滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

幾正
黎緊想去東京近郊滑 想學單板 如果想係香港上定一兩堂再去有冇邊間推介?
其實你係咪想話見到太多香港人唔開心成段話人最尾又兜返
Oakley雪鏡 香港邊度買平啲?
開心
咁人都可以茅盾
玩到咁上下,唔想再租板...
想自己入鞋、blinding 同板,各位巴打無d 入門級建議
搵間鋪入去問下staff
一係就自己上網做多d研究
鞋 板 binding都有唔同硬度 入門級多數都係建議偏軟 容易俾新手壓得郁
你玩單板定雙板先 要研究既野好唔同
我單板
琴晚上網睇左d 教學, 依家叫有少少方向同概念
見evo 同sportlife 都減價, 不過唔直送hk, 太長集運又未必收
你唔趕住用就完季先再買啦 減仲多
證明滑雪文化已經開始散佈曬俾香港人
開心事
每日唔同雪場有咩問題
每日都有新線玩不知幾正
提埋你間餐廳有伏都唔高興
打算三月再去 師兄第一塊板係邊到買?
是binding不是blinding
鞋建議要試, 岩size同腳形好緊要
同牌子唔同型號都有分別
上網買冇得試有風險
Lancing方面通常都係speed lacing, boa或者綁繩三款
新手尤其女仔應該會鐘意boa多d, 因為扭扭扭就ok

至於Binding同板可以上網買
留意番間集運收唔收咁長既板就可以

鞋binding同板三樣野個size同flex都要互相夾,
即係depends你咩碼鞋就買咩碼binding
Flex比較複雜, 偏soft既比起medium會比較容錯率高, 但離開新手區想高速, d偏soft既會冇咁穩定
買medium flex會比較岩咩都唔知想explore下既人多d
偏hard多數係想高速/想反應快既人, 新手比較唔岩

板就睇板型, 睇你想要camber定rocker定hybrid
長度要睇埋身高體重, 一般身型用身高-20cm, -15cm, -10cm都可以
睇番塊板既spec去決定
一般黎講長就穩定, 短就靈活

大路牌子上evo都一眼睇晒, 你睇到岩款/樣再幫下你眼囉
因為樣都好重要

講到最後我自己新手買既板+binding係medium flex+睇樣睇價錢, 用到今日仲用緊, 因為根本揀左塊intermediate-advance既板黎用
鞋反而換左一次, 因為初果對個boa磨損左lock唔實
同可能上年去個陣山頂好似太大風有幾部大lift冇開 d人逼晒去某幾部lift度

waa Brides Les Bains都遠喎 我未去過個頭 要上返山頂太耐咁今次住Menuries 個位叫有ski in ski out,但都要行一小段路先到雪道

巴打係滑晒成個3 vallies?定淨係玩一座山
我今次去 niseko 租左塊advance既試,覺得好似好啜咁,同埋一開始唔知係我嗰日狀態唔好定唔慣塊版,係咁控制唔到係咁仆
如果唔係想做carving park嗰d其實係咪唔駛用advance 既板都得?
三俁lift對面有boo sport,平呀

我都會咁做
可以咁講 advance塊多數硬d 為既係edge grip+high speed stability
對玩park唔算最易入門&控制 而且多數directional
park板比較貼近twin shape, 雖然都有d係directional twin但冇all mountain carving board咁誇張
啜比較似係塊板個底唔夠蠟, 租板間鋪有機會冇乜時間搞打蠟呢d野
尤其advance板係sintered base機會大, 呢種base底唔打蠟或者唔夠蠟係比較啜的

如果你以前租開入門板, 例如常見的burton LTR係rocker,
rocker板型係(相對)冇咁易catch edge同易d轉向

advance都要真係睇你租左咩板
如果唔高速唔跳flex應該冇咁大影響, 似係板型/長度影響大d
如果你今次租既唔係你上次學既板型係會用唔慣
有時我自己用左rocker板玩完一日, 第二日轉camber板玩都係要適應, 不過我一兩個run就ok
長度如果比之前長都係會難轉彎左
如果你係卡edge仆, 我覺得板型影響>長度>flex
或者純粹係做唔番以前做到野, 即係技術退步問題

租野冇乜經驗, 我識s就買左自己板, 而家已經有3板了
我就係係咁卡edge
咁啫係自己租板都唔駛太講究啦,用返入門板練算
入門板多人租可能會殘d
有intermediate既話就最好
有冇人玩開加拿大Interior BC?? 其實powder highway好多時啲雪同二世古差唔多但係少人好多同埋平, 超抵玩

每個season都去Revelstoke
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞