滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

呢張仲癲
三連假第一日
點會無你搭去邊度
我上星期去湯澤有,不過第三班車自由席爆到仆街
好彩係東京上車
老老實實新手唔好去二世古
主要係人太多, 多數綠線都係山腳駁上山頂必經,
所以排隊排到痴L左線
我係niseko village gondola同hirafu center 4都排到怕(一轉排>30min)
得annupuri同hanazono好少少
(好少少可能係果日比較冰, d鬼佬索性唔上山
一變powder day係所有地方都排到傻, 旺到賓墟咁)
次要係最好玩既山頂黑線pow同gate又未夠quali玩
Hirafu又係最人滿為患既地方
三要就係乜柒都貴, 食野貴, 住宿貴, lift ticket貴
如果你有錢冇所謂都好, 食野都係要排隊

新手最好去手稻呀 札幌國際呀 kiroro呀 富良野呀 呢d
綠線度度都有, 教練都係(除非你指名要某一位半位)
但唔使排咁x耐隊, 個體驗真心好好多
想玩japow既老手就冇計

全新手最好係去有free魔氈區既地方玩
連上斜既力氣 or lift ticket回數券果d都慳返

If 你堅持要去二世古, 我會建議annupuri會少人d
不過如果夜晚民宿/酒店冇餐, 呢邊基本上冇野食
連便利店都冇 hirafu起碼有間seico mart
單程由annupuri出hirafu, 自駕應該都要30-45min
有車都可能辛苦
日本假期咩?
條隊長到
上山滑雪定排隊
天皇生日呀
記住去日本滑雪一定要睇中唔中紅日
先唔講男定女教練, 你地會考慮1對1嗎?
因為你同你女朋友已經level唔同了
1對2正路個教練會take care落後果個多d
變相唔會點教到你野
(但都好過放生你女朋友仆死, 淨係教你嘢)
生日快樂
半個鐘夠出到俱知安啦
niseko咩都貴
所以最好多人去租間villa
雖然百幾度唔係好深 但始終睇唔清有d冇癮
景同女都係啦
好撚顛
暫時應該唔會考慮一對一,今次請教練主要係想佢追到我進度,大家一齊上山嗰陣唔使停埋一邊等佢,自己join埋純粹係橫掂請開教練就比唔同教練睇一睇有冇姿勢要執一執。同埋我本身有ski底,我諗我學到呢個程度都係要自己滑多啲攞個muscle memory,慢慢轉紅線呢啲都可以自己explore,可能遲啲上黑線搞唔掂先再搵教練學short turn。

Btw上次最後半日個台妹教練都係叫我自己滑,佢專心教條女
百幾度近視其實夠睇路有餘
尤其係活動物體一定睇到
係睇路標之類會差啲
睇你滑雪有冇需要睇牌認路囉
地下有機會有暗bump, 肉眼都未必睇到,有時要googles有filter 先見到滑得快咁kick 一kick 炮彈飛人咁飛出去
goggles
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞