滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
咁我租板租regular 定 goofy好 分別唔大?
填酒店地址同電話。佢地會收起等你check in.

宜家宅急便收現金only. 新千歲去雪場 2600yen.
我由租板轉去私家板, 好似錢7 轉左開法拉利咁
真係另一種玩法
笑左
其實幾好,有啲比貴啲 可以踩下唔同款,而且日本咁好雪,可以難得租下pow board
其實應該租板無乜點打蠟同保養, 打一打應該都好唔同
日本有啲私家舖比貴係真係有靚板,我見人講過,不過應該都唔平但個啲應該有保養既
叫佢set前後一樣角度囉+15/-15 +12/-12都係常用既
買咗塊capita
準備搵一日滑埋夜晚
通常係綠藍黑線咁分 但唔準只係大概
唔該巴打 我2月中去試下先,第二日搵教練再問下
雖然私家板又要擔又要抬又要課金又要保養
但係踩到落雪場嗰下就覺得一切都值得
咁新手練S turn係咪專注重心腳向前就ok?
heel side錯腳向前就冇難度,toe side就唔敢
最好係 會易d捉到個感覺 當然都可以兩邊都試試
話唔定你又會發現原來自己一路搵錯重心腳
都有可能,淨係識heel side嗰陣成日都想右腳向前
groofy 重心係左腳冇問題架喎
你玩熟咗先將個重心移返去中間咪得
我初初都係咁
唔該晒巴打最近想買個step on鞋比女朋友 點知周圍都冇晒貨 等我再睇下先
有冇玩過跆拳道啊? 踢腿邊腳踢得好d靈活d就係後腳
Skis 嘅話初中高會影響din setting
越初級binding會較鬆啲
你試下上官網之後轉中文
不過嗰到買有風險同無得試,我見仲有少少碼可以睇下
根據我識ge雪友, 大概regular:goofy係 4 to 5:1
Btw Goofy同regular互相拍片係幾好既

其實初學snowboard真係冇乜所謂,
玩到咁上下理論上都會練埋switch
可能到時你freestyle跳個180落地之後滑行感覺仲自然左都唔定
勁或者玩park果班其實係邊隻腳做前腳滑行都係差唔多
只係習慣一開始係regular通常照當自己regular, goofy既都係咁

我自細跳高跳遠果d都用左腳跳, 踢波係左腳企定用右腳踢個波, 所以重心腳係左邊=我係regular,
一開始唔知邊邊順都set binding做左+15右-15
一次trip sure左之後多數set左+12右-6, 做switch練press都還可以

真係要check可以搵個fd出其不意係你後面大力推你推到你向前跌
睇下跌之前出邊隻腳頂住自己唔好跌
郁果隻應該係後腳
但被fd推到你pk記住唔好搵我算帳
唔該巴打我都係應該試左+15 /-15先 ,可以叫人幫我咁set?
可以
日本仔比較鐘意set做正正(eg regular就左+27右+6果種)
因為如果你sure先自己係regular, 咁樣set all mountain劈山係會c服d

但應該可以要求佢幫你set成你想要既角度同stance 距離
再唔係就自己去果d有螺絲批既檯自己拆自己set
記住鬆同上螺絲都最好平均d每一粒螺絲轉一兩個圈, 唔好一粒拆到鬆晒先拆第二粒, 唔好跌螺絲, 鬆晒4粒(大多數), 之後tick起個disc, 較岩binding角度就平均咁上翻晒d螺絲就ok
詳細d可以睇utube
https://youtu.be/zUHHXRpJlCk?si=RHt6wttteeTHP8i9

如果有搵教練都可以上堂時問問佢
我自己當初都係跟教練咁set
之後買自己板先慢慢再試唔同角度同stance距離
我第二日有搵教練,我諗緊第一日點set好,希望今次練到s turn
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞