人唔會去carve玩人地玩自己
要咁carve一定一定一定要睇盲點

另外如果聽到有人係山上尖叫要望下咩事,
一早見到佢飛緊埋黎, 好過到佢飛到身邊都唔知
有1s被你防禦/避都好過無防禦被撞
snowboard定ski都好 上得山上面 自己做到既安全野一定做足先
你永遠唔知附近既人控制能力係點 亦唔知佢幾時突然會失手
唔係話高手就一定唔會失手 只係機率問題
越快就越要留意多d周圍環境 因為你反應時間會再少左 同揸車一樣道理
望一望 大概知附近d人做緊乜向咩方向移動 都有助自己決定有咩緊急回避既方案

滑雪從來都係一項危險運動 唔好以為包到咁厚就冇野 滑雪板條金屬邊係可以好利好利 天氣凍起上黎 真係界傷左你都唔知

最後都係果句 人無事先做到世界冠軍
見好多人徒手摸條edge
我就試過奶嘢
一摸條edge有條金屬刺插咗入表皮 好彩只係好輕微
血都冇乜出
但之後一定戴手套拎板
太冰真係有人磨板邊令到咬地D。滑冰真用D力踩實塊板
本身就係應該要磨利佢
除左玩park果班會改edge bevel去令rail/box冇咁易edge catch
多謝巴打指教
巴打我想問下你個隻入門STEP ON叫咩名,我都想買個比女朋友 佢話佢唔想坐係到strap
https://www.burton.com/us/en/c/step-on-1
鞋就349.95
Bindings就299.95
呢兩款最平,我買咗兩套一套自己一套女裝比老婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞