滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
想問下師兄boo sports有無得walk in去租鞋板?
定還是一定要上網預約左先? 因為我見幾間既website都有份form要填左預約左先
同埋想問下去苗場玩的話基本上係咪越後湯澤大部份租借鋪都唔會免費車我過去的 利申同個FD夾埋租兩套鞋板幾日
滑雪底衫著超極暖會唔會熱死
做運動應該要著排汗功能強既衫而唔係heattech果類衫喎
黎緊會去湯澤stay 4日, 諗住去Gala 滑雪, 2個人未滑過, 第一日去到應該中午時間, 想問下:
1) 第1日(得半日)夠唔夠時間請教練同上山開始學?
2) 租裝備有冇邊間推薦? 定去返GALA 到租
3) Total 會滑第一日半日+2日full day+ last 滑多半日, 全程係GALA 到滑會唔會悶去埋隔離個石打丸山雪場建唔建議?
我係到前兩日先預約 填網上form有英文版
接送唔太知,我得一個人無得免費送
最多送到我去車站自己搭bus
驚悶未轉下場 係隔黎姐
1)夠 但未滑過頭半日未必帶你搭lift上山
3)新手唔會悶 你一定滑唔哂
收到你師兄 到時候只好即場問一問
因為諗住買定D 纜車票, 不過好似到時先買都係差唔多價錢, 同flexible D
好, 依家差搵教練, 我個FRD 話千奇唔好搵香港教練, 佢話試過教得好撚HAE
到時去租野鋪買有得買打折票
同web預訂唔差太多,有機會再平少少都未定
同埋walk in間鋪頭好撚多人,除非你7am到
可能會搞耐d
你填form有得問埋佢接送d野的 有機會可以預約定
咁好, 咁我到時先買啦!
收到你師兄 我晏少少填FORM問一問 打算順便問埋有冇step on租 諗住玩完呢轉都會買對step on既滑雪鞋同binding 多謝師兄你先
其實冇咩問題-5度至5度都係着heatech
玩咗5個trip
2月尾3月頭想去日本滑雪
仲有邊到可以揀?
有冇對雙板性能有多少研究既巴絲可以幫手解答下小弟
小弟暫時係中級左右程度
想嚟緊買返套板
但有啲地方睇完都唔明
我大概會玩360turn 同會想試jumping
雙板性能方面我應該要點揀
https://tanabesports.net/contents/%3C%7B$lang_id%7D%3E_JPY/se_ski
Jump 咪用free ski 囉。再睇你身高體重去揀長度

利申:鳩估

睇你熱底(怕熱)定寒底(怕凍)
即係有人滑雪係短袖sport tee做底+薄長袖+雪褸都覺熱
有人係merino長衫做底+羽絨+雪褸先覺得岩岩好
同埋睇溫度同幾大風, -10度同0度左右都唔同著法
Keep住上山頂劈山, 同剩係loop底練野冇乜風又有唔同著法

普遍snowboard新手會係side好多力係跌底起身度+係山底冇乜風
所以多數係唔建議著到咁厚, 最多普通heatech(但出親汗一定臭)
但如果你女仔, 又怕凍多過熱, 又唔係snowboard
或者果度負十度大風雪咁, 係可以既
ching你畫heel lift真心畫得好好喎

如果你對鞋係自己既, 建議貼番個j bar (burton叫L bar)係腳腕骨下面凹入阿基里斯跟腱個位嘅內靴外面, 會有改善

如果係租......咁冇辦法
起踭vs頂趾, 頂趾係會仲大獲
頂幾日隨時腳趾公塊指甲都瘀晒
最多著對厚d既襪夾硬上or買定j bar自己加裝

我其實係第一個trip之後即刻衝去御茶之水買鞋
因為租果對實在夾到我腳痛到pk轉唔到c turn既heel to toe
講白d即係我知+做到跪落去, 但一跪就十級痛所以跪得一次落去都好, 跟住就跪唔到落第二三四次
件事好挫敗
果陣覺得板同binding反而是9旦, 對腳唔再痛就乜都得
(結果係最後我係要boot fit先至唔再痛, 腳生得柒真係冇計
)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞